İlk olarak sosyal medyada küçük bir eğlence etkinliği olarak tasarlanan 'Boyoz Festivali', Konak Belediyesi’nin de desteğiyle devasa bir organizasyona dönüştü. Gelenekselleştirilmesi düşünülen ve pek çok İzmirli firmanın sponsor olduğu festivalde, İzmir’de çay keyfinin vazgeçilmezi olan boyoz kültürü de yaşatılmış olacak. Kordon’da Alsancak Vapur İskelesi önünde 6 Mayıs Pazar sabahı toplanacak binlerce İzmirli, 5 bin haşlanmış yumurta, çay ve müzik eşliğinde çimlerin üzerinde boyoz yiyerek festivalin tadını çıkaracak.

AMAÇ MARKALAŞTIRMAK

Festivalin düzenlenmesi için öncülük eden Radyo Romantik Türk’ün Yayın Yönetmeni Murat Akgün, festivalle bir İzmir lezzeti olan boyozu tanıtmak ve markalaştırmak istediklerini söyledi. Sosyal medyada çığ gibi büyüyen festival coşkusuna Konak Belediyesi, İzmir Gevrekçiler Odası, Pastacılar ve Fırıncılar Derneği gibi pek çok kurumun katıldığını da anlatan Akgün, özellikle 'hakiki boyozun simge üreticisi' Alsancak Dostlar Fırını’nın desteğinin kendileri için çok önemli olduğuna dikkat çekti.

YARIŞMALAR RENK KATACAK

Akgün, Ege ve İzmir’deki pek çok firmanın çay, yumurta, peynir gibi ürünlere sponsorluk yapması için görüşmelerinin sürdüğünü de kaydederek festivalde boyoz fotoğraf yarışmasından boyoz yeme yarışmasına kadar pek çok etkinliğin de gerçekleştirileceğini belirtti.

SEFARAD YAHUDİLERİ KAZANDIRDI

Boyoz, İzmir'e özgü bir hamur işidir. Boyozu İzmir mutfağına, 1492 sonrasında İspanya'dan kovularak İzmir'e yerleşen Sefarad Yahudi toplumunun kazandırdığı konusunda bütün kaynaklar hemfikirdir. Yine İspanyol kültürünün uzantıları olan Arjantin, Şili, Peru, Meksika gibi ülkelerde de, özellikle Sefarad kökenli nüfus grupları arasında ve özellikle peynirli ve ıspanaklı türleri sıklıkla hazırlanmakla ve beğeni ile tüketilmektedir.

Boyozun ilk çıkışını atık hamur malzemesinin değerlendirilmesine bağlayan kaynaklar da bulunmaktadır. Boyoz adı da İspanyolca 'bollos' (bohça) kelimesinden türemiştir. İzmir dışında hiçbir şehirde piyasaya sunulmadığından kentin böreği olmuştur. Rivayete göre, İzmir'de boyozun en iyisini Boyozcu Avram Usta yapmış, o öldükten sonra İzmir'de boyozlar "Avram Usta’nın boyozu" adı altında satılmıştır. Avram Usta'nın devrettiği geleneği günümüzde Alsancak Dostlar Fırını'nın sahibi Halim Usta ve başka ustalar yaşatmaktadır. Karşıyaka'da ise özellikle sabahları Atakent Cafe Blue önündeki Börekçi Dayı'nın sattığı boyozlar beğeniliyor.

NASIL YAPILIYOR?

Erdem ustanın tarifine göre, öncelikle hamur yoğrulup top şeklinde 2-3 saat tavada dinlendirilir. Daha sonra elle tabak genişliğinde açılıp bir süre daha dinlendirilen hamur, daha sonra yine elle sallanır ve tekrar açılır. Sonra da rulo yapılıp 1-2 saat daha dinlendirilir. Hamur kopma noktasına geldiğinde tavalara sıralanır ve küçük toplar halinde kesilerek yarım saat ile bir saat arasında nebati yağ içinde bekletilir. Çok yüksek ateşte tepsi ile fırınlanmadan önce kat kat, ipince açılmış olan milföy yufkanın arasına içlik malzemesi (peynir, ıspanak vs.) de konulabilirse de, hakiki boyoz sade olur. Hamurun özelliği un, çiçek yağı, tahin karışımı ve tuzlu olmasıdır.



BT(İÖ/CK)