Capital ve Ekonomist dergileri öncülüğünde, Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda düzenlenen 'İzmir'e Yön Verenler' ödüllerinin sahipleri Lucien Arkas, Selçuk Yaşar, İdil Yiğitbaşı, Ekrem Demirtaş, Ender Yorgancılar, Bülent Akgerman, Tufan Ünal, Meral İnci Zaim, Kemal Çolakoğlu ve Işınsu Kestelli oldu. 'İzmir'e yön verenler' ödüllerini Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın elinden aldı.

İzmir ekonomisine katkı sağlayan kanaat önderleri Swissotel Grand Efes'te yapılan 'İzmir'e Yön Verenler Ödül Töreni'nde önemli bir gururu yaşadı. Bölgenin önde gelen iş insanı, genel müdür ve danışmanları arasında yapılan araştırma sonucunda belirlenen 'İzmir'e yön verenler' ödüllerini Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın elinden aldı. Değişik kategorilerde ödül alanların bulunduğu törende sertifika alanlardan birini de Ege Serbest Bölge'yi (ESBAŞ) kurarak önemli istihdam ve yatırım ortamı yaratan ve geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Kaya Tuncer oldu. Tuncer'in ödülünü ESBAŞ Tanıtım ve Pazarlama Direktörü Ertuğrul Işıksoy aldı.

İzmir'e yön verenler belirlenirken 'yönettiği ciro, çalışan sayısı, ihracat miktarı, büyüme hızı, sivil toplum örgütlerinde görev alması ve bölgede etkinlik' kriterleri esas alındı. Kente yön verenlerin başında ise Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Luicien Arkas, Yaşar Holding Onursal Başkanı Selçuk Yaşar, Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı, İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Ege Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Akgerman, Batıçim Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tufan Ünal, İnci Holding Yönetim Kurulu Başkanı Meral İnci Zaim, İZKA Kalkınma Kurulu Başkanı Kemal Çolakoğlu ve Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası (VOB) Başkanı Işınsu Kestelli yer aldı. Listede yer alan ilk 10 kişiye verilen ödüllerin dışında 30 kişiye de sertifika verildi.

BAKAN GÜNAY: UYUYAN GÜZELİ UYANDIRACAĞIZ

Törende konuklara hitaben bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir'in yüksek potansiyelini hep birlikte ayağa kaldırmaya çalışacaklarının altını çizerek "Ben İzmir'i bir süreden bu yana uyuyan güzel olarak nitelendiriyorum. Bu güzeli uyandırmak için ne yapmak gerekiyorsa hepsini seferber etmeye çalışacağız" dedi. İzmir'in ABD merkezli uluslararası düşünce kuruluşu Brooking Enstitüsü tarafından en hızlı büyüyen 4'ncü metropol seçildiğini de hatırlatan Günay, "Yüksek potansiyeli görmeyenlerin hayretiyle karşılaştı. Çok derin ve isabetli bir tespit olduğunu görebilirsiniz. Biz bu tespiti haklı çıkarmaya çalışağız" diye konuştu.

HAYALİ KEMERALTI'NI DÜNYA MEKANI YAPMAK

İzmir'in Türkiye'nin önüne koyduğu en büyük projelerden EXPO'ya aday olmuş bir şehir olduğunu dile getiren Bakan Günay, "İzmir'i sadece Türkiye'de değil tüm dünya çapında hak ettiği tanınmışlığa ulaşması için gereken gayreti göstereceğiz" dedi. Yarın da İzmir'de çeşitli temaslarda bulunacağını, İzmir'in tarihi çarşısı Kemeraltı'nda inceleme yapacağını aktaran Günay, "İzmir'in Kemeraltı diye inanılmaz bir yerleşim merkezi var. Romanlarda adı geçen türbelerin, sinagogların, manastırların olduğu dünya üzerinde unutulmuş bir ticaret merkezi. Dünyanın en eski ve geleneksel büyük ticaret merkezlerinden biri. Benim hayalim Kemeraltı'nı dünyaya tanıtacağımız mekanlardan birisi haline getirmek. Arazi çalışması yapacağız, kolları sıvayacağız ve suya atılan bir taş gibi dalga dalga bütün İzmir'in güzelliğini anlatmaya çalışacağız" dedi.

TİMURAY: EGE'YE 95.8 MİLYON TL YATIRIM YAPTIK

Vodafone İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray da şirket olarak Türkiye pazarına olan inançlarını bugüne kadar yapılan 10 milyar Liralık yatırım bütçesiyle sergilediklerini vurgulayarak İzmir'e yönelik Ağustos 2009'dan bu yana devreye aldıkları yeni bir stratejik program çerçevesinde istihdamın gelişmesine katkı sağlamaya çalıştıklarını kaydetti. Bu program çerçevesinde şimdiye kadar İzmir'e 95.8 milyon TL seviyesine ulaştığını aktaran Timuray, "Gaziemir'de bulunan ulusal data merkezimiz ise bugüne kadarki yatırımlarımızdan 40 milyon Lira pay aldı. Tüm bu yatırımlarımız sonucunda şebekedeki kapsama alanını 2G'de nüfusun 99.55, 3G'de de 97.4 seviyesine ulaştırdık. Mağaza sayımız 62'ye ulaştı" bilgilerini verdi.

Sosyal yatırımlara da ticari yatırımlar kadar önem verdiklerini ifade eden Timuray, EÇEV ile yaptıkları işbirliği sonucu Ege Bölgesi'nde 32 ana sınıfı açtıklarını, "Bilgisayar Bilmeyen Kalmayacak" projesiyle de yaklaşık 17 bin 500 gence ulaştıklarını söyledi.

ATEŞ: İZMİR'DE DEĞİŞİM BAŞLADI

Capital Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Rauf Ateş ise Cumhuriyet'in kuruluşundan bu yana Türk ekonomisine öncülük eden Ege'nin, İzmir 1980'lerde ciddi bir ivme kazandığını, İstanbul Sanayi Odası'nın belirlediği ilk 500 şirket arasında 1980 yılında 52 Egeli şirketin bulunduğunu, ancak bu sayının 2007 yılında 25'e kadar düştüğünü kaydetti. Ateş, "Son yıllarda bu rakamın yine 50'nin üzerine çıktığını gözlüyoruz. Aynı performansı İzmir'den yeni çıkan şirketlerde de görüyoruz" diye konuştu.

İzmir'de bir değişimin başladığını ve hareketliliğin geldiğini sevinerek gördüklerini vurgulayan Ateş, dönem dönem yaşanan gerilemeleri yeni ve büyük şirket yaratma eksikliğine bağladı. Konuşmaların ardından yapılan ödül töreninde ödüller sahiplerini buldu.



BT,HG (KÖ/RT)



-----KUTU-----



SERTİFİKA ALANLAR 30 KURULUŞ

Berat Ösen (CMS Yönetim Kurulu Başkanı)

Paul Ritchie (Tesco Kipa CEO)

Erdoğan Özgörkey (Erdoğan Özgörkey Grubu Yönetim Kurulu Başkanı)

Nezih Öztüre (Öztüre Holding Genel Koordinatörü)

Sezai Kaya (Hugo Boss Genel Müdürü)

Ferit Kora (Alkim Kağıt Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı)

Cem Bakioğlu (Bakioğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı)

Mehmet Ali Molay (Mopak Grup Yönetim Kurulu Başkanı)

Mahmut Özgener (Öz-Ege Tütüncülük Yönetim Kurulu Üyesi)

Kaya Tuncer (ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı)

Hayati Öztürk (PETKİM Genel Müdürü)

Öner Akgerman (AKG Grup Yönetim Kurulu Başkanı)

Sabri Ünlütürk (Sun Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı)

İlhan Gürel (Kütaş Group Yönetim Kurulu Başkanı)

Jak Eskinazi (İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı)

Rıza Akça (Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı)

Uğur Yüce (BİM Grup Yönetim Kurulu Başkanı)

Enis Özsaruhan (Ege Yatırım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili)

Ender Abalıoğlu (Abalıoğlu Grubu Yönetim Kurulu Üyesi)

Ahmet Küçükbay (Küçükbay Grubu Yönetim Kurulu Başkanı)

Mehmet Aktaş (Yaşar Holding CEO)

Samim Sivri (Enda Enerji Holding Yönetim Kurulu Başkanı)

Kemal Zorlu (Mazhar Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı)

Mustafa Güçlü (Çimentaş Grup Genel Koordinatörü)

Salih Esen (Esen Plastik Yönetim Kurulu Başkanı)

Ali Pehlivanoğlu (Pehlivanoğlu Yönetim Kurulu Başkanı)

Şinasi Ertan (Şinasi Ertan Yönetim Kurulu Başkanı)

Sıtkı Şüküre (TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı)

Cahit Çetin (TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı)

Nail Özkardeş (Özkardeş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı)