İzmir 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Büyükşehir Belediyesi davası duruşması başladı. Savcı, 7 tutuklu sanık için tutukluluk sürelerini dikkate alarak tahliye kararı istedi. Savcının tutukluluk kararının devamını talep ettiği diğer sanıklar ve avukatları da tek tek tahliye talepleri için söz aldı.

Mahkeme Başkanı Halit Uysal, duruşmanın başında müşteki Atilla Kırdar’a ulaşılamadığını bildirdi. Ardından tutuklu sanık Tülay Azeri’nin avukatı Enis Dinçeroğlu, son Yargı Paketi olarak bilinen 6352 sayılı yasanın sanıkların lehine olan hükümlerinin uygulanmasını talep eden dilekçe verdi. Başkan Uysal, dosyanın bu aşamasında karar çıkarılamayacağı anlaşıldığından iddia makamı olan Savcıdan telebini sordu. Savcı, dinlenen tanık beyanlarına karşı bir diyecekleri olmadığını belirtti. Tutuklu sanıklardan Tülay Azeri, Selçuk Savcı, Alattin Eraslan, Ferit Faruk Boyacıoğlu, Murat Boyacıoğlu, Gökhan Boğazkesen ve Hüseyin Kırmızı’ya isnat edilen suçların vasıf ve mahiyeti, tutuklu kaldıkları süre dikkate alınarak tahliyelerini istedi. Savcı, diğer tutuklu sanıklar hakkındaki dosyada mevcut bilirkişi tespit tutanaklarının teknik takip ve izleme tutanakları bilirkişi raporları, sanıklara yöneltilen suçların vasıf ve mahiyeti dikkate alınarak tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.

Savcının ardından tutuklu sanıklar ve avukatları tahliyeye yönelik talepleriyle ilgili söz aldı.

İKİ ELİM YAKALARINDA OLACAK

İlk konuşmayı tutuklu sanık Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Pervin Şenel Genç yaptı. Genç, 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu kapsamındaki görev kapsamı dışında bir eylem ve davranışı olmadığını söyledi. Suç örgütü kurmak ve yönetmek suçlanmasının kendisine acı verdiğini belirtip duygusal bir konuşma yapan ve tahliye talebini battaniyenin üzerinde kurşun kalemle yazdığını dile getiren Genç, “431 gündür bu acıyı yaşıyorum. Vicdanen rahatım. Böyle bir örgüt yoktur. Her mahkemeye gelişimde devlet memuru olarak, bu yaşımda kelepçelenmek beni öldürüyor. İçim paramparça. Örgüt asılsız bir iftiradır. Bunu yapanları Allah’a havale ediyorum. İki ellerim yakalarında olacak. İddiaların hiçbir delili yoktur. Türkiye’nin tek bayan genel sekreteriyim. Belediye kasası bana emanet edilmişti. Şimdi her sabah acı ve sıkıntımı derinden yaşayarak 'ah’ ediyorum. Ah etmek, kin gütmek kötü bir şey ama ah ediyorum. Ahım Allaha ulaştı. Sizlerin vicdan ve adaletine ulaşacağıma inanıyorum. Ben tutuksuz yargılanmak esasa dayalı savunmamı tutuksuz yapmak istiyorum. Adil yargılanmamın gereği budur. Kaçma şüphesiyle tahliye edilmiyorum. Kaçacak bir yerim yok. Param yok. Tahliyemi talep ediyorum. Özgürlüğümü talep ediyorum. Onur ve haysiyetimi talep ediyorum. Kimsenin benim onur ve haysiyetimle oynamaya hakkı yok. HSKY üyeleri, Başbakan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün son günlerdeki sözleri bize umut verdi” dedi.

DURUŞMA ÖNCESİ UMUT

Duruşmayı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yanında eşi Türkegül Kocaoğlu CHP İzmir milletvekilleri Mustafa Moroğlu, ilçe belediye başkanları, sendika yöneticileri ve tutuklu yakınlarıyla birlikte izledi. Duruşmada önce yoklama yapıldı. Dava öncesi avukatların bulunduğu oda ve izleyiciler arasında yeni yargı paketi ve TBBM Başkanı Cemil Çiçek’in tutuklu milletvekilleriyle ilgili olarak “yargı mesajı iyi anlamalı” sözüyle ortaya çıkan iyimser hava heyecanı yaşandı. Tutuklu yakınları Mahkemenin Büyükşehir davasında da adli kontrollü tahliye kararı verebileceğini öne sürdü.



DHA(İÖ/AAA)