Bingöl ve Hakkari’de terör örgütü mensuplarınca gerçekleştirilen saldırılarda şehit düşen İzmirli erler Oğuz Şahin Kayabaş ve Yusuf Vural ile Uzman Çavuş Mehmet Çiftçi, ortak askeri törenle, yaklaşık 10 bin kişinin katılımıyla son yolculuklarına uğurlandı.

İzmir’de ilk kez üç şehit için aynı anda tören düzenlendi. Gaziemir İlçesi’ndeki Gülhane Camisi’ndeki ortak törene, üç şehidin acılı aileleri, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, milletvekilleri Mehmet Ali Susam, Ahmet Kenan Tanrıkulu, Nesrin Ulema, Mustafa Moroğlu, Musa Çam, üst rütbeli askerler ile resmi ve sivil erkan katıldı.

Tören öncesi çevresi trafiğe kapatılan ve yoğun güvenlik önlemi alınan caminin avlusuna sadece protokol üyeleri, şehit aileleri, askerler ve polisler alındı. Caminin hemen ön tarafından boş arazide ise binlerce vatandaş, şehitlere son görevlerini yerine getirdi. Çevresindeki binalar, Türk bayraklarıyla donatılan caminin avlusunda Vural ile Kayabaş’ın cenazeleri yan yana, diğer şehit Çiftçi’nin cenazesi ise ayrı şekilde musalla taşına konuldu.

ACI VE FERYATLAR BİRBİRİNE KARIŞTI

Evlatlarına son görevlerini yerine getiren şehit ailelerinin feryatları ve yaşadıkları acı, cami avlusunda birbirine karıştı. Şehit aileleri Türk bayraklarına sarılı cenazelerine kapanarak uzun süre ağladı. Çukurca’daki mayınlı saldırıda şehit düşen, cenazesi 5 gün süren aramaların ardından Zap Suyu'nda bulunan Uzman Çavuş Mehmet Çiftçi’nin annesi Döndü Çiftçi, “Sürmelim. Canım aşkım oğlum. Güle güle kuzum, yolun açık olsun. Güle güle git komutanım. Gül kokuyorsun. Hakkım sana helal olsun komutanım. Ağlamayacağım. Peygamberlerin yanına gidiyor oğlum. Selam söyle peygamberlere. Şehidime hakkım helal olsun. Kızımı da alın askere” dedi.

'ANNE DAHA GÖTÜRMESİNLER'

Baba Satılmış Çiftçi ise, “10 tane çocuğum olsa yine vatan için gönderirim” diye konuştu. Abla Satı Çiftçi ise, “Kardeşim şehit oldu. Benim başka kardeşim yok. Onun yerini ben alacağım. Ben de şehit olacağım” diye haykırdı. Şehidin, Fransa’dan gelen amcası Halil Çiftçi ise, yeğeninin tabutu başında nöbet tutan askerin gözyaşlarını sildi. Şehit Çiftçi’nin yaşı küçük yeğenleri ise, “Böyle mi olacaktı” diye ağladı. Şehidin nişanlısı Yasemin Vatanseven de, tabutu defalarca öperek, “Gitme aşkım. Gitme. Anne daha götürmesinler” dedi.

EGE ORDU KOMUTANI ŞEHİT YAKINININ ELİNİ ÖPTÜ

Bir haftalık izni sonrası vatani görevini yaptığı Van’ın Çaldıran İlçesi’ne giderken, Bingöl-Muş karayolunda teröristlerin roketatarlı saldırısında şehit olan er Yusuf Vural’ın babası İsmet ve kız kardeşi Sevgi Vural da tabuta kapanıp ağladı. Vural ailesine taziyede bulunan Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, anneanne Sevgi Çelik’in elini öptü.

ASKERLER DİZ ÇÖKTÜ

Daha önce de bir çatışmada gözünden yaralanan ve gaziyken tezkere almasına 5 ay kala şehit olan ve sivil yaşamında çiçekçilik yapan er Oğuz Şahin Kayabaş’ın ailesini ise, önlerinde diz çöken rütbeli askerler sakinleştirdi. Baba Ramazan ve anne Nebiye Kayabaş oğullarının ardından gözyaşı döktü.

BAKAN YILDIRIM'A SARILIP AĞLADILAR

Törende görevli askerlerin de gözyaşlarına boğuldukları görüldü. Bazı şehit yakınları ise kendilerine taziyede bulunan Bakan Yıldırım’a sarılıp ağladı.

BİRLİKTE UĞURLANIP YANYANA TOPRAĞA VERİLDİLER

İzmir İl Müftü Vekili İlyas Öztürk ve 7 imamın katılımıyla, Cuma namazı sonrası kılınan cenaze namazında şehit aileleri, en önde saf tuttu. Namaz sonrası saygı yürüyüşünde iki top arabası kullanıldı. Vural ile Kayabaş’ın cenazeleri aynı, Çiftçi’nin cenazesi ise diğer top arabasına kondu. Yürüyüş sırasında şehit Vural’ın yakınları fotoğraflarını gururla havaya kaldırdı. Şehit Kayabaş’ın annesi Nebiye Kayabaş, fenalaşınca kortejden çıkarıldı. Dev Türk bayraklarının açıldığı kortejden, 'Şehitler ölmez, vatan bölünmez', 'Kahrolsun PKK', 'Hükümet istifa', 'Şehidim hakkını helal et bize', 'Yusuflar ölmez, vatan bölünmez' sloganları yükseldi. Gözyaşlarının sel olduğu yürüyüşün ardından cenaze araçlarına konulan naaşlara, yakınları uzun süre kapandı. Vural’ın yakınları, cenazenin peşinden uzun süre koşup ayrılamadı. Gazilerin de selamladığı, caminin çevresinde çok sayıda ambulansın bekletildiği törende, tekbirler getirilip alkış tutuldu. Selamlama sırasında ise şehit Uzman Çavuş Çiftçi’nin babası Satılmış Çiftçi ve diğer şehitlerin yakınları, hem asker selamı verdi, hem öpücükle hem de el sallayarak evlatlarını uğurladı.

Kenti hüzne boğan üç şehit asker, tören sonrası Kadifekale Hava Şehitliği’nde yan yana toprağa verildi.

ÜÇ BAKAN KATILACAKTI

Bu arada İzmir Valiliği sabah yaptığı duyuruda İzmir’deki şehit cenaza törenine Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın katılacağını duyurdu. Ancak havalanına inen Arınç yetişebilirse Demirci’de şehit Uzman Çavuş Hikmet Güler’in cenazeni katılacağını söyleyip Manisa’ya gitti. Arınç bu törene de katılmadı. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay ise helikopterle Demirci’deki şehit askerin cenazesine gitti.

Turaç TOP, Taylan YILDIRIM, Turan GÜLTEKİN, Mustafa OĞUZ/ İZMİR



DHA(İÖ/AAA)