EXPO’yu düzenleyen BIE Genel Kurulu’nda 'Daha İyi Bir Dünya için Yeni Yollar / Herkes için Sağlık' temasıyla aday olan İzmir EXPO 2020 için Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai, Rusya'nın Ekaterinburg, Brezilya'nın Sao Paulo ve Tayland'ın Ayutthaya kentleriyle birlikte sunum yaptı. İzmir’in sunuculuğunu Defne Samyeli üstlendi.

50 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM YAPILACAK

Samyeli’nin İzmir’i tanıtımının ardından kürsüye İzmir Valisi EXPO 2020 Yönlendirme Kurulu ve Yürütme Komitesi Başkanı Mustafa Cahit Kıraç çıktı. Kıraç, “Hedefimiz EXPO 2020’ye ev sahipliği yapma ayrıcalığını 3 kıtanın merkezindeki şehrimize götürebilmektir. Hükümetimiz, EXPO rüyasını gerçekleştirebilmemiz için 2020’ye kadar bölgemize 50 milyar doların üzerinde yatırım yapma kararı aldı. Kent merkezine sekiz dakikalık yürüyüş mesafesindeki alanımızı EXPO sonrasında Avrupa’nın en büyük kent içi parkına dönüştürmeye karar verdik. İzmir gelecekte küresel bir sağlık merkezi olma iradesini ilan etti. İzmir, 8500 yıllık tarihinde birçok uygarlığa ev sahipliği yaptı. Şimdi, EXPO 2020’yi düzenleme onuruna sahip olabilmeyi her şeyden çok istiyor” dedi.

CHP'Lİ PAVEY'DEN DUYGUSAL KONUŞMA

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından davet edilen CHP Milletvekili, BM İnsan Hakları ve Engelliler Komisyonu Üyesi Şafak Pavey de salonda duygusal anların yaşanmasına neden olan bir konuşma yaptı. Pavey, “Bu şehir bize geçmişin görkemli medeniyetlerinden miras kaldı. Biz ise, bu muhteşem emaneti insanlığın geleceğiyle paylaşmak istiyoruz. Doğayı korumadıkları için, pişmanlıkla geçmişin servetlerini arayanlar, defne dallarını, zeytin ağaçlarını, özgür flamingoları benim şehrimde bulurlar. Gediz ovasından gökyüzünün mavisine boyunlarını uzatan şifalı otlarla, şarkılara adını veren dağ çiçekleri mucize nehirlerle buluşup, herkes için sağlık vaadeder. Ön yargıların kusurlu bulduğu engelli bir kadın, Kordonboyu’nda tekerlekli sandalyesinde balık tutar. Bilir ki İzmir, ön yargılardan uzun çağlar öncesinde arınmıştır. Lütfen, bu iklime, bu denize, bu şehre dikkatle bakın. Rıhtımdan, dünyayı İzmir’e ve İzmir’i dünyaya taşıyan gemileri seyrederken, İzmir’in sizi ne kadar çok hak ettiğini göreceksiniz” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da şiirsel konuşması için Şafak Pavey’i kutladı. Bakan Günay da “Eminim ki 2020'de harika bir EXPO deneyimi yaşayacağız. Şehrimiz İzmir, insanoğlunun dünyaya adım attığı o ilk çağlardan beri bir cazibe merkezi. Birçok insana göre, Meryem Ana hayatının son yıllarını yaşamak için Ephesus'u seçti. Aziz John'un vahiyler kitabında bahsettiği yedi kilisenin üçü İzmir'de. Şifalı suların kullanımı, çamur banyosu ve psikoterapi gibi tedavi yöntemleri ilk kez antik çağların en önemli sağlık merkezlerinden biri olan Bergama (Pergamum) Asklepionu'nda kullanıldı. Yakın gelecekte Ephesus, Pergamon ve Birgi UNESCO'nun Dünya Mirası Listesinde yerlerini alacaklar. Antik çağın bu endamlı şehirleri ve her geçen gün daha da büyüyen, gelişen modern İzmir EXPO'yu karşılayacak. Daha sağlıklı bir dünya için buluşacağımız ideal bir yer. Türkiye Hükümeti adına tüm kalbimle söz veriyorum ki, İzmir 2020 en unutulmaz EXPO'lardan biri olarak hatırlanacaktır” dedi.

Bakan Günay’ın konuşmasından sonra Amerika’nın Elon Üniversitesinden bir grup öğrencinin Hindistan’da çektiği 'Health For All' adlı belgesel flim gösterildi. Film salondan büyük alkış aldı. Filmde dünyada yaşanan sağlık sorunlarına çarpıcı vurgular yer aldı. Filmi çeken Amerikalı öğrenci ve öğretim üyeleri de İzmir’in sağlık temasına vurgu yaparak delegelerden destek istedi.

İzmir'in EXPO 2020 adaylığı yolunda gelecek yıl Haziran ayında 4'üncü sunum yapılacak, Kasım 2013'deki genel kurulda ise kazanan ülke açıklanacak. İzmir EXPO 2020 için Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai, Rusya'nın Ekaterinburg, Brezilya'nın Sao Paulo ve Tayland'ın Ayutthaya kentleriyle yarışıyor. Bu kentler de genel kurulda sunumlarını gerçekleştirdi.



İÖ(İÖ/AAA


------------KUTU 1 --------



BIE salonundan notlar



Paris’teki Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE)’nin 152. Genel Kurulu salonuna erkenden gelen Türk heyetinde Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, CHP Milletvekili BM İnsan Hakları ve Engelliler Komisyonu Üyesi Şafak Pavey, Türkiye’nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, İzmir Valisi, EXPO 2020 İzmir Yönlendirme Kurulu ve Yürütme Komitesi Başkanı M. Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yeraldı.



CHP Milletvekili BM İnsan Hakları ve Engelliler Komisyonu Üyesi Şafak Pavey ile ünlü sunucu Defne Samyeli Türk bayrağını yansıttığı için kırmızı giyinmeyi tercih etti.



Şafak Pavey, çok heyecanlandığını İzmir adına üstlendiği sorumluluk nedeniyle büyük gurur duyduğunu, bundan böyle kalbinin İzmir için çarpacağını belirtti, “Bu salondaki herkesin coşkusuna tanık oldum. Böyle bir delegasyonda yer almak bana onur vercici bir sorumluluk getirdi. EXPO sağlık temasıyla İzmir’e çok yakışıyor, Mevcut aday ülkeler arasında en etkileyici ve insanlığın ortak geleceği için en uygun tema İzmir’in” dedi.


Toplantıdan sonra konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “İsabetli bir sunum oldu. Diğer ülkelerin sunumlarını İzmir’i kıyasladığımda hem tarih olarak hem ekonomik sosyal olarak İzmir bu yarışın en öndeki adayı. İzmir bu yarışı mutlaka kazanacaktır. Biz de bunu bunu bir siyasi çekişme konusu yapmak istemiyoruz. Benimle birlikte bir muhalefet milletvekilinin sunuma katılmasını çok istedim. Şafak hanım çok başarılı bir sunum yaptı” dedi.


------- KUTU 2 -----------


 EXPO NEDİR?


Dünya üzerinde 150 yılı aşkın süredir Uluslararası Sergiler Bürosu (BİE) tarafından düzenlenen EXPO “Exposition”un kısaltması. Uluslararası Sergi ve evrensel sergiyi anlatan EXPO’lar uluslararası platformda “Dünya Fuarı’ olarak adlandırılıyor. EXPO’lar, dünyanın kültür, tarih ve eğitim olimpiyatları olarak da nitelendiriliyor. Sergilerde, farklı ülkelerin çok çeşitli ürünleri bir araya getiriliyor. Fuarın amacı ise bu ürünlerin pazarlanmasından çok temsil ettikleri ülkelerin kültür, tarih ve sahip oldukları varlıkların ortaya konmasıyla öne çıkıyor. 5 yılda bir düzenlenen EXPO’lar en az 3, en çok 6 ay süreyle açık kalıyor, dünyanın dört bir tarafından milyonlarca ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. İlk EXPO 1851 yılında Londra’da düzenlenirken kente ünlü Kristal Palas’ı, 1889 Paris EXPO’su ise kente Eyfel Kulesi’ni kazandırdı. Türkiye EXPO’ya ilk başvurusunu 2015 EXPO’su için yapmış ancak İtalya’nın Milano kentine karşı az farkla kaçırmıştı.