Başbakanlık Tanıtma Fonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Kalkınma Ajansı’nın desteklediği Uluslararası İzmir Film Festivali, 12'nci kez kapılarını açacak. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Dokuz Eylül Üniversitesi işbirliğiyle 21 Nisan’da başlayacak olan festivalde bütün gösterim ve etkinlikler ücretsiz yapılacak. Festivalin film gösterimleri Karaca Sineması, İzmir Sineması, Batı Sineması, DESEM ve Bornova Batı Sinemasın’da düzenlenirken sergi, söyleşi ve sinema dersi gibi etkinliklerinin mekanları ise Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi ve Fransız Kültür Merkezi olacak. 12'nci Uluslararası İzmir Film Festivali’nin açılış töreni 22 Nisan Pazar akşamı Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde yapılacak.

Uzun metraj Ulusal Film Yarışması kapsamında 10 filmin 'Altın Artemis' heyecanı yaşayacağı Festivalin Açılış ve Yaşam Boyu Onur Ödülleri Töreni 22 Nisan Pazar günü Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde Turizm ve Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın katılımı ile yapılacak. Programda ulusal uzun metraj film yarışması, Kurmaca kısa film ödülleri, dünya sineması örnekleri, Saray Bosna Sahne Sanatları akademisi ile sinema çalışmaları, atölyeler, sergiler ve söyleşilerin yer alacağı festivalde bir hafta boyunca 103 filmle İzmirlileri sinemanın büyüsüyle buluşturacak. Festival komitesi üyelerinden Prof. Dr. Ertan Yılmaz, “İzmir’in böyle bir festival çok ihtiyacı vardı. Eksikliği duyuluyordu. Bir eğitim ve öğretim kurumu olarak festivalin altına imzamızı atıyoruz. Birçok yönetmen ve oyuncu filmlerden sonra söyleşi yapacak. Sinema tutkunlarının bunları kaçırmaması lazım” dedi.

SÜRPRİZ KONUK NURİ BİLGE CEYLAN

Dünyaca ünlü ödüllü Türk yönetmen ve fotoğraf sanatçısı Nuri Bilge Ceylan, hem fotoğraf sergisi hem de sinema söyleşisi için İzmir’e geliyor. 12'nci Uluslararası İzmir Film Festivali’nde yer alacak olan Nuri Bilge Ceylan, 23 Nisan Pazartesi Fransız Kültür Merkezi’nde, “Koza’dan Bir Zamanlar Anadolu’ya” uzanan filmografisindeki durakları anlatacak. Fotoğrafa lise yıllarında başlayan ve sinemasını da etkileyen Nuri Bilge Ceylan, “Sinemaskop Türkiye” isimli fotoğraf sergisini 22 Nisan’da Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde açılacak.

“İZMİR FESTİVAL AÇLIĞI ÇEKTİ”

Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Film Tasarım Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, “İzmir Türkiye’de 1961 yılında ilk film yarışmasının yapıldığı kent. Festival olgusu İzmir’de başlıyor ama bir yıl sürmüş. Biz 1989 yılında Sinema Günleri adıyla başladık ve giderek İzmir Ulusalararası Film Festivali’ne doğru gittik. Daha sonra ekonomik nedenlerle sorunlar yaşandığı için kapandı. Devlet, hükümet, üniversite ve yerel yönetim bir araya geldi. Alt yapıyı sağlayınca festival yapma ufku önümüzde iyice belirdi. İzmir Festival açığı çekti. Uzun metrajlı ve yarışmalı film festivali İzmir’de bir eksiklikti. Türkiye’de en fazla mezun veren Dokuz Eylül Üniversitesi Sinema Tasarım Bölümü en güzelini yapmak için hazır” dedi.