İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 15 Şubat Çarşamba günü yaptığı toplantıda 60 yaşını doldurmuş vatandaşlardan gelen yoğun talepler üzerine hazırlanan İzmir Büyükşehir Belediyesi Kişiselleştirilmiş Toplu Ulaşım Kartları Yönetmelik Taslağının yeniden düzenlendiği önerge gündeme geldi. Hukuk ve Bütçe komisyonlarına sevkedilen önergeye göre 60 yaş kartının sabah saat 10.00- 16.00 ile akşam 19.00-24.00 saatleri arasında toplu ulaşım araçlarında geçerli olması, yıllık 750 kullanım sayısı yüklenmesi ve bedelinin Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından belirlenmesi önerildi.

Bugün toplanan Büyükşehir Belediye Meclisi'ne 60 yaş kartıyla ilgili yönetmelikte yapılan düzenleme Hukuk Komisyonu'nda yapılan değişiklikle oybirliğiyle gündeme geldi. Hukuk Komisyonu, '60 yaş kartı için yıllık 750 kullanım sayısı verilir' ibaresini çıkardı. Bunun yerine 'Kullanım sayısını ve bedelini UKOME belirler' yazıldı. Önerge oylanmadan önce Ak Parti Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar, farklı bir önerge verdi. Çakar, saat sınırlamasının da kaldırılmasını önerdi. CHP Grup Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, komisyondan nasıl geldiyse öyle onaylanması gerektiğini söyledi. Çakar'ın bu önergesi CHP Grubu'nun oylarıyla reddedildi. Çakar bu kez taslaktaki 60 yaş kartı maddesinin dayanağı olan 4736 sayılı yasanın 1'nci maddesinin 2'nci fıkrasının 'Belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler, toplu taşım hizmetlerinde malul, yaşlı, öğrenci ve basın kimlik kartı sahiplerine indirim uygulamaya yetkilidir' olarak açık şekilde yazılmasını istedi. Taslakta sadece 'ikinci fıkrasına dayanılarak' ibaresinin yeraldığını söyledi. Hukuk Komisyonu Başkanı Rıfat Özer, bunun daha detaylı bir anlatım olacağını ancak içerikte bir farkı olmadığını söyledi. Çakar'ın bu önerisi de CHP Grubu'nun oylarıyla reddedildi.

Meclis, daha sonra yeni İzmir Büyükşehir Belediyesi Kişiselleştirilmiş Toplu Ulaşım Kartları Yönetmeliği taslağını oybirliğiyle onayladı. 60 yaş kartlarının kullanım saatini sınırlayan maddeye göre kullanım sayısı ve bedelini ise sonradan UKOME tarafından belirlenecek. Sayıştay, yönetmelik taslağını onaylarsa Büyükşehir Belediyesi 60 yaş kartlarını yeni koşullarla yeniden verecek.

Ak Parti Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar, yönetmelik taslağının 15'nci maddesinde Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeler ile kamu kurum ve kuruluşları çalışan personele kurumunun kullanım bedelini ödemesi halinde personel tanıtım kartı verilmesinin yeraldığını söyledi. Buna karşın memur pasolarının kaldırıldığını ve işçiler için ESHOT'a 185 TL ödenirken, memurun maaşına 105 TL ulaşımda kullanması için para verildiğini dile getiren Çakar, "Ya memurların bugüne kadar kullandığı kartları iptal etmeyelim, devam etsin. Yada işçiler için ödenen para kadar maaşlarına yatıralım" dedi. CHP'li Aydoğan ise memurların mağdur olmaması için belediyenin bu parayı maaşlarına yatırdığını belirterek, sendikayla da uzlaşma sağlandığını belirtti.



UB (AÖ/RT)