Danimarka Kraliyet Modacısı Karim Fizi, geçen yıl tatile geldiği Çeşme’de Aysel Fizi’e aşık olduğunu ve onunla ikinci evliliği yaptığını anlatırken, Türkiye’de modanın artık çok ilerlediğini, Avrupa’nın moda merkezine dönüştüğünü söyledi. Fizi, şöyle dedi:

"İran asıllı Danimarka vatandaşıyım. 30 senedir Danimarka’da modacılık yapıyorum. Kraliyet ailesinin özel modacısıyım. Müşterilerim arasında Fransa’da yaşayan İran eski şahının eşi Farah Diba da var. Çocuklarım Çin’de kurduğum fabrikada üretim yapıyor. Fakat Çin her ürünün kopyasını yapıyor, kalitelisini kendi kullanıp çöpe atılacak malları dünyaya satıyor. Çin’in en büyük tüketicisi Avrupa, bunun farkında. Fakat bağımlılık, ticari çıkar ilişkileri nedeniyle kopamıyor. İzmir’de düzenlenen moda fuarı henüz daha 6 yaşında. Avrupa’da ise 100 yaşını bulan moda fuarları var. Fakat İzmir bu kadar kısa zamanda büyük mesafe aldı. Artık İzmir’i bu fuarı dünya tanıyor, konuşuyor. Bu fuar daha da gelişerek devam edecektir."

İzmir’in modada son derece başarılı olduğunu, bunu da fuarda ortaya koyduğunu belirten Fizi, eksikleri de görmek, görüntü yerine kaliteye önem verilmesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

"İzmir'de bir büro tutup koleksiyon çalışmalarına başladım. Kentteki moda potansiyelini gördükten sonra İzmir’e yerleşme kararı aldım. Çin’de çocuklarının işlettiği tekstil fabrikasını da İzmir’e taşıyacağım. İzmir’de sanat var, potansiyel var, genç iş gücü var. Ayrıca hem İzmir hem de Türkiye’nin diğer büyük illerinden, üniversitelerde moda eğitimi dersi vermem konusunda teklifler aldım. Tercihimi İzmir’den yana kullanmak istiyorum. Çünkü hem eşime hem de bu kente aşık oldum."



MO(AÖ/İD)