İzmir Berberler Odası, İzmir 4'üncü Asliye Ticaret Mahkemesi'nde, iki berber esnafının, hizmetlerinde kendilerinin belirlediği tarife dışı fiyat uyguladığı iddiasıyla "haksız rekabetin tespiti ile haksız rekabetin önlenmesi" davası açtı. Oda yönetimi, dava dilekçesinde, Yenişehir semtinde dükkanları bulunan O.Y.Y. ile R.A'nın İzmir'deki berberler için hazırlanan tarifeye aykırı hareket ederek, iş yerlerine astıkları tarife ve levhalarla, daha düşük ücretle hizmet verdiklerinin tespit edildiğini belirtti. Mahkemeden, davalı iki esnafın bu eylemlerinin haksız rekabet teşkil ettiğinin tespiti ile bu durumun önlenmesine karar verilmesi talep edildi. 3 liraya saç, 2 liraya sakal tıraşı yaparak haksız rekabetle suçlanan O.Y.Y. ve R.A ise ayakta kalabilmek için düşük ücret tarifesi uygulamak zorunda kaldıkları savunmasını yaptı.

2 BİN 500 LİRA MAHKEME GİDERİ

İzmir 4'üncü Asliye Ticaret Mahkemesi hakimi Vedat Uğur, davalıların eyleminin haksız rekabet olduğunun tespiti ile haksız rekabetin önlenmesine karar vererek davayı bitirdi. İki berberin toplam 2 bin 500 lira yargılama giderini ödemisini de kararlaştırdı.

İzmir Berberler Odası Başkanı Şükrü Bilgin, mahkeme kararının ardından İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Lokali'nde basın toplantısı düzenleyerek, üyeleri adına memnuniyet duyduklarını dile getirdi. Oda'nın ücret tarifesini, çeşitli ekonomik etkenleri göz önüne alarak oluşturduğunu ve bunin altında hizmet verilmesinin haksız rekabet doğuracağını belirten Bilgin, "Haksız rekabetin önlenmesi mesleğimizin kurtuluşudur. Mahkeme kararı, örnek teşkil edecektir. Karar doğrultusunda çalışmalarımız olacak. İlgili birimlere bunu bildirdik. Bundan sonra tarifeye uymadıkları tespit edilirse işyerleri kapatılabilir. Benzer uygulama içerisinde olduğunu tespit ettiğimiz 40 üyemize, avukatlarımız vasıtasıyla iyi niyet mektubu gönderdik. Dava açmadan uzlaşma yoluna gitmek istiyoruz" dedi.

İzmir'de 3 bin üyeleri bulunduğunu belirten Oda Başkanı Sükrü Bilgin, "Herkes odanın belirlediği tarifeye uymak zorunda. Tarifede birinci sınıf berberlerde saç ve sakal kesimini, buna yıkama, fön de dahil komle 40 lira, ikinci sınıf berberlerde 35, üçüncü sınıf berberlerde ise 30 lira olarak belirledik. Ancak bu fiyatlar bizim yaşamamızı, ayakta kalmamızı sağlayabilir, daha altı kurtarmaz" diye konuştu. Bu tarifenin altında hizmet verenlerin aynı havluyu 10-15 kişiye kullandığını, hijyene dikkat etmediğini de söyledi.




O.Y.Y.: Osman Yüksel Yıldızhan 

R.A    : Recai Aygan