Çekimlerine Şubat 2012’de başlanan belgesel filmde Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi’nin geçmişten günümüze nasıl sağlık köprüsü oluşturduğu, Dr. Behçet Uz’un bu uğurda verdiği savaş ve İzmir anlatılıyor. Hastanenin kurulmasında Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın büyük rolü bulunduğu, Dr. Behçet Uz’un Zübeyde Hanım’ın en güvendiği doktorlardan biri olduğu biliniyor. Dr. Behçet Uz, bütün maddi imkansızlıklara rağmen İzmir Belediye Başkanı olduğu dönemde Valilik, Belediye ve halktan yardım toplayarak, keşif bedelinin çok çok altında olan bir parayla hastanenin temelini 23 Nisan 1938 tarihinde atmış, 1947 yılında da hizmete açmıştı. Hastanenin bugünkü Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Ünal, doktorları, teknolojik gelişimi, projeleri başta olmak üzere hikayeyi belgeselde tüm detayıyla anlattı.

İZMİR İÇİN ÇALIŞIRKEN KIZININ SAĞLIĞIYLA İLGİLENEMEDİ

Dr. Behçet Uz'un İzmir’e hizmet aşkı ile çalışırken sağlığı ile yakından ilgilenemediği ve kaybettiği kızı Mübeşşir’in hasta olduğu dönemi konu alan sahnelerinin çekilmeleri ise, Karşıyaka’daki İzmir Sanat Kulesi’nde gerçekleştirildi. Çekimlere Yönetmen Burak Alanyalı, senaryoyu yazan Işık Güngördü, proje danışmanı Sancar Maruflu, oyuncular Gonca Arkaç, Bülent Demir, Tutku Süren, Melis Güngördü, Şahverdi Ali Eren, Tuğba Keskin, Emre Akar, Cem Karçanoğlu, Filiz Dörtoluklular, proje sorumlusu ve oyuncu Selçuk Dirim katıldı. Proje danışmanı Sancar Maruflu, hastanenin belgeselinde Dr. Behçet Uz’un yaşamı ile ilgili bugüne kadar çok bilinmeyen, tarihe geçecek anılar olduğunu söyledi, İzmirlilerin bu filme destek vermesini istedi.

DESTEK BULAMAMAKTAN YAKINDI

Yönetmen Burak Alanyalı, tüm zorluklara rağmen filmi tamamlamayı başardıklarını belirterek şöyle dedi:

"En çok üzüldüğüm nokta, filimle ilgili destek için çaldığımız kapılardan geri dönmemiz oldu. Doğup büyüdüğüm İzmir’de böyle bir projeyi yürütmek bana gurur veriyor. Ekim ayında yapacağımız filimin prömiyerine İzmir’in önde gelen iş adamlarını davet etmek istiyoruz. Bu galada hastanemize güçlü bir bağış toplanacağına, EXPO adaylığı sürecinde böyle bir belgeselin ses getireceğine yürekten inanıyoruz."

MO(AÖ/COŞ)