Mültecilerin en çok tercih ettiği, zaman zaman çok sayıda kaçağın Ege Denizi'ni geçmek isterken öldüğü, Yunanistan'a yakınlığı ile tercih edilen iller arasında bulunan İzmir için Avrupa Birliği önemli bir çalışma başlattı. Türkiye'nin farklı bölgelerinde kurulması planlanan 9 ayrı Mülteci Kabul ve Barınma Merkezi'nin ihale süreçleri tamamlanarak yapım aşamasına geçildi. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında İzmir'in Çiğli İlçesi Harmandalı Mahallesi sınırları içerisinde yapımına başlanan merkezde oldukça önemli bir yol katedildi. İnşaat çalışmalarına başlanırken, 60 dönüm alan üzerine kurulacak mülteci merkezinde çalışmaları yürüten müteahhit firmanın, 2 yıl içinde projeyi tamamlamayı planladığı kaydedildi.

ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Ankara, Gaziantep, Van, Kayseri, Kırklareli, Erzurum gibi illerde de başlatılan projenin İzmir ayağındaki çalışmaları, İzmir Valisi Cahit Kıraç başkanlığında oluşturulan, içinde emniyet, jandarma ve Çiğli Belediyesi'nden de yetkililerin bulunduğu bir ekip koordine ediyor. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi tarafından yaptırılan Çiğli Harmandalı'ndaki çalışmalar hummalı bir şekilde devam ediyor. Yaklaşık 100 milyon Liralık kaynak ayrılan projenin inşaatı bittikten sonra ülkelerinden kaçarak daha iyi yaşam şartlarına kavuşmak isteyen mülteciler için daha iyi barınma mekanları tasarlanıyor. Harmandalı'ndaki alanda yapılan tesislerde, ailelerin rahatlıkla barınabilecekleri şekilde evler ve odalar yapılacak. Özel bakıma muhtaç mülteciler için de bakım odaları dizayn edilecek. Mülteciler için ayrıca sınıf, atölye, kantin, kütüphane, TV odaları, internet salonu, berber salonu, terzi salonu, çocuk oyun alanı kapalı spor salonu, yemekhane, sağlık merkezi, çamaşırhane de yer alacak. Resmi işlemlerin ardından birkaç yıl kalma hakkı da verilebilecek olan mültecilerin çocuklarının eğitimi için okul ve eğitim merkezleri de kampın yanında inşa edilecek.

Projenin devam ettiğini ifade eden İl Emniyet Müdürü Ali Bilkay, çalışmaları Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yürüttüğünü söyledi. İl Emniyet Müdürlüğü'ne ait şu anda kullanılan mülteci barınma yerlerinin çok sağlıklı ve işlevsel olmadığını söyleyen Bilkay, "Zaten gelen ve giden sayısı sürekli değişiyor. Müdürlüğümüz birimleri onların takibini yapıyorlar. Çiğli'deki proje hayata geçtiğinde mültecilerin barınabileceği çok önemli ve nitelikli bir alan kazanılmış olacak. Çalışmalar hızla devam ediyor" diye konuştu.

Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak ise, serbest dolaşım hakkı verilmesi halinde ilçeye kazanç getireceğini dile getirdi.

Harmandalı Mahallesi'nde yaşayanların bir bölümü ise böyle bir merkez kurulmasını istemiyor. Kendi mahallelerinin alt yapı sorunlarının henüz çözülmediğini belirten vatandaşlar, 100 milyon lira harcanarak böyle bir merkez kurulmasını eleştiriyor.

 

TT (AÖ/RT)