Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, projeyi geliştiren geliştiren uzman ekiple birlikte Ahmed Adnan Saygun Kültür ve Sanat Merkezi’nde tanıtım toplantısı düzenledi. Kocaoğlu, İzmir Kültür Çalıştayı ve ardından İzmir Tasarım Formu’nu gerçekleştirdiklerini, çıkan sonuçlara göre İzmir’in gelişmesi, tasarlanması, inovasyon kenti olması ve önce Akdeniz kenti ardından da dünyaya açılmasını hedeflediklerini söyledi. Üç yıllık sürecin ardından İzmir Körfezi ve kıyısıyla ilgili tasarım projesini ortaya çıktığını, ancak bu projenin daha da geliştirileceğini, değişeceğini beklentilere yanıt verecek şekilde bazı korumalar da öngörebileceğini belirtti. Kocaoğlu, projenin özgün bir emek ürünü olduğunu, 100’e yakın gönüllü, konusunda uzman kişinin uyum içinde çalışmasının bir ürünü olduğunu açıkladı. Kocaoğlu, "Türkiye’de ilk kez bir kent bu boyutta masaya yatırıldı. İlk kez tasarlanmak üzere yola çıkıyor" dedi.

'MALİYET ÖNEMLİ DEĞİL'

Tasarım Projesi’nde yeralan projelerin parça parça yapılacağı için, uygulama projesi bitenin ihaleye çıkacağını, ilk ihalelerin Temmuz-Ağustos aylarında gerçekleşeceğini belirten Kocaoğlu, ne finansman ne de idari zaafiyetleri olmadığını söyledi. Maliyetin önemli olmadığını, çünkü kente büyük katkısı olacağına dikkat çeken Kocaoğlu, aşağı yukarı 50 ile 100 milyon TL arası bir maliyet olabileceğini söyledi. Kocaoğlu, Kadifekale, Bayraklı gibi yüksek semtlere de körfezi görebilecekelri seyir terasları yapacakları açıkladı.

'İZMİRLİ'LERİN YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRACAK' 

Projenin başında yer alan Prof. Dr. İlhan Tekeli, projenin demokratik yerel yönetim anlayışı yaklaşımayla İzmir halkının düşüncelerinden süzülerek geldiğini söyledi. Projenin, İzmirlerin yaşam kalitesini de arttıracağını belirten Prof. Dr. Tekeli şöyle konuştu:

"Bu proje siyasi olarak kimsenin projesi değildir. İzmir’e dıştan empoze edilmiş bir proje de değildir. Temelde çıkış noktası emlak rantlarını azdırmak değil, yaşam kalitesine katkı yapmaktır. İzmir’in vizyonunda yeralan tasarım ve inovasyon kenti olma hedefinin tasaram ayağı bu projeyle hakerete geçecek. Tasarımcılar, yaratacıklarını İzmir için biraraya getiriyor."

UB(İÖ/COŞ)