2011 yılı Mayıs ve Kasım aylarında polisin gerçekleştirdiği operasyonların ardından tutuksuz olan CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun aralarında bulunduğu 2’si aranan, 2’si başka suçtan tutuklu olmak üzere toplam 22’si tutuklu 130 sanığın yargılanmasına, geçen Nisan ayı başında İzmir Özel Yetkili 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlanmıştı. Mete Atilla Kırdar, Bahattin Yadoğlu’nun mağdur, Cevahir Cem Kiraz, Kazım Murat Aydın’ın şikayetçi olduğu davanın ilk celsesi 10 gün sürdü. İlk duruşmanın sonunda, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Erhan Bey ile Grand Plaza A.Ş. Eski Genel Müdürü Muharrem Derbentoğulları'nın tahliyesine karar verildi. Daha sonra, kültürel faaliyetlerin ihaleleriyle ilgili tutuklanan 2 organizatör de ara kararla tahliye edildi. Davadaki tutuklu sanık sayısı 18’e düştü.

TEPKİYE DEVAM

18’i tutuklu 130 sanığın yargılanacağı davanın ikinci duruşması, bugün sabah saatlerinde aynı mahkemede tekrar görülmeye başladı. Duruşma öncesi yaklaşık bin kişi, adliye dışında toplanırken, adliyenin çevresindeki binalara, Başkan Kocaoğlu’nun fotoğrafları ve üzerlerinde, 'Halkın umudu, halkın başkanı Aziz Kocaoğlu', 'İşimiz İzmir, gücümüz İzmir', 'İzmir’in umudunu ve geleceğini esaret altına alamazsınız' yazılı pankartlar asıldı. Adliyenin C4 Blok girişi polis tarafından bariyerlerle kapatılırken, geniş güvenlik önlemleri de alındı.

Aralarında CHP İzmir Milletvekilleri Mustafa Moroğlu, Musa Çam ve Alaattin Yüksel’in de bulunduğu çok sayıda partili de destek için adliyeye geldi. DİSK üyesi grup, “Tutuklu sendikacılar serbest bırakılsın” sloganlarıyla yürüyüş yaptı. Grup adına açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, ÖYM’lerin kanunsuz olduğunu, kendilerinin dinlenmediğini, adalet istediklerini, tutuklu arkadaşlarının serbest bırakılmasını istedi.

BELGESEL ÇEKİMİ YAPILDI

Bu arada, davanın tutuksuz sanıklardan Kubilay filminin yönetmeni Faik Ahmet Akıncı da, ekibiyle birlikte adliyeye gelerek davanın belgeselini çekmeye başladı. Akıncı, “Filmi tüm festivallare göndereceğim. Öyle iddialı bir film olacak ve ödülleri toplayacak” dedi. Akıncı filmin adının 'Hukukun olmadığı dava' olarak düşündüklerini de söyledi.

EŞİYLE ELELE GELDİ

Hakkında 397 yıl hapis cezası istenen Başkan Kocaoğlu ise saat 09.30 sıralarında eşi Türkegül Kocaoğlu ile birlikte elele adliyeye geldi. Kocaoğlu’nun gelişi sırasında izdiham yaşanırken, 'İzmir Aziz’dir Aziz kalacak', 'İzmir seninle gurur duyuyor' sloganları yükseldi. Başkan Kocaoğlu, “485 gündür tutuklu arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını istiyoruz. Cumhurbaşkanı Gül’ün ÖYM’lerle ilgili değerlendirmesinde sanırım dosyayı inceledi veya inceletti. Bizim haklılığımızı gördü. Kendisine teşekkür ediyorum. Hangi partiden olursa olsun, kim olursa olsun bizi tanıyan insanlar adaletin tecelli etmesini istiyor. Umuyoruz her şey güzel olur. Bizim suçlu olduğumuza dair en ufak bir nazar dahi yok. Bizi de bu ayakta tutuyor” dedi. Duruşma saat 10.00 sıralarında kapının açılmasıyla başladı.


-------KUTU---------

TUTUKLU SANIKLAR


Pervin Şenel Genç (İBB Genel Sekreteri), Abdülhalim Cumhur Yazıcı (İBB Eski Kültür ve Spor Dairesi Başkanı), Ali Sabuktay (İZENERJİ Genel Müdürü), Hilmi Özen (Büyükşehir Şirketler Genel Koordinatörü), Hüseyin Kırmızı (İZELMAN Genel Müdürü), Mehmet Sayar (İzmir Büyükşehir Belediyesi Alım Şube Müdürü), Selçuk Savcı (İBB Bilgi Teknolojileri Daire Başkanı), Tülay Azeri (İBB Karar ve Tutanaklar Daire Başkanı), Hakan Say (Organizatör), Ömer Devrim Ergin (Organizatör), Sedat Sakur (Organizatör), Alaattin Eraslan (Organizatör), Ferik Faruk Boyacıoğlu(Organizatör), Murat Boyacıoğlu (Organizatör), Gökhan Boğazkesen (Organizatör), Ata Karakaş (Organizatör), Cafer Alt (Genel İş 3 Nolu Şube Denetim Kurulu Başkanı), Cafer Konca (Genel İş 3 Nolu Şube Başkanı)