Geçen yıl 3 milyon 927 bin 440 olan yolcu sayısını 4 milyon 264 bin 778’e çıkaran İzmir Adnan Menderes Havalimanı, sektördeki birinci ağızdan 'Türkiye’nin ikinci aktarma merkezi olma' müjdesini almasından bu yana projelerini bu amaç doğrultusunda geliştirmeye başladı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın sözlerinin kendilerinde büyük bir heyecan yarattığını dile getiren TAV İzmir Genel Müdürü Erkan Balcı, yurtiçinde 4, yurtdışında 7 olmak üzere 11 havalimanının işletmesini yürüttüklerini, bunların içinde İzmir’in yıldızının ise parladığını dile getirdi.

THY DİREKT UÇUŞLARA BAŞLARSA SÜREÇ HIZLANACAK

Bakan Yıldırım’ın sözleri etrafında bir gelecek perspektifi belirlediklerini anlatan Balcı, "Lokasyon olarak buranın belirlenmesi çok önemli. Çünkü İstanbul tam kapasite ile çalışırken lokasyon olarak her yere çok yakın olan İzmir'in aktarma merkezi yapılması düşüncesi çok önemli. İzmir’den aktarmalı uçuşların başlaması buraya çok hareket katacaktır" değerlendirmesini yaptı.

İzmir’in aktarmaları yoğunlaştırmasıyla hizmette sıkıntı yaşanmayacağını da kaydeden Balcı, "Bunun için inşaatı başlayan İç Hatlar Terminali’nin bitmesine gerek yok. Altyapımız yeterli hizmeti verebilecektir. SunExpress, bağlantılı uçuşlarını başlattı. Pegassus'un da bu konu ile ilgili çalışma yaptığını biliyoruz. Bizim için önemli olan Türk Hava Yolları'nın İzmir çıkışlı yurtdışı uçuşlarına başlaması. Bu yönde THY ile temas halindeyiz. THY, bu kararı aldığı takdirde İzmir'in ikinci aktarma merkezi olma hedefi daha hızlı gerçekleşecek. Dediğimiz gibi amacımız aktarmada ikinci İstanbul olmak" dedi. "İLK 6 AYDAKİ DÜŞÜŞ SANAL"

İzmir’in İstanbul’dan sonra ikinci yurtdışı aktarma merkezi olmasından sonra uçuş rakamlarının çok büyük sıçrama göstereceğini de anlatan Balcı, yılın ilk 6 aylık rakamlarını değerlendirirken, "Yurtiçi hatlarda yüzde 12 artış yaşanıyor. Dış hat bağlantılı uçuşlarda ise yüzde 2 gibi bir düşüş gözüküyor, ancak bu düşüş çok önemli değil. Çünkü geçtiğimiz yıl Tunus başta olmak üzere Arap ülkelerinde yaşanan gelişmeler dolayısıyla beklentilerin üzerinde girişler olmuştu. Şu anda bir düşüş var gibi görünüyor ama bu sanal. Geçen senenin rakamlarına çok yakınız. Hata Türkiye genelinde yurtdışı girişlerdeki düşüş dikkate alındığında İzmir'de bu düşüşün daha az olduğunu söyleyebiliriz. İç hatlarda ise inanılmaz bir artış var" dedi.



BT(İÖ/SS)