İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren ve 11 Ekim Perşembe günü duruşması yapılacak davadan dört gün önce 'Çete' adlı kitabı basın mensuplarına tanıttı. Önce kitabın yazılış amacını anlatan Kocaoğlu, adını vermeden Buca Belediyesi eski başkanı Cemil Şeboy’in 18 gün tutuklu kaldığı operasyon sürecini örnek gösterdi. Kocaoğlu, tutuklanma ve operasyon sekiz sütuna manşet olurken, serbest bırakılan başkanın haberinin ancak 1 sütunda verildiğini söyledi. Bu nedenle gelecek kuşakların bunu bilmesi gerektiğini düşündüğünü belirten Kocaoğlu, "Gelecekte birisi bu arkadaşın torununa operasyon manşetlerinin yeraldığı gazeteleri gösterirse, torunu ne yanıt verecek?" diye düşündüğünü, iki sene sonra ise daha büyük bir operasyonla kendisinin karşı karşıya kaldığını söyledi.

İLERİDE EKLEMELER YAPILACAK

Tarihe not düşmek için 2 Mayıs 2011’de Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan operasyonla başlayan süreci kitap haline getirdiklerini kaydeden Kocaoğlu, "Kitabı gazeteci Gönül Soyoğlu yayına hazırladı. Benimle yaptığı röportajları, yaşanan olaylar ve belgelerle birlikte derledi" dedi. Bu kitabın sürecin bir kesitini aktardığını, çünkü operasyonun bazı ayrıntılarının devam ettiğini söyleyen Kocaoğlu, "Örneğin Barış Selçuk Gazetecilik Ödülleri sorgulanıyor. Ben ve ilçe belediye başkanlarına, Büyükşehir davası için insanları adliyeye gelmeye teşvik edip etmediğimiz sorgulanıyor. Bunlar da kitaba ileri dönemlerde eklenecektir" diye konuştu.

İZMİRLİ'LERE 'DURUŞMAYA GELMEYİN' ÇAĞRISI

Kocaoğlu, 'adliyeye gelmeye teşvikle' suçlanmaları nedeniyle, 11 Ekim’de yapılacak duruşmayla İzmirli'lere "11 ekim’de duruşmamız var. Dileğimiz, isteğimiz 11 Ekim’de adliyeye gelmeyin. Sizin de başınız bizim gibi derde girmesin. Vatandaşa huzursuzluk vermeyelim" çağrısında bulundu.

FİNANSMANI KENDİSİ KARŞILAMIŞ

Türkiye belediyecilik tarihinde böyle bir olay olmadığını beliten Kocaoğlu, kitapla ilgili finansmanı kendisinin şahsen karşıladığını, Boyut Yayınevi’nden çıkan kitaptan 2 bin tanesini satın alarak kendilerinin dağıttıklarını söyledi. Kitabın yayınevi tarafından piyasaya sunulacağını anlatan Kocaoğlu, kendisinin kitap yazmayı hiç düşünmediğini kaydederek, "Ama yaşadıklarım ve operasyon süreci dilsizi dilbaz yaptı" dedi.

'ADALET HEPİMİZE LAZIM'

'Çete' kitabı 184 sayfadan oluşuyor. Ön kapağında Aziz Kocaoğlu’nun bir fotoğrafı ve yargılanan bürokratların adlarının bulunduğu kitabın arka kapağında ise Kocaoğlu’nun şu sözleri yer alıyor:

"Hangi siyasi partiden olursa olsun, hangi görüşten, hangi etnik kökenden, hangi mezhepten olursa olsun herkesi adalet istemeye çağırıyorum. Bizi kurtaracak, can ve mal güvenliğimizi sağlayacak adalettir. Aç yatabilirsiniz, yarı tok yatabilirsiniz, işiniz bozuk olabilir, işsiz kalabilirsiniz ama adaletsiz yaşayamazsınız. Adalet sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne, Başkanı’na, sadece İzmirlilere, sadece siyasilere lazım değil. Adalet hepimize lazım!"



UB(İÖ/COŞ)