Çocukları sanal ortamda işlenen suçlardan korumak, çocukların internet kullanımı hakkında öğretmen ve velileri bilinçlendirmek amacıyla Türkiye’de ilk olarak hazırlarak uygulamaya başlanan projenin protokolü, İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, İl Emniyet Müdürü Ali Bilkay ve İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı tarafından imzalandı. İzmir’de bulunan yaklaşık bin 600 okul ve 700 bin öğrenciyi kapsayacak ve 2.5 yıl sürecek proje kapsamında İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Bilişim Suçları Bürosu personeli tarafından yürütülecek.

İzmir Valisi Cahit Kıraç, hazırlanan projenin güvenli internet kullanımı ve bilişim suçlarının önlenmesi konusunda önemli katkıları olacağını söyledi. Türkiye’de ilk defa İzmir’de hayata geçen projenin İzmir’in ortak projesi olduğunu dile getiren Vali Kıraç, çocukların teknolojiden uzak tutulmadan güvenli şekilde kullanmalarını amaçladıklarını dile getirdi. Vali Cahit Kıraç, "Öğrenci, öğretmen ve velilerimizin, güvenli ve bilinçli internet kullanıcıları olmalarını sağlamak için bu projeyi hayata geçiriyoruz. Velilere yasaklayıcı değil, bilinçli olmaları konusunda bilgilendirmelerde bulunacağız. Bilişim suçları ile ilgili mağduriyet yaşamamak için alınması gerek önlemlere dikkat çekilecek. Emniyet Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü ve İzmir Valiliği ile birlikte hazırlanan proje, çocukları bilgisayardan uzak tutmadan güvenlik sağlamaktır" dedi.

İnternet teknolojisinin gelişmesiyle birlikte sanal ortamda işlenen suçların oranının ve çeşidinin arttığını belirten Vali Kıraç, çocukların internetteki tehlikelerden yasaklama yoluyla korunamayacağını dile getirerek, şunları söyledi:

"Çocuklara interneti yasaklamayla bir çözüm sağlanamaz. Sanal ortamdaki tehlikeleri önleme konusunda aile ve öğretmenlere görevler düşüyor. Bilgisayar ve interneti kullanımında dikkat edilecek hususlara odaklanırsak başarılı oluruz. Ailelerin çocuklarının internet başında geçirdikleri zamanı iyi ayarlamaları gerektiğini düşünüyorum. Bu benim şahsi önerimdir. Artık çocuklar okul öncesinden itibaren zamanlarını bilgisayar başında geçiriyorlar. Çocuklar internet kafeye gitmesin diyerek bu sorun çözülmez. Aileler çocuklarının gittikleri yerleri incelesin, girdikleri siteleri araştırsın. Hangi şartlar içerisinde internete giriliyor ve hangi amaçla kullanıyorlar bunları öğrensinler. Artık banka soymak için kasayı delmeye gerek yok. Günümüzde bilgisayar ortamında alışveriş, ticaret ve hızlı para hareketliliği sağlanıyor. Amaçlarımızdan biri de aileleri çocukları aracılığıyla sanat tehlikelerden uzak tutmak."



TG(İÖ/SS)