Kapalı mekanlarda tütün ve tütün mamüllerinin tüketilmesini yasaklayan yasayla birlikte sigaranın zararları konusunda sürdürülen bilgilendirme, bilinçlendirme çalışmaları, ücretsiz ilaç tedavisiyle bu kötü alışkanlıktan vazgeçmek isteyenlerin sayısının katlanmasını sağladı. İzmir’de sayısı 16’ya ulaşan Sigara Bırakma Poliklinikleri’ne başvurular arttı, randevular poliklinik bölgelerine göre mart- mayıs aylarına verilmeye başlandı.

9 BİN 902 KİŞİ İLAÇLA TEDAVİ EDİLDİ 

İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Gülgün Çakmur, “Birinci basamakta 7, ikinci basamakta 5, üçüncü basamakta 3 ve 1 de belediye bünyesinde olmak üzere ilimizde 16 Sigara Bırakma Polikliniği var. 2010 yılında sadece birinci basamaktaki 5 poliklinikten veriler toplanıyordu. Bu verilere göre 2010’da sigara bırakmak için 2 bin 659 kişi başvurdu. Kontrole gelenlerle bu sayı 6 bin 338 oldu. 2011’de ise 15 poliklinikten veri toplandı. İlk kez başvuranların sayısı 13 bin 710 olurken, 15 bin 386 kontrol vakasıyla polikliniklerden hizmet alan kişi sayısı 29 bin 96’ya ulaştı. Geçen yıl polikliniklerde 9 bin 902 kişi ilaçla tedavi edildi, ilaçla tedaviye uygun olmayan hastalara da psikolojik destek ve danışmanlık verilerek tedavi süreci yürütüldü. Yoğun başvurular nedeniyle poliklinik bölgelerine göre en erken mart, en geç mayıs 2012 ayları aralığında randevular veriliyor. Ekiplerimizin 2011’de gerçekleştirdiği denetimlerin sayısı 35 bin 720, kanun ihlali nedeniyle kesilen ceza sayısı 562 oldu” dedi.

FARKINDALIK TALEP PATLATTI

İzmir İl Tütün Kontrol Kurulu Başkanı Prof. Dr. Oğuz Kılınç, sigara bırakmak isteyenlerin sayısındaki artışı değerlendirdi. 2009’da uygulanmaya başlanan yasanın yanı sıra televizyonlarda gösterilen uyarı filmleriyle, reklamlarla, Alo 171 hattıyla, kampanyalarla halkta ciddi farkındalık yaratıldığını belirten Kılınç, “Eski yıllarda polikliniklerde bir yılda 3 bin civarında hasta bakıyorduk. Bu sayı 5-6 kat arttı. Poliklinik sayının artmasına bağlı artışın üzerinde bir artış var. Randevuların birkaç ay sonraya verilmesi de bunun göstergesi. Ücretsiz ilaç uygulaması geçen mart ayında başladı, eylülde sona erdi. Bu tedaviden yaklaşık 10 bin kişi yararlandı. Bu önemli bir sayı. Polikliniklere talep çok, bu sevindirici” diye konuştu.

KAZANAN SAĞLIK OLACAK

Prof. Dr. Kılınç, denetimlerle ilgili değerlendirmede de bulundu. Denetimlerin etkili olabilmesi için, tutulan tutanakların hemen işleme konulması gerektiğini belirten Kılınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Cezalarla ilgili tahsilat yapılmayınca, tutanak tutuldu, bir şey yapılmadı algısı oluşuyor. Bu algının oluşmaması için işlemin hızla tamamlanması gerekiyor. Bunda da mahalli mülki amirlere görev düşüyor. Yasanın korunması, ihlallerin engellenmesi için halkın da duyarlı olması gerekiyor. Herkes yasaya sahip çıkıp, sağlık hakkını korumak için, 155’i arayıp ihbarda bulunmalı. Türk Toraks Derneği ve Tütün ve Alkol Piyasası Kurumu (TAPDK) ile birlikte yeni bir kampanya başlatacağız. Halkın kendi sağlık hakkını kendisinin savunması için ihlal gördüklerinde 155, 156, 184 numaralı telefonları aramalarını isteyeceğiz. Bununla ilgili 45 bin afiş bastırdık, işletmelere, kurumlara, eczanelere dağıtılacak. Maalesef sigara içilmesine izin verilen mekanlarda denetim ekiplerinin tespitini zorlaştıracak uygulamalar yapılıyor. Öncelikle kapıdaki görevliler denetimi içeriye haber veriyor. İçeri girildiğinde sigara dumanı, kokusunun alınmasını önleyici duman sıkılıyor. Her yöntem başka bir yöntemi getiriyor. Bu mücadele böyle devam edecek ama sonuçta kazanan sağlık olacak.”