Garanti Bankası ve Dünya Gazetesi ortaklığında 10 yıldır düzenlenen 'Anadolu Sohbetleri' toplantılarının 76’ncısı İzmir Swissotel Grand Efes’te gerçekleştirildi. İzmir iş dünyasının büyük ilgi gösterdiği toplantıda İzmir’in hedef kentlerinden Barselona modeli masaya yatırıldı. Toplantı konuşmacıları olan Barselona Kentsel Projeler Direktörü Prof. Josep Anton Acebillo ve Garanti Bankası’nın ortağı BBVA’nın Katalonya Bölgesi Danışma Kurulu Başkanı Pedro Fontana deneyimlerini paylaştı.

Toplantıda konuklara seslenen Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Barselona modelini inceleyerek İzmir’e bir düşünce penceresi açmak istediklerini de vurgulayarak “İzmir, sahip olduğu dinamizmi gerçek bir atılıma dönüştürürse dünyanın özgün metropollerinden biri haline de gelebilir. Tıpkı İzmir gibi, İspanya’nın önemli sahil şehirlerinden olan Barselona, coğrafyası, iklimi ve yaşam tarzları açısından İzmir’le bir çok benzerlik taşıyor. Önemli uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapan Barselona, yetkin bir ekip kurarak ortak aklı esas alarak ana faaliyet konularında dengeli bir gelişmeyi içeren kentsel dönüşüm stratejisi planladı” diye konuştu.

GARANTİ İZMİR’İ YAKINDAN İZLİYOR

İzmir’in de kendileri için büyük önem taşıdığını, son 7 yılda İzmir’de 37 şube açtıklarını ve 2012-2013 döneminde 10 şube daha açmayı planladıklarını ifade eden Özen, Garanti Bankası olarak Balçova-Çeşme hattındaki rüzgar, jeotermal ve termik enerji, liman ve marina yatırımları ile organik tarım projelerini de çok yakından izlediklerini kaydetti. “İzmir sanayisine dönük belli başlı yatırımların proje finansmanında yer almaya çalışıyoruz” diyen Özen, şehrin etrafındaki organize sanayi bölgelerinin gelişimine de takip ettiklerini söyledi.

KOCAOĞLU: 8 SENEDİR HÜKÜMETTEN DAHA FAZLA FİZİKİ YATIRIM YAPTIK

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir’in 9 Ege Bölgesi kenti içinde merkezi bütçeye tek artı veren kenti olduğunu anlatarak, “Şurası böyle büyüdü, burası böyle aştı. Böyle bir şey yok. İzmir merkezi bütçeye 4 misli artı veren kenttir. Aldığına bakarsanız İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı yatırım kadar merkezi bütçeden yatırım gelmemiştir. İzmir Büyükşehir Belediyesi nedir ki? Birçok sabit giderleri olan bir organizasyondur. İzmir Büyükşehir Belediyesi 8 senedir merkezi hükümetten daha çok bu kente fiziki yatırım yapmıştır” diye konuştu.

“PUPA YELKEN HEDEFE İLERLİYORUZ”

Kentin gelişimi için önce bir stratejik plan, buna bağlı olarak planlamayı esas alan bir master plan ve ulaşım master planı hazırladıklarını, stratejik planda yer alan 500 projeyi önceliklendirdiklerini anlatan Kocaoğlu, İzmir’in bir Akdeniz kenti olarak tasarımda, yenilikçilikte ve organik tarımda sıçrama yapabileceğini tespit ederek Akdeniz Akademisi şemsiyesi altında bu çalışmaları yürüttüklerini dile getirdi. İzmir’in hizmet ve turizm sektörleriyle de büyüyeceğini anlatan Kocaoğlu, “İzmir pupa yelken hedefine doğru ilerliyor” dedi.

“DÜNYA KENTİ İZMİR” ORTAK HEDEF

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise İzmir’in dünya kenti olma hedefini tüm İzmirlilerin kilitlendiğini vurgulayarak, “Oda olarak hedefi 'düna kenti İzmir’ olarak belirledik” dedi. “Ama nasıl?” sorusuna yanıtı ise EXPO 2000’e aday olma yolunda koyduklarını ancak 2015 için aday olabildiklerini, kaybedilen yarışın ardından şimdi de İzmir’in EXPO 2020’yi düzenlemeye aday olduğunu söyledi.

Barselona’nın İzmir için iyi bir örnek olduğunu anlatan Demirtaş, “Sadece bir örnek değil aslında. Hedef. Ben de uzun bir süredir bu kenti izliyorum. Çünkü İzmir’e çok benziyor” diye konuştu. Barselona’nın 1980 yılında Avrupa’nın en pis kenti seçildiğini ancak Katalanların 30 yılda bir dünya yarattığını belirten Demirtaş, Barselona’nın gelişiminde çok etkili olan kongre ile kruvaziyer turizmine odaklandıklarını da sözlerine ekledi.

Toplantının kendileri için ufuk açıcı olduğunu kaydeden Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, İzmir’in rekabette öne çıkan yönlerine işaret etti.

Açılış konuşmalarının ardından Barselona Kentsel Projeler Direktörü Prof. Josep Anton Acebillo ve Garanti Bankası’nın ortağı BBVA’nın Katalonya Bölgesi Danışma Kurulu Başkanı Pedro Fontana sunumlarını yaptı.