İzmir’de Alo Fetva 190 numaralı telefonu, Ramazan ayında 5 bin kişi aradı. Hafta içi saat 08.30- 23.00 arasında hizmet veren hatta, daha çok oruçla ilgili sorular yöneltildi. Kadınlara kadın vaizlerin, erkeklere ise erkek vaizlerin cevap verdiği Alo Fetva’yı arayanlar, fitre miktarını, zekatın nasıl hesaplanacağını, kimlere verileceğini, burun spreyi, iğne gibi tıbbi uygulamaların oruç bozup bozmadığını sorarken, “Mutlaka sözle niyet etmek gerekir mi”, “Türkiye’de sahura kalkan biri, yurtdışına çıktığında orucunu hangi saate göre açacak”, “Kadınların özel günlerdeki durumları ne olacak” gibi sorular da yöneltildi.

İzmir İl Müftü Vekili Zeki Aksoy, bir ayda yaklaşık 5 bin aramanın çok ciddi olduğunu vurgulayarak, “Bu insanların oruca olan ilgisini gösterir. İftara kadar aramalar çok yoğun, günde 200 aramaya kadar çıkıyor. İftardan sonra aramalar azalıyor. Arayanların hiçbiri 'bu da sorulur mu' dedirtecek soru sormadı. Arayanların fazla olması oruç tutanların arttığını da gösterdi” dedi.

RAMAZAN DIŞINDA ERKEKLER FAİZİ, KADINLAR ESTETİĞİ SORUYOR

İzmir İl Müftülüğü’nün resmi web sitesinde, Ramazan dışında arayan erkeklerin daha çok kredi, borsa ve faizli işlemler hakkında soru sorduğu, kadınların dualarda sayının önemi, hurafeler, kalıcı makyaj, estetik operasyonlar, saç boyama ve kürtaj konuları hakkında soru yönelttiği bildirildi.



ED(İÖ/AK)