Türkiye'de, özellikle de kadına yönelik cinayetlerle biten şiddet son yılların en dikkat çeken toplumsal sorunlarından birisi oldu. İzmir Emniyet Müdürlüğü de, kadına yönelik şiddeti sonlandırmak için bir dizi projeyi hayata geçirdi. İlk olarak, şiddete uğrayan ve polis merkezlerine giderek kendilerine verilen formları doldurup yardım isteyen kadınlar, korunmaya başlandı. Ardından bu kadınlar, bu merkezlerdeki polis memurlarına zimmetlendi.

SON ÇALIŞMA 12 BİN POLİSE EĞİTİM

Kendi teşkilat mensuplarını bile eşlerine şiddet uyguladığı zaman affetmeyen, Kadına Şiddeti Önleme Kısım Amirliği’ni kuran İzmir Emniyeti’nin son çalışması ise yaklaşık 12 bini bulan mensubunu eğitime almak oldu. İzmir Emniyet Müdürlüğü bünyesinde görev yapan polisler, 'Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun' çerçevesinde eğitim almaya başladı. Bugüne kadar bin 177 polise eğitim verildi. Belli zaman aralıklarında tüm polislerin aynı eğitimden geçirileceği bildirildi. Toplumsal cinsiyet kavramı, kadına şiddet, aile içi şiddet, şiddete uğrayan kadına polisin nasıl davranması gerektiği, kadına şiddetle ilgili iç ve uluslararası hukuk konularında teknik eğitim alan polislere ayrıca, şiddete uğrayan kadınların kendilerini güvende hisetmeleri için içten, samimi, ciddi davranılması yönünde psikolojik eğitim de verildi.

REKOR SAYIDA KADINA KORUMA

Polis korumasından yararlanmak için, İzmir’in metropoldekiler dahil 30 ilçesinde, rekor sayıda kadın başvuruda bulundu. Ekipler, gerek karakollara gidip can güvenliklerinin olmadığına yönelik form dolduranları gerekse mahkemelerin verdiği karara göre, toplam 2 bin 530 kadını korumaya başladı. Polisin, her gün ya bizzat ziyaret ederek ya da telefonla ulaşarak kadınların şiddete uğrayıp uğramadıklarını kontrol ettikleri öğrenildi.

Eşi öğretmen olan İl Emniyet Müdürü Ali Bilkay, bireylerin küçüklükten itibaren şiddete yönelik eğitimden geçirilmesi gerektiğini söyleyerek, "Bu sağlanamamış ve kadınlar şiddet görmeye başlamışlarsa bizim görev yapmamız lazım. O kadınlar, şiddetten kaçıyorlarsa, bizler de onların güvenlik sığınağı olacağız. Onları koruyacağız" dedi.



TY(İÖ/CK)