Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Valilik binasında saat 10.00'da, Vali Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Beyediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu ve Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Abdullah Atay'ın, kutlamaları kabulüyle başladı. Bu törene İzmir milletvekillerinden kimsenin katılmaması dikkat çekti.

CHP MİLLETVEKİLLERİNDEN PROTESTO

Valilikteki kutmalanın ardından ikinci tören Cumhuriet Meydanı'nda düzenlendi. Tören öncesi CHP İzmir Milletvekilleri Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu, Musa Çam, Hülya Güven, Parti Meclisi Üyesi Üyesi Hüseyin Saygılı, halkın bulunduğu tribünlere giderek,  "Bayramınız kutlu olsun. Bizim Ankara'ya gitmemizi engellediler. Bu yasakçı zihniyeti kınıyoruz" dedi. Ardından da Atatürk Anıtı önünde basın açıklaması yaptı. CHP milletvekilleri; Vali Kıraç'a ve İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay'a tepki gösterdi. CHP'li Moroğlu, şöyle konuştu:

"Çağdaş bir kent olan İzmir'i yönettiğini iddia eden yöneticilere yakışmayan davranışlarla karşılaştık. Dün bir kez daha gördük ki saat 03.00'e kadar Emniyet Müdürü'nün İçişleri Bakanı ya da Başbakan'dan aldığı emirle seyahat özgürlüğümüzü engellemeye çalışan güvenlik güçlerinin uygulamaları nedeniyle uykusuz kaldık. Memleketimizin ve İzmir'imizin nasıl yönetildiğini görmekten uykularımızın kaçtığını bir kez daha ifade etmek istiyorum. Bugüne kadar Türkiye ve İzmir beraberliğin, kardeşliğin huzur içinde yaşamayı hak ettiği halde son yıllarda Cumhuriyet kutlamalarının halkla beraber kutlanmasını engelleyen iktidar ve onların yasa dışı, hukuk dışı engellemelerine emirlerine uyan yöneticiler tarafından Cumhuriyet Bayramı halkımız tarafından uzun yıllardan beri engellenmeye çalışıldı. Ama geçen yıldan itibaren bu bir saldırıya dönüştü. Biz de bu saldırıya maruz kaldık." 

"HİÇBİR ARAÇ 'CESET TORBASI YOK' DİYE DURDURULMADI"

Araçların sudan gerekçelerle bekletildiğini öne süren Moroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Bugüne kadar hiçbir yolcu otobüsü 'Ceset torbası taşımadı' diye yolcuların seyahat etmesi engellenmedi. Resmen araçlarımızın tüm belgeleri tamam olmasına karşın, evrakları komiserlerce, aldıkları emirler doğrultusunda gasp edildi ve kaçırıldı. Bunu suç duyurusu olarak takip edeceğiz. Arabalarımız resmen kaçırıldı. Bunun emrini kim verdiyse İzmir Valisi, Emniyet Müdürü'nün, 'Evet bu emri İçişleri Bakanı, Başbakan verdi. Biz de bu emirleri uygulamak zorunda kaldık' diyerek yürekli bir şekilde açıklamalarını istiyoruz. Eğer böyle değilse vali, emniyet yetkilileri hakkında işlem yapsın. Bugünden itibaren Vali'nin ve emniyet müdürünün sorumluları buluncaya kadar resmi törenlere katılmayacağımızı belirtiyoruz. Tüm yurttaşlarımızı ayağa kalkmaya çağırıyoruz."

CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel ise, gece boyunca vali ve Emniyet Müdürü ile görüştüklerini anlatırken, "Vali Bey, 'Otobüslerinizin hareket etmesinde bir engel yok' dedi. Cumhuriyet Bayramını halkla birlikte kutlamak istemiyorlar. Geçiştirme törenleri yapıyorlar. Emniyet Müdürü, 'Otobüsün ferdi kaza sigortası yok' dedi. Otobüslerimize zorla el koydular. Resmen gasp edildi. Aslında tüm evraklar tamamdı. Emniyet Müdürü'ne yaptığının yanlış olduğunu söyledim. Vali Bey ile Emniyet Müdürü dürüstçe, 'Biz emir aldık' diyebilirdi. Bizimle Vali de Emniyet Müdürü de resmen bizle dalga geçti" dedi. 

Daha sonra protokoldeki yerlerini alan CHP milletvekilleri Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu, Musa Çam, Hülya Güven, Vali Kıraç halkın bayramını kutladıktan sonra protokole gelip ellerini sıktığında ise, "Akşamki uygulamanızdan dolayı sizi protesto ediyoruz. Seyahat özgürlüğümüz engellendi" dedi. CHP'li milletvekilleri protokol tribününden inip, "Vali, halkın valisi olmalı. Hükümetin valisi olmamalı" diyerek yürüyerek, alanda halkın bulunduğu bölüme geçti, bayramı halkla içiçe kutlayacaklarını söyledi. Bu sırada bazı kişilerin dre "Meclisi de terkedin, sine-i millete dönün" diye bağırdığı duyuldu.

ÖNCE ÖĞRENCİLER ARDINDAN ASKER GEÇTİ

Milletvekillerinin protestosu rdından Cumhuriyet Meydanı'ndaki kutmalarda saygı duruşu ve İstiklal Marşı'yla başladı. CHP milletvekillerinin yanı sıra AK Parti İzmir milletvekilleri Ali Aşlık, İlknur Denizli, Genelkurmay Eski Başkanı Hilmi Özkök'ün de katıldığı törende konuşan Vali Cahit Kıraç, Atatürk'ün Kurtulaş Savaşı'nın ardından Cumhuriyeti kurarak tarihin en önemli devrimlerinden birisini gerçekleştirdiğini söyledi. Cahit Kıraç, şunları söyledi:

"Bir modernleşme projesi olarak ortaya konulan Cumhuriyet rejimi, Türk insanının yaratıcı gücünü ortaya çıkarmış, onu, modern dünyanın kavram ve değerleri ile tanıştırmıştır. Cumhuriyetle birlikte ülke sathında büyük bir düşünce devrimi başlatılmış, çağdaş uygarlık yolunda önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Bu sayede eğitimden, sağlığa, sanayileşmeden alt yapıya, siyasetten ekonomiye her alanda önemli atılımlar gençekleştirilmiştir. Geçen sürede Türkiye'nin bölgesinde ve dünyada önemi daha da pekişmiştir. İzmirliler olarak bizlerde İzmir'i yaşam kalitesini yüksek bir dünya kenti yapmayı hedefliyoruz. Bunun için planlamalar yapıyor, projeler uygulamaya koyuyoruz. Bu projelerden biri de İzmir'in EXPO 2020 adaylığıdır. Expoyu bölgenin sosyo ekonomik yapısı için büyük bir fırsat olarak görüyoruz ve bu nedenle de çok önemsiyoruz."

Kıraç'ın konuşması ardından başlayan geçit öterinde ilk olarak kentteki çeşitli okullarda eğitim gören öğrenciler yürüdü. Öğrencilerin ardından sivil toplum örgütmeri ve sendika üyeleri geçit törenine katıldı. Son olarak askeri birliklerin, polis ve beleyideye ekiplerinin geçit töreniyle kutlamalar sona erdi.

Vali Cahit Kıraç, kutlamaları düzenleyen kurulu tören sonrasında kutladı. Protokolün alandan ayrılmaya başlamasıyla birlikte izleyiciler, meydana inip kutmalaranı sürdürdü.



TY,ED,EA(AÖ/İD)