Geliri, THK, Türkiye Kızılay Derneği, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlıkları ve Türkiye Diyanet Vakfı olmak üzere 5 kurum arasında dağıtılan kurban derisi bağışlarında ilk sırayı İzmir'in almasının beklendiği ifade edildi. İzmir'de her yıl 90 ile 100 bin arasında bağış alındığını hatırlatan THK İzmir Şubesi Saymanı Ufuk Yazıcıoğlu, şöyle dedi:

"Hemen her yıl Türkiye'de en yüksek bağış İzmir'de alınıyor. Şu anda kentteki 22 şubemizde bağışlar devam etse de rakamlar neredeyse şekillenmiş durumda. İzmir'in yine en fazla bağış alan il olduğunu söylemek mümkün. İlçelerdeki 21 şube hariç bizim merkez şubemizde 7 bin 400 küçükbaş kurban derisi, 16 ton da büyükbaş hayvan derisi bağışı oldu. Bu bağışların çoğu ilçede benzer şekilde gerçekleştiğini düşünüyoruz."

Yazıcıoğlu ayrıca tüm derileri toplama yetkisine THK'nın sahip olduğunu ancak, kendi topladıkları deri kadar da yetkisiz kuruluşlarca deri toplandığına işaret etti.

KESİM MERKEZLERİ FİRELERİ AZALTTI

Deri sanayinin yoğun olarak faaliyet gösterdiği İzmir Serbest Bölgesi (İZBAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli, daha önceki yıllarda yanlış kesim ve muhafaza edememekten kaynaklanan yüzde 50'lik firelerin kurban kesim merkezlerinin artmasıyla yüzde 15-20'lere kadar düştüğünü söyledi. Kurban Bayramı döneminde daha fazla ve kaliteli hammadde temini olduğunu dile getiren Sevimli, son yıllarda derilerin tek elden toplanması konusundaki çabalarda azalma olduğuna dikkat çekti.

KAÇAK DERİLER FABRİKALARA GİREMİYOR

Yetkisiz kuruluşlarca toplanan derilerin fabrikalara giremeyeceğini de kaydeden Sevimli, "Bu deriler büyük ihtimal toplama merkezi varsa oraya gidiyordur. Bizim için önemli olan ise deriyi kim toplarsa toplasın kesiminin düzgün yapılması ve çabuk şekilde toplanıp tuzlama, kurutma gibi işlemlerinin bir an önce gerçekleştirilmesi. Yoksa deri organik bir madde olduğu için kolay bozuluyor" dedi.

BAĞIŞLAR NEREYE GİDİYOR?

THK Kurban Bayramı öncesinde bağış yapılacağını öngördüğü derilerle ilgili ihaleye çıkıyor. Deriyi hammadde olarak kullanmak isteyen sanayiciler veya yurtdışına satmak isteyen ihracatçılar ihaleyi kazandıktan sonra deri toplama yetkisini de almış oluyor. THK, deriden elde ettiği gelirleri ise yangın söndürme uçakları alımında, gençlere havacılık eğitiminde kullanıyor.

Öte yandan THK, vekalet kurbanlarını ise Et Balık Kurumu kombinalarında, hijyenik ortamda, noter, imam ve THK yetkilileri gözetiminde kesiyor. Vekalet kurbanların etleri Et Balık Kurumu tarafından kavurma yapılarak Türkiye'de ihtiyaç sahibi vatandaşlara Valilikler ve Kaymakamlıklar aracılığıyla ulaştırılıyor.



BT(AÖ/İD)