Bugün, saat 12.00 sıralarında, Konak Meydanı’nın eski Sümerbank Binası girişinde toplanan KESK’e bağlı yaklaşık 300 kişilik grup, vapurla Karşıyaka’dan gelip Konak İskele’den inerek yürüyüşe geçen başka bir grupla Saat Kulesi önünde buluşup basın açıklaması yapmak için harekete geçti.

POLİS BARİKAT KURDU

Polis Konak Meydanı’nın girişine Büyükşehir Belediyesi önünde barikat kurup grubun ilerlemesine izin vermedi. Konak İskelesi’nden inen grubun da Konak Meydanı’na girişine izin vermedi. Bir süre polisle grup arasında pazarlık sürdü. Polis vapurdan inenlerin meydandan geçmek yerine, deniz kıyısından dolaşıp Konak Pier Köprüsü’nden geçerek diğerleriyle buluşmasını istedi. Aralarında tekerlekli sandalyede oturan engellilerin de bulunduğu grup yaklaşık 100 metre daha ilerleyip Büyükşehir Belediyesinin yan tarafındaki alanda açıklama yapmak istediklerini söyledi.

İki taraf biranda karşı karşıya gelirken, meydanın girişine yerleştirilen Toplamsal Olaylara Müdahale Araçlarından su, boyalı su ve biber gazı sıkıldı. Göstericiler pankartları siper yapıp direnmeye çalıştı. Arada kalan özürlü göstericiler güçlükle alandan uzaklaştırıldı. Tesadüfen burada bulunan bazı vatandaşlar da biber gazı ve sudan etkilendi. Son yıllarda İzmir’de hiç meydana gelmeyen görüntüler ortaya çıktı. Arbedede, 2'si öğretmen, 3'ü polis memuru 5 kişi, çeşitli yerlerinden hafif yaralandı.

GÖRÜŞME YAPILDI, BARİKAT KALDIRILDI

Arbedenin ardından başlayan gergin bekleyiş saat 14.00 sıralarında, sona erdi. Diğer grupların da ulaşmasıyla sayıları yaklaşık 3 bini bulan göstericilerin oluşturduğu heyetin Vali Yardımcısıyla yaptığı görüşmenin ardından Konak Meydanı’ndaki Büyükşehir Belediyesi binası yan kapısı önünde kurulan polis barikatı kaldırıldı. Polis ekipleri de geri çekildi. Göstericiler daha önceden hedefleri olan yere kadar gelerek açıklamalarını yaptı. Göstericilere, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu da destek verirken, kalabalık, hükümet aleyhine ve 4+4+4 eğitim sistemini eleştiren sloganlar attı.

KİMSENİN İNANCIYLA İŞİMİZ OLMAZ

Kalabalığa seslenen, KESK Dönem Sözcüsü Ramis Sağlam, “Bizler eğitim sistemini protesto için geldik. AKP’nin Başbakan’ı, 'dindar gençlik' yetiştireceğiz diye açıklama yaptı. O açıklamanın hemen ardından Sivas olaylarını protesto etmek için İstanbul’da toplanan üniversite öğrencilerine, onların 'dindar', bizim ise 'kindar' dediğimiz kişiler saldırdı. Bizim hiç kimsenin diniyle inancıyla işimiz olmaz” dedi.

Daha sonra grup adına açıklama yapan Eğitim Sen İki Nolu Şube Başkanı Mustafa Beyazbal, “Gençlerimizi ve geleceğimizi karartma amaçlı 4+4+4 yeni eğitim sistemini kamuoyuna duyurmak, tepkilerimizi ortaya koymak, taraf olduğumuzu ilan etmek için Ankara eylemine katılmak istedik. Ancak emniyet güçleri araçlarımıza el koydu. Seyahat özgürlüğümüz engellendi. KESK yaşamı her alanda özgürleştiren, bunun mücadelesini veren 30 yıllık deneyimiyle bunu ispatlayan bir örgüttür. KESK, dün, yaşanan saldırılar karşısında tüm alanları Ankaralaştıran ve eylemini tüm ülkeye taşıyan bir örgüttür. İcazetle kurulmayanlar, icazetle sendikal mücadele vermezler. Arka bahçelerini yaratmayanlar, hiçbir siyasi orgazinasyonun arka bahçesi olmazlar” diye konuştu.