Danıştay'a yapılan silahlı saldırının 6'ıncı yıldönümü nedeniyle İzmir'in İnciraltı semtindeki Bağımsız Yargı ve Danıştay Anıtı önünde tören düzenlendi. Beşincisi yapılan törenlere bugüne kadar Ankara'dan yüksek yargıyı temsilen çok sayıda yargıç ve savcı gelmesine karşın bu kez katılım olmadı. Törende konuşan CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Danıştay üyelerinden Mustafa Yücel Özbilgin'in yaşamını yitirdiği saldırının üzerinden 6 yıl geçtiğini, saldırıdan 1 yıl sonra İzmir'de Türk yargısının sarsılmaz iradesine, hukuka ve demokrasiye inancın sembolize edildiği 'Bağımsız Yargı ve Danıştay Anıtı' açılışını gerçekleştirdiklerini söyledi.

'BAĞIMSIZ YARGININ 3 DÜŞMANI'

Hakim, savcı ve avukatların bağımsız yargının, hukukun üstünlüğünün, demokrasinin ve devletin temsilcisi olduğunu belirten Kocaoğlu şöyle konuştu:

"Demokrasi hukuk devleti, hukuk devleti de bağımsız yargı demektir. Bugün bağımsız yargının çok önemli üç düşmanı vardır. birincisi yargıya yapılan saldırı ve baskılar, ikincisi yargının siyasallaşması, üçüncüsü ise adalete olan inancın zayıflamasıdır. Bizler devletini, milletini, bayrağını her türlü değerin üstünde tutan, beytülmala asla el uzatmayan, kursağından haram lokma geçmeyen, kul hakkı yemeden samimiyetle çalışan yurttaşlar olarak, adalete olan inancımızı hiçbir zaman yitirmek istemiyoruz. Hüküm giymemiş insanların aylarca, yıllarca hapislerde çürümesine göz yumulmasını asla kabullenemiyoruz. Masumiyet karinesinin sadece hukuk kitaplarında yer alan ama uygulanmayan bir deyim olarak kalmasına anlam veremiyoruz. Dürüst yurttaşları koruması, kollaması gereken hukuk sistemimizin, yeni mağdurlar yaratmayacağına inanıyoruz. Soruşturmaların ve yargılamaların evrensel hukuk kuralları çerçevesinde yapılmasını, verilen kararların kamu vicdanını yaralamamasını ve hukuka olan güveni zedelememesini diliyoruz. Özetle adalet istiyoruz."

Yargı şehidi Mustafa Yücel Özbilgin'i asla unutmayacaklarını belirten Kocaoğlu, bunu gerçekleştiren karanlık güçlerin asla amaçlarına ulaşamayacaklarını söyledi. Kocaoğlu, "Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarını birbirine düşürme oyunları asla başarılı olamayacak. Bu menfur olay, terör ve demokrasi düşmanları karşısında birliğimizi, dayanışmamızı daha da arttıracak" diye konuştu.

'TOPLUMLARI BİRARADA TUTAN ADALETTİR'

İzmir Barosu Başkanı Sema Pekdaş da, Danıştay saldırısının yargıç teminatına, yargı bağımsızlığı, yargı tarafsızlığına yapılan bir saldırı olduğunu söyledi. Yargıya, yargıç teminatına yapılan saldırının ülkenin adalet düzenine, adalet arayışına, özgürlük arayışına yapılmış bir saldırı olduğunu belirten Pekdaş şöyle devam etti:

"Hakimlerin kendilerini güvencede hissetmedikleri toplumda adaletin gerçekleşmesi mümkün değildir. Bu saldırı ile hedeflenen, yargıçların kendilerini güvencesiz hissetmeleridir. Bugün Türkiye'de yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının çok tartışılıyor olması da böyle bir süreçle başlamıştır. Toplumları bir arada tutan şey adalettir, özgürlüktür. Adalet ve özgürlük bağımsız yargı ile sağlanabilir. Bugün özellikle yüksek yargı başkanlarının her sözlerinde şakanın ötesinde daha büyük ciddiyetle tavır alması gereken günlerdeyiz. Bir Danıştay Başkanı'nın Danıştay'ın açılışı ve idari yargı günü kutlamasında, 'Yok artık yürütmeyi durdurma kararları. Her şeyi durdur durdur nereye kadar? Hep ilerleyeceğiz' sözü doğru bir söz değildir. Çünkü her kurum, Anayasa ile belirlenen görevleri çerçevesinde hareket etmek durumundadır. Anayasa'nın belirlediği çerçevede konuşmak durumundadır. Şaka bile olsa söylenmeyecek sözler vardır. Bu, yürütmenin yargıyı etkilediği sonucunu doğurur ki, bugün için yürütmenin yargıyı etkiliyor bir pozisyonda olması insanların kendini güvencesiz hissetmesi sonucunu doğurur. Bugün yeniden adalet, özürlük, yeniden yargı bağımsızlığı tarafsızlığı için çok daha sesli, çok daha etkin mücadele günüdür."

Törene İzmir Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Osman Ermumcu, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Celal Kocabaş, Danıştay emekli Başsavcısı Harun Çetintemel de katıldı. Konuşmaların ardından Bağımsız Yargı ve Danıştay Anıtı'na karanfiller bırakıldı.

Aziz Kocaoğlu tören sonrasında, önceki yıllarda törende Danıştay'dan temsilcilerin de bulunduğunu, bu yıl davetli olmalarına rağmen katılmadıklarını söyledi. Kocaoğlu, Özbilgin'in eşinin de davetli olduğunu, ancak mezarı başında yapılacak törene katılacağından İzmir'e gelemediğini kendisine ilettiğini belirtti.

UB(AÖ/COŞ)