Türkiye genelinde 35 kentte eş zamanlı olarak yapılan, İzmir’de ise Hava Teknik Okullar Komutanlığı’nda düzenlenen kentsel dönüşüm törenine, İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül, Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Akın Öztürk, Hava Teknik Okullar Komutanı Tümgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ata Erpolat ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ata Erpolat, dönüşümde yapının yaşı, zemin durumu ve malzeme kalitelerinin dahi analiz edildiğini dile getirerek, "25- 30 yaşındaki binalarımız günümüz standartlarının altında tasarlandı. Yaşlı yapılar risk altında. Kentlerin cazibe merkezi olan deniz kenarında da yaşlı yapılarımız yer alıyor. Bu da risk faktörünü arttırıyor. Mevcut durum analizlerini yaptırdık. Kentsel dönüşümde İzmir’de 18 yenileme bulunuyor. Bunlar 10 merkez ilçeyi kapsıyor. 4 bin 435 hektar alanda ve 882 bin kişinin yaşadığı nüfus dönüşümden etkilenecek. 313 bin adet konut dönüşümden etkilenecek. Bugün biri 8, biri 10 katlı olmak üzere, 4 bin 177 ve 5 bin 649 metrekarelik alanda konumlandırılan iki binanın yıkımıyla çalışmalara başladık" dedi.

800 BİN KİŞİ ETKİLENECEK

İzmir Valisi M. Cahit Kıraç ise, deprem bölgesinde yer alan İzmir için önemli bir gün yaşadıklarını söyledi. Yaklaşık 4 milyon nüfusa sahip İzmir’de kentsel dönüşümden 800 binin üzerinde vatandaşın yararlanacağını vurgulayan Kıraç, "İzmir ve insanlık için önemli bir gün. Biz de bir söz vardır, 'Dünyada mekan, ahirette iman' derler. Biz toplum olarak afetlerle uğraşarak bu günlere geldik. Bu coğrafya ve ülke bizim. Dolayısıyla coğrafyanın koşullarını bilerek yaşamalıyız. Afetle birlikte yaşamayı öğrenmeliyiz. Depremde görevimizi iyi yaparsak ölümlerin önüne geçebiliriz" dedi.

DÖNÜŞÜM ZORUNLU

Yapılan araştırmalarda İzmir’deki binaların yüzde 3’ünün iyi, yüzde 52’sinin orta ve yüzde 45’in de kötü durumda olduğu sonucuna varıldığını kaydeden Kıraç, "Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesine yönelik çalışmalar İzmir ve çevresinde de çok çalışma alanı bulacak. Çünkü bölgemizde bol ve geniş faylar var. Depreme karşı 2 şey çok önemli. Bunlardan birincisi yaşadığınız coğrafyayı iyi bilmek, ikincisi de, binaları depremle uyumlu teknolojiyle buluşturmak. İzmir’deki binalarımızın yaş ortalaması 26. Mühendislik hizmeti almış yapı oranı ise yüzde 50. Yapıların yarısı iyi değil. Bu da dönüşümün zorunlu ve ivediliğini yalın bir şekilde ortaya koymaktadır" diye konuştu.

50 BİN İSTİHDAM

Vatandaşlara da bulundukları binanın depreme uygun olup olmadığı yönünde mutlaka test yaptırması önerisinde bulunan Vali Kıraç, "Bunu teknik firmayla ve belediyeler aracılığıyla yapabilirler. Bu dönüşümün sosyal boyutu da var. İzmir’de böyle bir hareketin başlaması işsizliğe de çözüm olacak.25 milyar dolarlık ekonomik sirkülasyon olacak ve 50 bin yeni istihdam sağlanacak. 16 milyon metreküp enkaz kalkacak. 100 sektöre yenilikler üretmiş olacağız"’ dedi.

VİDEO KONFERANSLA BAĞLANILDI

Konuşmaların ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, İstanbul’da bulunduğu alana video konferansla bağlanıldı ve iki boş lojmanın, değeri bir milyon TL olduğu öğrenilen iş makinesiyle çatıdan zemine doğru yıkımına başlandı.

DEPREME DEYANAKLI OLMADIKLARI BELİRLENMİŞTİ

Kentsel dönüşümün İzmir ayağında yıkımına ilk başlanan, biri 10 diğeri 8 katlı lojmanların yapım yılı 1986. 2006 yılındaki depremin ardından zemin, kolon ve kirişlerinde kayma olduğu tespit edilen lojmanlar, boşaltılmış, tetkikler sonrası depreme dayanıklı olmadığına karar verilmişti.



TT(İÖ/SS)