İzmir’e turizmde can verecek projeler arasında yer alan Basmane Altınpark kazı çalışmaları tamamlandı. İnşaat ve altyapı çalışmaları sırasında ortaya çıkan Roma Dönemi'ne ait yapı kalıntıları, sütunlar Atina’daki Akropolis benzeri bir düzenlemeyle sergilenecek. Homeros ve tarihi Magnezya (Manisa) Kapısı’nda da yapılacak kazılardan çıkan kalıntıların üzeri, turistlerin yürüyebileceği cam ile kaplanacak, bir müze ve arkeopark haline getirilecek. Kazı çalışmaların tamamlanıp, üzerinin kapatılması için ihaleye çıkma zamanının gelmesi, çevrede projenin bitmesini dört gözle bekleyen semt sakinleri ve esnafı da heyecanlandırdı. Agoraya gelen turistlerin ziyaret programı içine alınacak arkeoparkın semte ekonomik katkısı da olacak.

Mülkiyeti Konak Belediyesi’ne ait olan ve yine belediyenin verdiği destekle tamamlanan kazılarla ortaya çıkarılan Altınpark arkeoloji alanında, toplam 5 bin 800 metrekarelik proje kapsamında, kapalı ve yarı açık sergileme alanlarıyla arkeolojik kalıntıları, yerli ve yabancı turistlerin ziyaret etmesi sağlanacak.

Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Basmane Altınpark’ta, Atina’nın Akropolis’ine benzer bir düzenlemeyi yaşama geçirmeye hazırlandıklarını belirterek, "İzmir’e can verecek proje kapsamında Altınpark, ziyaretçilerin tarihi kalıntıların üzerinde yürüyeceği bir müze ve arkeopark yapılacak. Altınpark’tan çıkan eserlerin yanında İzmir Arkeloji Müzesi’nde bulunan birçok eser de burada Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ile sergilenecek. Bölge sadece tarih ve kültür buluşmasına değil, sanatsal etkinliklere de ev sahipliği yapacak. Ünlü sanatçıları da kent merkezindeki bu tarihi alanda buluşturacağız. Kazı alanı çevresinde bulunan İlk Kadın Müzesi, tarihi bina restorasyonları ile Basmane’nin çehresi değişecek" dedi.



MO(İÖ/CK)