Dünyanın en büyük fuarlarından olan EXPO 2020 için yapılacak seçime aylar kala Uluslararası Sergiler Bürosu’nun Paris’te 22 Kasım’da yapacağı Genel Kurul’da İzmir sunumu CHP İstanbul Milletvekili ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları ve Engelliler Komisyonu Üyesi Şafak Pavey’in yapacağı öğrenildi. EXPO Yürütme Komitesi’nin İTO İş Merkezi’ndeki EXPO Ofisi’nde yaptığı toplantı sonrasında soruları yanıtlayan Yürütme Komitesi Başkanı ve İzmir Valisi Cahit Kıraç, Paris’teki sunumu Elif Şafak’ın değil Şafak Pavey’in yapacağını söyledi. Sunucunun yine Defne Samyeli olacağını kaydeden Kıraç, “21 Kasım günü İzmir heyeti olarak Paris’e gidiyoruz. Heyete Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay başkanlık yapacak. İnşallah başarılı bir sunum yapacağız. Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Margaret Chan da EXPO temamız sağlık olduğu için bizi desteklediği mesajını iletti. Bu desteğe memnun olduk. Onu da hazırlık dosyamıza koyduk” dedi.

Adaylık dosyasının da hazır olduğunu söyleyen Kıraç, destek alınması gereken bütün birimlerin yazılı desteklerinin de dosyaya konduğunu sözlerine ekledi.




--------KUTU-------



ŞAFAK PAVEY KİMDİR?


BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’ndeki yönetici görevinden ayrılarak CHP İstanbul Milletvekili olan Şafak Pavey, son olarak BM İnsan Hakları Komitesi’ne seçilerek İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Bağımsız Denetmeni seçildi. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 2012 Uluslararası Cesur Kadınlar ödülüne de layık görülen Pavey, 10 Temmuz 1976’da Ankara’da doğdu. Diplomat; Londra Westminster Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünü bitirdil Yüksek lisansını London School of Economics'te tamamladı. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Dış İlişkiler Sorumlusu ve İnsani Yardım Görevlisi olarak Cezayir, Mısır, İran, Lübnan, Suriye ve Cenevre ofislerinde, Orta Avrupa sözcüsü olarak Macaristan’da ve İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinde Sekreterya Başkanı olarak çalıştı. Afganistan ve diğer çatışma bölgelerinde çözüm aktivisti olarak yer aldı. Agos Gazetesi’nde köşe yazarlığı yaptı. 3 kitap ve makalelerinin yanında çok sayıda belgesel filme imza attı. Harvard Üniversitesi, İngiltere Kraliyet Sanat Akademisi ve Norveç Tasarım Konseyi ile ortak projeler yürüttü. 3 uluslararası ve 5 ulusal ödülün sahibidir. Türkiye- AB KPK ve AGİTPA üyesi oldu. İngilizce, Fransızca, İtalyanca, orta düzeyde Almanca, Farsça ve Arapça bilen Pavey, işaret dili kullanabilmektedir.