CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Süt Kuzusu" adı altındaki süt dağıtımını Bornova Aşık Veysel Rekreasyon Alanı'nda düzenlenen törenle başlattı. Törene Kocaoğlu'nun eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu ve Tire Süt Kooperatif Koordatörü Yücel Özen de katıldı. Kocaoğlu, Büyükşehir Belediyesi'nin 7 yıldır Tire Süt Kooperatif ile, dar gelirli ailelerin ağırlıklı olduğu bölgelerde 246 okulda 208 bin öğrenciye her hafta 1.2 litre süt dağıttığını söyledi. Hükümet'in geçen yıl okullarda, zengin fakir ayrımı yapmadan süt dağıtma kararı alması üzerine Büyükşehir Belediyesi'nin okullardan çekildiğini belirten Kocaoğlu, "Biz 0-5 yaş grubu çocuklara süt dağıtmaya karar verdik. Ancak bunları Alsancak, Bornova ve Karşıyaka merkez, Güzelyalı gibi semtlerde dağıtmak belediyenin sosyal politikasına uygun değil. Biz dar gelirli ailelerin yaşadığı semtlerde tespit edilen ailelerin 5 yaş altı çocuklarına süt dağıtacağız. Ev ev dağıtım maliyeti yüksek olduğu için 15 günde bir 1'er litrelik 4 paket dayanıklı (UHT) süt vereceğiz. Haftada iki litre süt dağıtılmış olacak" dedi.

Projenin hem kentin kalkınması hem de kentlinin sağlıklı yetişmesine katkısı olacağını belirten Başkan Aziz Kocaoğlu "Dar gelirli ailelere süt vermek sosyal proje. Sütü Tire Süt Kooperatifi'nden almakla da bölgenin kalkınmasına katkıda bulunuyoruz. Bayındır'da çiçeklik, Bademli'de fidancılığı, organik tarımı desteklediğimiz gibi burada üreticiye destek veriyoruz" dedi.

Kocaoğlu, 15 günde bir 46 bin evin kapısını çalacaklarını söyledi. Bu ailelerle diyalog da kuracaklarını ve sıkıntılırına da çare bulmaya çalışaklarını belirten Kocaoğlu, "Komşusuyla da düşündüğünüzde yaklaşık 200 bin haneyle iletişime geçilecek. Hastası varsa derman olmaya çalışacağız. Bizim süt dağıtımı yapacağımız yerlerde çoğunlukla asgari ücretli işçiler, geçici işçiler veya işsizler yaşıyor. Bu nedenle dağıtımcı arkadaşlar hassasiyetleri dikkate alarak dağıtım yapacak" dedi.

Süt Kuzusu adıyla paketlenen 1 litrelik sütler sadece bu iş kapsamında kullanılmak üzere alınan 32 adet araçla dağıtılacak. Araçta, sürücü ve bir Büyükşehir Belediyesi çalışanı olacak. Kampanya kapsamında 21 Aralık tarihine kadar 1 milyon 288 bin adet 1 litrelik süt dağıtılmış olacak. Bunun belediyeye maliyeti 3 milyon 71 bin 880 TL olacak. Sütler ilk önce 14 ilçede 166 mahalleye dağıtılacak. Ocak 2013'ten sonra kapsamı genişletilebilecek.

İTFAİYEDE SÜT DAĞITIMI KRİZİ

Öte yandan dağıtımın daha hızlı yapılması için ekibe İtfaiye Daire Başkanlığı bünyesinde çalışan, belediye şirketi İZELMAN kadrolu 50 kişinin da alınması kararı kriz yarattı. Aralarında 10 yıllık deneyimli itfaiyeciler ve arama-kurtarma elemanlarının bulunduğu çalışanlar, süt dağıtımında görev yapmak istemedi. Yaşanan sıkıntı sonrası İtfiye yetkilileri kendileri seçim yapamadı. Bunun üzerine 310 İZELMAN kadrolu personel arasında kurayla belirneceklerin süt dağıtımı kampanyasında görev alması kararlaştırıldı. İtfaye personeli gergin bir durumda kurayı beklemeye başladı.

"İŞ, AŞ VERMİŞİZ, NEREDE İHTİYAÇ VARSA ORADA DEĞERLENDİRECEĞİZ"

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise itfaiyede personel konusunda sıkıntı olmadığını, 286 yeni devlet memuru itfaiyecinin göreve başladığını söyledi. Zamanla itfaiye kadrodaki fazla elemanları başka görevlere çekeceklerini belirten Kocaoğlu, "Başka alanlarda da bu arkadaşları değerlendireceğiz. İzmir Büyükşehir Belediyesi personel politikasını sürekli gözden geçirerek sürdürmek zorundadır. Nerede fazlalık varsa eksik olan yerlere göndermek zorundayız. Yeni politikamıza göre, vardiyayı da hesaplayarak, hangi birimde kaç kişiye ihtiyaç varsa o kadar kişi çalışacak. İş vermişiz, aş vermişiz, nerede ihtiyacımız varsa orada değerlendirmek zorundayız. Devlet memurları içinde zabıta olmak isteyenleri eksiklikleri kapatmak için bu kadroya geçireceğiz" dedi. Öte yandan kurayla belirlenecek İZELMAN kadrolu itfayicilerin haklarında bir kayıp olmayacağı, sadece mesai saatlerinin değişeceği bildirildi.



UB(AÖ/AK)