İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bir hafta süren '3. Kadın Festivali' kapsamında Cumhuriyet Meydanı Atatürk Heykeli 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle tören yapıldı. CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamayligil, CHP İzmir milletvekilleri Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu, Hülya Güven, Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu ve eşi Türkegül Kocaoğlu, CHP İl Başkanı Tacettin Bayır ve eşi Tülay Bayır, CHP’li kadınlar, Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri, Kadın Kuruluşları Birliği üyeleri ile 500 kadın, törene katıldı.

Atatürk Anıtı'nın altına Büyükşehir Belediyesi’nin cezaevinde bulunan Genel Sekreteri Pervin Şenel Genç ve Karar Tutanaklar Daire Başkanı Tülay Azeri’nin fotoğrafı ve '8 Mart Dünya Kadınlar Gününüz Kutlu Olsun' mesajının yazılı olduğu pankart açıldı.

Dünya Kadınlar Günü töreninde konuşma yapan üç kadın konuşmacı da TBMM komisyonlarında görüşülen ve kız çocuklarının eğitimini tamamlamasının önünde engel olacağı iddia edilen '4+4+4' kesintili eğitim sistemini eleştirdi.

CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, kadının ağır şartlar altında çalıştırılma, taciz, tecavüz, ayrımcılık gibi kötü koşullara karşın mücadelesini sürdürdüğünü belirterek kadınların hiçbir zaman mücadeleden vazgeçmeyeceğini, geleceği ve varlığı için hangi zihniyet önüne perde çekmeye çalışırsa çalışsın, perdeyi yırtıp atacağını söyledi.

Tamayligil, '4+4+4' eğitim sistemi yasa tarasıyla ilgili olarak ise şunları söyledi:

"Şimdi ucube eğitim yasaları çıkartarak, sözde kadına karşı şiddete koruma yasaları çıkartıyorlar. Biz acı tablolar ile karşı karşıya kalmaya devam ediyoruz. Kadının adını devletten silen, Kadın Bakanlığı’nı ortadan kaldıranlar, kadını 'Çalışmak ne için? İşsizlik iş arayan kadınlar nedeniyle artar' diyen zihniyetle başbaşa bırakanlar, 'Kadın erkek eşit midir? Doğasında yok' diyen bir Başbakan’ın yönettiği ülkede kadın haklarında ilerleme bulmak mümkün değildir."

İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Pelin Erda, kadınların yaşam hakkının korunması için mücedele ederken, bugün eğitim sistemindeki değişikliğin tartışılmaya başlandığını söyledi. Erda, "Gündeme getirilen yeni eğitim sistemindeki '4+4+4' tartışılıyor. Bu bizi geri götürür. Eğitim hepimizin en temel hakkıdır. Kadının eğitim görmesi, meslek sahibi olması gereklidir. Bu kadınların önünde ciddi allamda engel duran bir yasadır. Mücadelemiz bitmedi" dedi.

İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Emel Denizaslanı da '4+4+4' yeni eğitim sisteminin kadın haklarını geriye götürebileceğini söyledi. Denizaslanı, "Çok değil 15 yıl sonra bizi bugünleri mumla aratır hale getirecek bir yasa tasarısı" dedi.

İZMİRLİ KADINLARA ÖVGÜ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise konuşmasında İzmir’i ve İzmirli kadınları övdü. Kocaoğlu, "İzmir efsanelerde bir Amazon kraliçesi tarafından kurulduğu söylendiği için midir bilinmez, zaman zaman 'dişi bir kent' tanımlamıyla anılır. Victor Hugo İzmir’i bir prensese benzetmiştir. Derler ki 'Erkekler dünyanın neresine giderseniz gidin aynıdırlar. Bir İzmir hariç.' Çünkü İzmirli erkeklere, İzmirli kadınlar dokunur. İzmirli kadınlar özgür, hoşgörülü, yürekli, çağdaş, hanımefendi, güleryüzlü, güzel, kendinden emin meydan okuyan, dişi, ana, efedir. Kitaplarında korku yoktur. Böyle kadınlarımız oldukça sırtımız yere gelmez" dedi.

Kocaoğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün kadın- erkek eşitsizliğini ortadan kaldırmak, kadınların toplum içindeki yerini pekiştirmek, üretimde aktif rol oynamalını sağlayabilmek için her zamankinden daha fazla çaba gösterilmesi gereken bir gün olduğunu söyledi. Kadınların iş dünyasında, siyasette ve yerel yönetimlerde yapacağı hamlelerin kalkınmada büyük rol oynayacağını beliten Kocaoğlu, İzmir’in bu konuda iyi bir örnek olduğunu söyledi. Kocaoğlu, "Türkiye’nin İzmir’den, İzmir’in çağdaş ve aydın kadınlarından, İzmir’dek hoşgörü ortamından, güleryüzünden, özgürlüğe, adalete olan inanç ve bağlılıktan, İzmir’deki dik duruş ve cesaretten alacağı çok ders var" dedi. Konuşmaların ardından kadınlar Büyükşehir Belediyesi bandosu, davul ve zurna eşliğinde Kültürpark Uluslarası Fuar Alanı 4 No’lu Hol’de devam edecek Kadın Festivali etkinlerine katılmak için yürüyüş yaptı.

ELELE ZİNCİR OLUŞTURULDU

Öte yadan İzmir’deki kadın örgütleri tarafından yapılan bir başka organizasyonda, kadınlar Körfez’in kıyı kesiminde Karşıyaka’dan Güzelbahçe’ye kadar elele tutuştularak zincir oluşturdu. 'Bir el de sen ver' sloganı çerçevesinde sessizce düzenlenen elele tutuşma etkinliğiyle, kadın birlikteliğini simgeleyen eylem gerçekleştirildi. Elele tutuşma eylemine Cumhuriyet Meydanı’nda CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, CHP İzmir milletvekilleri Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu, Hülya Güven ve eski bakanlardan Işılay Saygın da destek verdi.