Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan çeşitli sendikalara bağlı yaklaşık 200 kişi, “Yüklen emekçi, AKP türbülansta”, “Dilenenler değil, direnenler kazanacak”, “THY’de grev yasağına hayır”, “Grev haktır yasaklanamaz” ve “İşten atılan THY çalışanları geri alınsın” yazılı dövizleri taşıyıp, slogan atarak, THY bürosu önüne geldi.

Basın açıklamasını Hava-İş İzmir Şube Başkanı Serkan Mutlu yaptı. Mutlu, “THY Anonim Ortaklığı Yönetimi 23'üncü Dönem Toplu İş Sözleşmesi'ni ülke tarihinde hiç görülmeyen sözde hukuki hak dediği engellemelerle 18 ay geciktirmiştir. En son devletin yetkili makamının atadığı resmi arabulucunun görevinin durdurulması için 3 mahkemeye dava açmış, 2 mahkeme 'Tedbiren durdurma' kararı almış, bu kararlar THY yönetimince yanıltılmaya çalışılan yargımızca tespit edilerek ortadan kaldırılmıştır. THY yönetimi sözleşmesinde tam da sendikamızın grev kararı hakkını kullanacağı bir aşamada milletin vekili olan, tarafsız olması gereken, Anayasal yemin etmiş bazı AKP milletvekillerinin TBMM’de kanun teklifi vererek 'Havacılık hizmetlerinde grev yasağı' talep ettiği ortaya çıktı. Bu kanunun meclisten de geçti, Cumhurbaşkanı tarafından da onaylandı. THY ve THY Teknik A.Ş. yönetimleri işçilerin demokratik meşru olan ve tepkilerin yasa dışı grev gibi lanse ederek grev yasağı ayıbının üzerine örtmek amacıyla işten çıkarma başlattı. 305 işçinin sözleşmesi fesh edildi" dedi.

İŞTEN ÇIKARIMLAR DURDURULSUN

Mutlu, sendika olarak THY ve THY Teknik A.Ş., yönetimine uyarıda bulunduklarını belirterek şöyle konuştu:

Gelin şirketleri daha fazla kamuoyunda önünde hırpalamadan iş barışı ve huzurunu yeniden oluşturulabilmek için masaya oturun. Grev yasakları ortadan kaldırılsın. İşten çıkarılmalar durdurulsun”