İzmir'in Aliağa İlçesi'nde 1990 yılında ithal kömüre dayalı kurulacak termik santrale karşı oluşan tepki hareketi 20 yıl aradan sonra yeniden gündeme geldi. Kurulması planlanan yedi termik santarle karşı halkı harekete geçirmek isteyen Eşitlik ve Demokrasi Partisi ile Yeşiller Partisi, imza kampanyası başlatıyor. '1 Milyon İzmirli Ternik Santrale Karşı' adıyla kampanya 11 Şubat Cumartesi günü Karşıyaka Çarşısı'nda başlatılacak. Hedefin, Hıdrellez günü yani 6 Mayıs'a kadar bir halk hareketini örgütlemek ve Hıdrellez'i Aliağa'da termik santrallerin kurulmasının planlandığı bölgede kutlamak olarak açıklandı.

BİZ SADECE BAŞLATIYORUZ

İzmir'in önünde duran en önemli yaşamsal sorunun Aliağa'da kurulması planlanan termik santraller olduğunu iddia eden EDP İzmir İl Başkanı Arif Ali Cangı, “Termik santrallere karşı pek çok dava açtık. Ancak asıl halkın sahip çıkması gerekiyor. Bunun için Yeşiller Partisi ile birlikte öncülük yapıp süreci başlatacağız. Termik santrallere karşı bir halk hareketi örgütlemeyi hedefliyoruz. Ondan sonra bu oluşum bir birlik mi olur, platform mu olur. Ne tür bir oluşuma gidilirse orada da aktif olarak görev yapacağız” dedi.

Cangı, kurulması gündemde olan termik santrallerin İzmir'in havasını, yaşam kalitesini, tarımını yok edeceğini dile getirerek, “İzmirliler 20 yıl önce el ele vererek o zaman kurulmak istenilen termik santrali engelledi. Şimdi biz yine 1 milyon yaşam savunucusu, cesur İzmirli arıyoruz” diye konuştu.

“İDDİALAR MESNETSİZ” AÇIKLAMASINA TEPKİ

Öte yandan dün basın bilgilendirme toplantısında Aliağa'da kurulacak termik santrallerin Karşıyaka, Narlıdere gibi ilçelerin havasını kirleteceği iddialarını “mesnetsiz” olarak nitelendiren İzdemir Enerji Elektrik Üretim AŞ Genel Koordinatörü Olcay Oymak'a karşı tepki gösterildi. Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Merkezi Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ümit Erdem, “Mesnetsiz” olarak nitelendirilen bilgilerin bilimsel gerçek olduğunu, verilerin 2000 yılında Almanlar ile ortaklaşa yapılan bir çalışmanın sonucu olduğunu söyledi.

Doktora ve yüksek lisans için uzun süre Almanya'da Ren Nehri'nin kıyısında yaşamak zorunda kaldığını sözlerine ekleyen Prof.Dr. Erdem, “Almanlar salak mı Ren Nehri'ne 10 kilometrede bir termik santral yapsın. Ben o bölgeyi çok iyi bilirim. Bana 10 kilometrede bir termik santral gösterenin alnını karışlarım. Almanlar bırakın termik santral yapmayı Ren Nehri'ne kirlilik gelmesin diye ellerinden gelen gayreti gösteriyorlar” diye konuştu.

AVUKAT TEPKİSİ

Aliağa Belediyesi'nin İzdemir Enerji Elektrik Üretim AŞ'ye verdiği inşaat ruhsatına karşı İzmir Barosu ve Karşıyaka Belediyesi başta olmak üzere çok sayıda sivil toplum örgütü, meslek örgütü ve vatandaş adına dava açan Avukat Enis Dinçeroğlu ise, “Karşıyaka, Eskişehir ve Bornova belediyeleri Avrupa Belediyeler Birliği'nin Temiz Kentler Birliği'ne üye olan üç belediyesi. Bu belediyeler kentlerin temiz, yaşanabilir, çevre sorunları en aza indirilmiş bir hale getirilmesi için uluslararası anlaşmaya imza atmış belediyeler dolayısıyla bu anlaşmanın getirdiği kurallara da uymak zorundalar. Aliağa'da oluşacak kirliliğin İzmir'i etkilemeyeceğini kimse söyleyemez” dedi.