Yeni Fuar Alanı’nın 19 Nisan’da gerçekleştirilen ihale için 19 firma ihale dosyası almasına karşın 9 firma teklif sundu. İhale Komisyonu değerlendirmesinde 5 teklifi geçerli buldu. Komisyon, değerlendirme sonrası 259 milyon 690 bin TL teklif veren Ermit Mühendislik İnş. Ve Tic. Ltd. Şti.’nin ihaleyi kazandığını duyurdu. Bunun üzerine diğer dört firma AKM Yapı ve Özka İnş. Ortak girişimi, Öztaş İnşaat ve EMT İnşaat ortak girişimi, Varyap Varlıbaşlar Yapı ve İntes Grup İnş. ve Fema İnşaat ortak girişimi ihale sonucuna itiraz etti.

İhale Komisyonu itiraz gerekçelerini haklı bulmadı. Dört başvuruyu reddetti. Firmalara tebligatlar yazıldı. İtiraz eden firmalar başvurularının reddedilme gerekçelerini uygun bulmaz ve KİK’e itiraz ederse süreç uzayacak. İtiraz olmazsa Temmuz ayı başında Ermit Mühendislik’e yer teslimi yapılacak. İnşaatlar başlayacak.

Toplam 337 bin metrekare üzerinde projesi hazırlanan Yeni Fuar Alanı’nda, sergi holleri, seminer salonları, geniş otoparkı ve sosyal donatı alanları ile uluslararası standartlarda olacak. Yeni fuar kompleksinde yapılacak seyir kulesi, fuar katılımcı ve ziyaretçilerine farklı bir ortam sunarken, amfitiyatro şeklinde hazırlanan meydanı, fuarlar süresince çekim merkezi haline gelecek. İlk etapta 110 bin metrekare alan üzerinde 7 sergi holü yapılacak. Yapılacak hol, tek ya da aynı anda birden fazla fuara hizmet verebilecek şekilde teras şeklinde tasarlanacak ve birbirlerine geçişleri olacak. Fuarda 93 bin metrekarelik kapalı otopark alanı yapılarak ziyaretçi ve katılımcıların hizmetine sunulacak. Fuar alanında ayrıca, 12 bin metrekarelik fuar sokağı, 865 metrekarelik seminer salonu yer alacak. Fuar alanı içinde 11 bin 300 metrekarelik alanda kafeterya, restoran ve idari binalar bulunacak. Toplam inşaat alanı 240 bin metrekare olacak. Yeni fuar kompleksi projesinde daha sonra gelebilecek talepleri karşılamak amacıyla, 2'nci etapta kullanılmak üzere 70 bin metrekarelik bir rezerv alanı oluşturuldu. Rezerv alanı haricinde ayrıca, 42 bin metrekarelik bir alan da ilerideki süreçte otel ve kongre merkezi yapılması amacıyla ayrıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 26 milyon lira kamulaştırma bedeli ödeyerek fuarcılık için hazırladığı komplekste '365 gün fuarcılık' hedeflendi. Şehir içi ulaşım, konaklama ve hizmet alanlarına yakın konumuyla, fuar katılımcılarının yanı sıra kentliler de yeni fuar alanına kolayca ulaşabilecek. Fuar Alanı inşaatı 550 günde tamamlanacak.



UB(İÖ/AAA)