Bu yıl 81’inci kez açılacak olan Uluslararası İzmir Fuarı’nın onur konuğu, inanç farklılıklarını kültürel zenginlik olarak yaşayan Hatay’ın Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, inanç liderleriyle birlikte İzmir Fuar Anemon Otel’de basın toplantısı düzenleyerek, herkesi stantlarını gezmeye çağırdı. Dinler mozağinin ezan, çan ve hazan ile birlikte yaşandığı Hatay’da Ermeni Cemaati Temsilcisi Cem Çapar, "Biz Hatay’da birbirimize 'öteki' demiyoruz. 'Komşum', 'arkadaşım', 'meslektaşım' diyoruz. Biz Hatay’da aynı şarkıyı üç ayrı dilde dinlemenin aynı inancı üç ayrı dinde yaşamanın mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.

BİR HAFTA GÖRÜŞMEYİNCE BİRBİRİMİZE SİTEM EDİYORUZ

Musevi Cemaati Temsilcisi Saul Cenudioğlu, "Diğer cemaatlerle yıllarca barış ve hoşgörü içinde yaşıyoruz. Dini bayramların yanısıra devamlı görüyoruz. Bir hafta görüşmediğimizde birbirimizi telefonla arayıp, sitem ediyoruz. Bu hoşgörünün sadece Türkiye’ye değil tüm dünyaya örnek olmasını gerekir" dedi.

Hıristiyan Cemaati Temsilcisi Dimitri Dogums da "Hatay’da Hıristiyan ve Ortadokslar olarak bin 300 kişi yaşıyoruz. Samimiyet ve doğallığımıza inanın, rol yapmıyoruz. Düğünlerde, doğum günlerinde, bayramlarda, noellerde biraraya geliyoruz. Dedelerimizden böyle gördük bunu yaşatmaya çalışıyoruz" dedi.

BİRBİRİMİZİ TANIMAYINCA SEVMİYORUZ

Alevi Cemaati adına Tahsin Yılmaz, "Hatay ilimizi her yönüyle tanıtmak ilimizde var olan kardeşçe yaşam ve hoşgörüyü anlatmak için İzmir’e geldik. Hatay halkının Alevisi, Sünnisi, Yahudisi, Hıristiyan ve Ermenisi birarada, huzurlu ve kardeşçe bir yaşam sürdürüyoruz. Gurur verici ve örnek bir tablo. Bu güzelliği herkes biliyor" dedi.

Hatay Müftüsü Mustafa Sinanoğlu, "İslam 'İnsan dünyanın en değerli varlığıdır' der. 23 medeniyetten 13 medeniyete beşiklik yapan dinlerin oluştuğu ve kaynaştığı bir ilin nasıl bir hazine olduğunu yıllar sonra anlayabildim. Hatay her şeyiyle birlik ve beraberlikte kardeşlikte örnektir. Dünyanın barış içinde yaşamasını cennete çevrilmesini istiyoruz. Birbirimizi tanımayınca uzak kalınca birbirimizi sevmiyoruz. Yunus Emre’nin ifadesiyle 'Gelin tanış olalım işi kolay kılalım. Sevelim sevilelim dünya kimseye kalmaz" diye konuştu.

DÜNYANIN EN BÜYÜK MOZAİK MÜZESİ AÇILACAK

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, 7 bin 500 yıllık bir yerleşim yeri olan Hatay’da insanların tasada, kederde, kıvançta birlik olduğu, semavi dinlerin mabetlerinin yan yana olduğunu belirterek, 2013 yılında dünyanın en büyük mozaik müzelerinden birinin açılacağını söyledi. Lekesiz, "İzmir Fuarı’nın onur konuğu il olmak bizim için mutluluk ve keyif verici. Hatay’ın sahip olduğu kültürel ve tarihi zenginliğe yakışır bir şekilde yer alması için sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği ve gönül birliği yaparak buraya geldik. Kültür varlıklarından zengin tarihine kadar insanlığın ortak mirasından mutfağına kadar pek çok değerleri paylaşacağız. Dünyadaki pek çok il, kendi özgün halini korumak yerine bir çeşit gökdelen ormanlığı olan Manhattan’a imreniyor. 'Bu tür yerlere benzemeyen kendine benzeyen bir yer görmek istiyorum' diyorsanız bunun önemli adreslerinden biri Hatay’dır" dedi.

Bu yıl 81'inci kez düzenlenecek İzmir Fuarı, bugün saat 18.30 yapılacak resmi törenle açılacak ve 9 Eylül'e kadar açık kalacak.



ED(İÖ/SS)