Türkçe Olimpiyatları'nın İzmir ayağını izlemek için Atatürk Stadyumu'nu yaklaşık 100 bin İzmirli doldurdu. Saat 20.30 sıralarında başlayan şölende, stad içinde yer bulumayan bazı İzmirliler dışarıda kurulan dev ekranlarda gösteriyi izledi. İzmir Kültürlerarası Diyalog Merkezi (İZDİM) organize ettiği gece, farklı din, dil ve ırklardan oluşan çocuklar, geleneksel kıyafetleriyle İzmirlileri selamlamasıyla başladı. Atatürk Stadı'nda kortej yürüyüşü ile başlayan geceye Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, Aydın Valisi Kerem Al, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir milletvekilleri ve üst düzey bürokratlar katıldı.

Gecede ilk konuşmayı yapan TÜRKÇEDER Tertip Komitesi Üyesi eski Bakanlardan Işılay Saygın şunları söyledi:

"İzmir'de 35 yıl önce başlayan hareket bugün dünyanın dört bir yanına yayıldı. Türk okulları, Türkiye'nin tanıtılması adına büyük görevler yerine getirmekte. Bunu gerçekleştiren gönül dostlarına binlerce kere teşekkür ediyorum. 2003 yılında 17 ülkenin katılımıyla başlayan olimpiyatlarda katılım bu yıl 135 ülkeye yükseldi. Türkçe Olimpiyatları, dünya barışı ve geleceği için gerçekleştirilen ilk ve tek organizasyon. Bu öğrenciler geleceğin gönül elçileri, İzmir'in meyvelerini EXPO'da toplayacağına inanıyorum. Bu öğrencilerin yetişmesinde emeği geçenlere, öğretmenlerimize teşekkür ediyor, bu değerli insanları ayakta alkışlamaya davet ediyorum. Nice Türkçe Olimpiyatları'na."

Ardından, organizasyonun sponsorlarına plaket sunmak için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu sahneye davit edildi. Plaket sunumunun ardından yaptığı konuşmada Belediye Başkanı Kocaoğlu şunları söyledi:

"Türkçe Olimpiyatları sayesinde Türkçe'nin bugün 135 daha fazla ülkeye yayılarak devam edecek. Türkçe konuşuldukça dünyaya yayıldıkça Türkiye büyüyecek. Bu projenin sahiplerine, öğretmenlerine tüm emeği geçenlere sonsuz teşekkür ediyorum. Başarılar diliyor, saygılar sunuyorum canım hemşehrilerim."

Sponsor olan diğer kişilere plaket vermek için sahneye çağrılan isimlerden İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, "Türkiye'nin en büyük stadının sevgiyle doldu, hatta saha kenarlarına taştı. İzmirliler, Egeliler televizyon başında bu güzel günü akşamı seyredenler, gerçekten dünyanın dört bir yanından gelen bu öğrenciler bugün size şarkı söyleyip şiir okuyorlar. Bize muhteşem bir gece yaşatıyorlar. Dünyanın çeşitli ülkelerine iş için gittiğimizde bizi karşılayan, bizlere tercümanlık yapan ticaretimizi kolaylaştıran bu öğrenciler gibi binlerce öğrenci var. Küresel güç olma yolunda ilerleyen Türkiye için bu öğrenciler çok değerli. EXPO 2015 en büyük katkıyı Türk okulları yaptı, 2020'ye de aynı katkıyı yapacaklar ve inşallah EXPO 2020 İzmir'in olacaktır" dedi.

Gecede konuşan İzmir Valisi Cahit Kıraç, fuarlar şehri olarak anılan İzmir'in artık olimpiyatlar şehri olarak anılacağını belirtti. 8 gün önce Diyarbakır'daki Türkçe Olimpiyatları etkinliğine, 4 gün önce de Ankara'daki etkinliğe katıldığını belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, en heyecanlı ve coşkulu etkiliği İzmir'de İzmirlilerle yaşadığını söyledi.

Papua Yeni Gineli Athony Acanufa'nın, "Gemi Kalkıyor" şarkısıyla seyircileri coşturduğu gecede Azerbaycanlı Sema Sultanova Orhan Gencebay'ın unutulmaz eserlerinden "Gönül Yarası"nı seslendirdi. Moldova'dan gelen 12 erkek öğrencinin İzmir Zeybeği'ni oynaması seyircilerden büyük alkış aldı. Almanya'dan gelen Amina Sırpca "Kara değil mi?" adlı şarkıyı, Endonezyalı Patton Otlivio Latuperissia'nın seslendirdiği, "Ötme Bülbül" adlı parça uzun süre alkış aldı.

Gecenin ikinci bölümünde Türkmenistan'dan Aygül Elyasowaa, Koro eşliğinde "Güneşi İçenlerin Türküsü"nü seslendirdi. Tanzanya'dan gelen Münir Abdu'nun, Tarkan'ın "Dudu Dudu" adlı parcasını seslendirmesi İzmirlilirei çoşturdu. Moldova'dan Ştefan Roşcovan, "Gülüm" adlı parçayı, Tacikistanlı Farahmand Parvezzod "Beyaz mendil" şarkısını seslendirdi.

Yaklaşık 3.5 saat süren etkinlik, katılım gösteren öğrencilerin "Yeni Bir Dünya" adlı parçayı seslendirmesiyle son buldu.

KÖ (KÖ/SSA) (FOTOĞRAF)