1 Mayıs nedeniyle sabah saatlerinden itibaren Türk-İş ve meslek komiteleri, Alsancak Limanı girişinde, DİSK’e bağlı gruplar Basmane Meydanı’nda, KESK’e bağlı sendikalar ise Konak Meydanı’nda toplandı. Saatler 12.00’yi gösterdiğinde Türk-İş haricindeki sendika üyeleri, kulüp taraftarları, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin temsilcilerinin oluşturduğu kortej, Asfalya grubunun müzik dinletisi altında Cumhuriyet Meydanı tarafından yürüyüşe geçti. Türk-İş ve meslek komiteleri de Alsancak Limanı tarafından Gündoğdu Meydanı’na doğru yürüdü.

İşçilerin her iki taraftan oluşturduğu kortejle Birinci Kordon adeta ablukaya alındı. Kortejlere, Greenpeace üyeleri, kuaförler, tiyatrocular kendilerine özgü kıyafet, kostüm, pankartlarla katılınca renkli görüntüler oluştu. 7’den 70’e yaklaşık 40 bin İzmirli Kordonboyu’nda istediği sloganı istediği gibi bağırmanın tadını çıkardı. Meydana ilk önce Türk- İş, daha sonra DİSK en son da KESK’e bağlı sendikalar giriş yaptı. Sloganlarıyla, davul zurna eşliğindeki halaylarıyla bayramın coşkusunu yaşayan işçiler, havanın güzel olması ve meydanın, denizin hemen kıyısında olması nedeniyle Cumhuriyet Meydanı ve Gündoğdu arasındaki yeşil alanı da dilediği gibi kullandı.

Kutlamaya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, Milletvekilleri Alaattin Yüksel, Oğuz Oyan ve Mehmet Ali Susam, CHP İl Başkanı Tacettin Bayır, ilçe belediye başkanları ve partililerle İzmir Fuarı’ndan Gündoğdu Meydanı’nda kadar yürüdü. Kocaoğlu ve beraberindekiler meydanda işçilerle halay çekti.

Meydana, yüksek bir platform konulurken, iki ayrı vinç yardımıyla ses sistemi oluşturuldu.

YOĞUN GÜVENLİK

İzmir Emniyeti de, kentteki işçi bayramı kutlamasında olay yaşanmaması için geniş güvenlik önlemleri aldı. Meydan ve çevresindeki yollarda 4 bin 500 polis görev alırken, adeta kuş uçurtulmadı. Bir polis helikopteri havadan, botlar da denizde, körfezi baştan başa turlayarak denetimlerini sürdürdü. Meydan çevresinde seyyar tuvaletler konulurken, dedektör köpekler bomba araması yaptı, ayrıca seyyar bir sebil de meydanın girişine monte edildi. Meydana girmek isteyen işçiler için üç ayrı arama noktası oluşturulurken, sıkı bir denetimin ardından içeri alındılar. Grupların meydana girişi sırasında herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.



TT(İÖ/AAA)