Karar öncesi son duruşmada mahkeme salonu doldu taştı. İlçe belediye başkanları, CHP İl Başkanı Tacettin Bayır, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel ile duruşmayı izledi. Mahkeme Bakanı Cahit Kargılı, zaman zaman giriş kapısındaki görevli polisi “Salon doldu. Artık kimseyi alma” sözleriyle uyardı.

KONSER FASIL AYRIMINI BİLMEDEN SUÇLAMA İDDİASI

Kültür eski Müdürü Cumhur Yazıcı, avukatı Levent Kütük, bilirkişi raporlarını eleştirdi. Müvekilinin Türk Sanat Müziği konseri, Balkan Halk Dansları ihalesi ve İZFAŞ’ın bedelini ödediği otelde konaklamakla suçlandığını belirten Kütük, “Maliye Bakanlığı baş kontrolörü olan bilirkişiler yorumlu tapelere de bakarak şahısların maddi menfaat birlikteliği içinde oldukları değerlendirmesi yapmış. Yani polis, bilirkişi hakim olmuş. Herkes hakim olmuş” dedi.

Türk Sanat Müziği konseri yerine fasıl yaptırmak suçlamasıyla karşılaştıklarını belirten Kütük, dava öncesi savcının benzer enstrümanlar kullandığı yanıtına karşı “Nasıl olur. Fasıl, bağlama, sazla yapılmıyor mu?” dediğini söyledi. Kütük “Siz Türk Sanat Müziği konseri, koro mu fasıl mı ayrıma giderek tutuklama yapacaksanız; kusurua bakmayın, ama fasılın ne olduğunu bileceksiniz. En azından internetten bakın” tepkisi verdiklerini söyledi.

Organizatör Sedat Sakur ve Ata Karataş avukatı Gülen Şahmercan, iddianamede yanlış ve eksik değerlendirmeler fahiş hatalar olduğunu söyledi. Yetki belgelerinin ihale öncesi alınmadığını belirten avukat, tape kayıtlarının doğal halleriyle değil yorumlanarak gönderildiğini söyledi. Organizatör Alaattin Erasalan’ın avukatı Barış Çilingir de bilirkişilerin tapeleri değerlendirme yetkisi bulunmadığını söyledi.

SAVCI VE POLİSLERLE İLGİLİ SUÇ DUYURUSU

Duruşmanın sonunda söz alan tutuksuz Hüseyin Çalışkan’ın avukatı Coşkun Kırca’ya Mahkeme Başkanı Kargılı, talebini söylemesini istedi. Kırca ise davayla ilgili görüşüne izni verilmeyeceğinin kayda geçmesini istedi. Başkan Kargılı, bir kez daha talep varsa söylemesini yoksa oturmasını söylerken eliyle de işaret yapınca Kırca “Siz babamız gibi bana öyle hareket yapamazsınız” diye tepki gösterdi.

Kırca daha sonra yaptığı konuşmada soruşturmanın yasaya göre bizzat savcı tarafından yapılması gerekirken, polis tarafından yapıldığını söyledi. Kırca, “Suç teşkil eder. Görev suçudur” dedi.

Mahkeme Başkanı Kargılı, Kırca’ya suç duyurusunda bulunup bulunmadığını sorunca Kırca bu kez de “Benim konuşmam zabta geçsin. Hakim savunma hakkımı engelliyor. Hukuksuz soruşturmadan zamanlar, hayatlar kaybedilmiştir. Hiç sabrınız yok. Konuşturmadığınız tavrınız zapta geçsin. Hakkınızda şikayetçi olacağım” dedi. Bu sözlere salondan uğultulu tepki geldi. Kırca, yargılananın belediye örgütü değil, siyasal örgüt olduğunu da söyledi. Kırca, “Savcılar hakkında ve soruşturma yürüten, el koyma tutanaklarına imza atan, sanıkların ifadelerini alan polis suç işlemiştir. Suç duyurusunda bulunmanızı istiyorum” dedi.

Mahkeme Başkanı Kargılı, bu sözleri zapta geçirirken Kırca bu kez de “Vereceğiniz karar benim bu tepkimin sonucu olarak getirilmesin” deyince salondan yine tepki geldi. Mahkeme Başkanı Kargılı, “Böyle bir şey olabilir mi? Hayır. Ben 17 yıldır bu kürsüdeyim. Duygumla davayı karıştırmadım” dedi. Serpil Keskin ve Nagehan Genç hakkında yurtdışı çıkış yasağının kalkması talep edildi. 



MO(AÖ/RT)