İzmir'de 2012- 2013 eğitim- öğretim Yılı törenleri kapsamında ilk olarak, Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk Anıtı'na İl Milil Eğitim Müdürü Vefa Bardakcı, ilçe milli eğitim müdürleri, öğretmenler ve öğrencilerin katılımıyla çelenk konuldu. İstiklal Marşı okunup, saygı duruşunda bulunuldu. Ardından İzmir'in Narlıdere İlçesi'ndeki hayırsever İlhan Onat'ın adına yaptırdığı ilkokuldaki törene geçildi. Burada düzenlenen törene Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakcı, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.

SINIF MEVCUTLARI 20-25

Öğrencilerin şiir okuduğu, zeybek oynadığı törende konuşan İzmir Valisi Cahit Kıraç, yeni eğitim yılının şehitlerin acısıyla açıldığını belirtip, İzmirli bir polisin Bingöl'de şehit olduğunu hatırlatarak, "İzmirli bir polisimizi şehit verdik. Acımız büyük. Terörü lanetliyorum, akıttıkları kanda boğulacaklar" dedi.

İzmir'in okullaşma oranında Türkiye'de örnek olduğu bir il olduğunu dile getiren Kıraç, üniversite sınavında Türkçe-Sosyal puan türünde Türkiye altıncısı, Matematik-Fen puan türünde ise Türkiye yedincisi olunduğunu ifade etti. Vali Kıraç, okullardaki sınıf mevcutlarının 20-25 kişi düzeyinde olduğunu, İzmir'in 700 bin öğrencisi, 35 bin öğretmeni ile yeni eğitim yılına hazır olduğunu söyledi.

BAKAN YILDIRIM: EĞİTİM ÖNCELİKLİ HEDEF

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise Aşık Veysel'in sözüyle başladığı konuşmasında, 4+4+4 eğitim sisteminde öğretmenin rolünün arttığına vurgu yaptı. Bakan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Dünyanın en zengin aklını gördüm. Sermayesini sordum dedi ki; 'Okul, okul.' İşte gençlerimizin yetiştiği, geliştiği, geleceğimizi emanet edeceğimiz bu güzel yavrularımızın buluştukları İhan Onat İlkokulu da saygıdeğer bir hayırseverimiz tarafından yaptırıldı. Geçen yıl söz vermiştik, açılışa katılacağımı söylemiştim, sözümü yerine getirdim. İmkanı olmayan öğrencilere eğitim desteği için vakıf sözünü de yerine getirecek. İzmirli gençler size minnettardır. Dünyaya yön verecek nesilleri yetiştirmenin tek yolu iyi ve kaliteli eğitim ve öğretimden geçer. Çocuklarımıza iyi eğitim vermenin yolu iyi yetişmiş öğretmenlerle, her ihtiyaca cevap verecek modern dersliklerle, bilgisayarla donatılmış sınıf sistemi ile mümkün olur. 4+4+4 sistemi ile birlikte öğretmenlerin rolü, katkısı çok daha önemli hale gelmiştir. 173 bin derslik, mevcut 425 bin dersliğe ilave olarak yapıldı. Milli eğitim camiamızın hizmetine sunuldu. 2002 yılında milli eğitimin bütçesi 7.5 milyar liraydı. Bugün 39 milyar lira. Dört kattan fazla, beş kat artıştan söz ediyoruz. Bu da eğitimin ne kadar öncelikli bir hedef olduğunu en iyi şekilde ortaya koymaktadır."

"ÇOCUKLARIMIZ BİZE BİLGİSAYAR ÖĞRETİYOR"

Bakan Yıldırım, eskiden büyüklerin okuma yazma öğrettiği çocukların artık büyüklere bilgisayar öğretmeye başladığını belirterek, şunları söyledi:

"Alfabe okur yazarlığımız yüzde 80'lerin üzerine çıktı. Şimdi bilgisayar çağında yavrularımız bize öğretiyor. Önce biz onları alfabe okuryazarı yapmak için gayret ettik. Şimdi bilgisayar çağında yavrularımız bize öğretmenlik yapıyor. Onlar bilgisayarı çok daha iyi biliyor. Nesiller arasındaki uçurumu da ortadan kaldırmaya katkı sağlıyorlar. Bir Çin atasözü der ki, `Planınız bir yıl içinse pirinç ekin, 10 yıl içinse ağaç dikin, 100 yıllık plan yapıyorsanız insanları eğitin.' Taşa toprağa yatırımın ömrü 30-40 yıldır ama insana yapacağınız yatırım nesiller boyu devam eder."

Bakan Yıldırım, İzmir'de 36 bin 500 öğretmeninin 2 bin okulda 700 bin öğrenciyi eğittiğini belirterek, "İzmir öğretmen sayısı bakımından Türkiye'nin en şanslı illeri arasında yer alıyor. Öğretmen başına 19 öğrenci düşüyor. Birçok ilde bu sayı 40'lara, 50'lere ulaşıyor. İzmir'de son yıllarda hayırseverlerin katkılarıyla devlet imkanlarıyla kazandırılan derslik sayısı 5 bine yaklaştı. 2011 yılında 216 derslik yaptırıldı. 2012 yılında yapılan derslik sayısı 700'ü buldu" diye konuştu. Öğrencilere, "Çocuklar, ana kucağından sevgi ocağına hoş geldiniz" diyen Bakan Yıldırım, "Öğretmenleriniz yüreklerinde sevgiyi, belleklerinde bilgiyi ve kişiliklerindeki ilkeyi sizlerle paylaşacak. Velilerimizin artık öğrencimizi okula teslim ederken `Al hocam eti senin kemiği benim' anlayışı geride kaldı. Öğrencimiz, öğretmeniz, velimiz önemli bir üçgeni oluşturuyor. Bu üçgenin bir kenarı işlemezse üçgen dağılır. Ne veli öğretmene, ne öğretmen öğrenciye taraftır. Fikri hür, vicdanı hür nesiller yetiştirmek hepimizin en önemli ilkesidir" dedi.

BU ÜLKEYİ BÖLMEYE GÜÇLERİ YETMEYECEK

Konuşmasında asker ve polise yönelik saldırılara da değinen Bakan Yıldırım, terörü lanetleyerek şunları söyledi:

"Bu ülke vatan toprağımız, doğusu batısıyla kuzeniyle güneyiyle birdir, bütündür ve tek vatandır. Tek vatan hedefimize, çağdaş uygarlık hedefimize, ülkemizin birliği, beraberliğine karşı, bölücülük yaparak, kan akıtarak hain pusular kurarak, askerimizi, polisimizi şehit eden bölücü terörü bir kez daha nefretle kınıyorum. Hakkari'de, Bingöl'de şehit olan güvenlik güçlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Herkes şunu iyi bilmelidir ki bölücü terör örgütü ve onun efendileri ne yaparsa yapsın ülkeyi bölmeye, parçalamaya güçleri yetmeyecektir. Acılar yaşatabilirler, belki yine acılar yaşayabiliriz ama hiçbir vatan evladı bu ülkenin birliğinden, beraberliğinden ay yıldızlı bayrağından asla vazgeçemez. Bu ülke için söyleyecek bir sözleri varsa gelsinler fikrini söylesinler. Bu ülkenin kalkınması için katkıları varsa onu yapsınlar. Gittikleri yol yanlış yoldur, girdikleri sokak çıkmaz bir sokaktır."

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, törendeki konuşmaların ardından ilkokul birinci sınıf öğrencileriyle aynı sıraya oturdu ve onlara hediyeler verdi.



ED(AÖ/SS)

 

--- KUTU ---


RAKAMLARLA İZMİR'DE EĞİTİM

İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakcı, İzmir'de 45'i resmi, 220'si özel olmak üzere 265 okul öncesi kurumda eğitime başlandığını belirterek, 36- 66 aylık öğrencilerin anaokuluna devam etmelerini sağlamak için özel çaba gösterileceğini vurguladı. 740'ı resmi, 42'si özel olmak üzere 782 ilkokulda 232 bin 153 öğrencinin, toplam 490 ortaokulda 217 bin 940, 327 lisede 199 bin 530 öğrenci ile yeni eğitim- öğretim yılına başlandığını söyledi. Bu yıl okula başlayanlardan 3 binini 66 aylık öğrencilerin oluşturduğu da belirtildi. Ayrıca depreme dayanaksız okularda öğretim yapılmadığı, 100 okulun ya yıkılarak tekrar yapıldığı ya da güçlendirildiği bilgisi verildi. Deprem riski taşıyan 19 okulun boşaltılıp, yıkıldığı, projelendirilerek çalışmalara başlandığı kaydedildi.