Kuzey Irak’taki terör örgütü kamplarında eğitim aldıktan sonra kanlı bir saldırıda bulunmak üzere İzmir’e gelince yakalanan bombacının sorgusu doğrultusundaki kazılarda ele geçirilen toplam 17 kilogram plastik patlayıcı, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne götürüldü.

Kazı çalışmaları, 'Tommy' adlı bomba arama köpeklerinin de çalışmalarıyla öğleden sonra son buldu. Altı yıl boyunca kırsalda eğitim alan, İzmir’e geldiği kent olan Diyarbakır’da, terör örgütünün üst düzey sorumlusu olduğu ve başka illerde de bu tip saldırıları gerçekleştirdiği öğrenilen bombacının, yeni patlayıcıların ele geçirildiği Evka- 7 Mezarlığı yakınlarındaki dağın yamacında bir çam ağacının altına gizlendiği ortaya çıktı. Burada bir gece kaldığı öğrenilen bombacının, kentin tamamına hakim bir yeri seçmesinin, eylemini gerçekleştirdikten sonra tekrar aynı noktaya gelip izlemek olduğu ileri sürüldü. Sırt çantasından ele geçirilen 1 kilo 900 gram patlayıcı haricindeki diğer bombaları parçalara ayıran ve tek noktaya kova içinde gömen bombacının, gizlendiği yerde özel eşyaları ile bir battaniye de ele geçirildi.

Ayrıca, çalışmalar sırasında 5 cep telefonu da bulunması, 5 saldırı yapmak istediğini de gösterdi. Çelişkili ifadeleri nedeniyle kimliği konusunda çalışmaların sürdüğü, kendini U.Ç. olarak tanıtan bombacının, sözlü olarak eylemlerini gerçekleştiremediği için pişman olduğunu söylediği, daha önce kentte yakalanan iki terör örgütü üyesinin itirafları doğrultusunda yakalandığı öğrenildi. Bombacının üzerinden kentin krokisi de çıktı.

OTOBÜSTE ALIŞVERİŞ MERKEZİ DE HEDEFTEYDİ

Dün, sırt çantasındaki patlayıcılarla yakalanan bombacının, otobüs durağında etrafını uzun namlulu silahlarla çeviren polisler tarafından yakalandığı ortaya çıktı. Bombacının, sırt çantasını durağa bırakması sağlandıktan sonra gözaltına alındığı, patlayıcının da bankta etkisiz hale getirildiği bildirildi. Sırtındaki çantayla yakalanmaması halinde Evka- 7’den Gaziemir Semt Garajı’na gidecek belediye otobüsüne binecek olan bombacının, hedefleri arasında, alışveriş merkezi olduğu ileri sürüldü. Pazar günleri yoğunluğun yaşandığı alışveriş merkezine otoparktan girmeyi hedefleyen bombacının, patlayıcıyı burada araçların arasına koyarak eylemini gerçekleştirmeyi planladığı kaydedildi.

Bombacının, ayrıca LYS nedeniyle çok sayıda yolcu taşıyan belediye otobüslerinde de eylem yapabileceği vurgulandı. Sorgusuna devam edilen bombacının gizlendiği yer ve kullandığı güzergahlar üzerindeki güvenlik kameralarının inceleme alındığı, başka kişilerle irtibatının olup olmadığının araştırıldığı bildirildi.



TT(İÖ/BT)