İzmir’de 9 Eylül kutlamaları sırasında yaşanan gerginliğin ardından AK Parti İl Başkanı ve milletvekillerinin Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu’nu suçlamasının ardından Kocaoğlu da suskunluğunu bozdu. İddialara yazılı yanıt veren Kocaoğlu, AK Parti’nin açıklamasında, süvari birliklerinin temsili olarak kente girişi ve Valilik binasına bayrak çekilmesinin, sanki İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından engellendiği gibi bir hava yaratmak istendiğine dikkat çekti. Başkan Kocaoğlu, şöyle devam etti:

"Bakanlar Kurulu’nun 16 Nisan 2012 tarihinde onayladığı 'Mahalli kurtuluş günleri, Atatürk günleri ve diğer tarihi günlerle ilgili' yönetmeliği uygulayan Kutlama Komitesi’nin başında Sayın Vali Yardımcısı vardır. Bu komitede Büyükşehir Belediyesi’nin dışında Ege Ordu Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir Üniversitesi temsilcileri bulunmuştur. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin temsilcileri tarafından yapılan tüm uyarılara rağmen, Vali Yardımcısı tarafından 'yönetmelik doğrultusunda bu törenlerin yapılmayacağı' söylenmiştir. Bu diyaloglara tüm komite üyeleri şahittir. İzmir Büyükşehir Belediyesi ayrıca, 9 Temmuz tarihinde Ege Ordusu ve Garnizon Komutanlığı’na bir yazı ile başvurarak atlı süvari birlikleri için davette bulunmuş, ancak yönetmelik nedeniyle bu talebini geri çekmek zorunda kalmıştır."

AK Parti yöneticilerinin "Programdaki gerekli düzeltmeleri biz yaptık" sözlerinin de komik olduğu kadar ciddiyetsiz ve tutarsız olduğunu söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı şöyle devam etti:

"Keşke böyle bir açıklamayı hiç yapmasalar ve İzmirliler karşısında bu kadar küçük duruma düşmeselerdi. Buradan AKP’nin sayın yöneticilerine soruyorum: Siz İzmirli hemşehrilerimin o kadar saf olduğunu mu düşünüyorsunuz? Bu yönetmeliği kimin, hangi amaçlarla çıkardığını; 19 Mayısların, 30 Ağustosların, 9 Eylüllerin kutlanmasına yönelik engellemeye karşı kimlerin tepki koyduğunu, kimlerin tepkisiz kaldığını, kapalı kapılar ardında kimlerin alkışladığını bilmediklerini mi zannediyorsunuz? Evet, kutlama törenlerinin programını yapan AKP değildir. Bu doğru! İzmir bayramsız kalmasın diye programları İzmir Büyükşehir Belediyesi üstlenmiştir. Ama süvari birliklerinin temsili girişi ve bayrak töreninin yapılmasını kimse sahiplenmesin. Çünkü bu, İzmirli hemşehrilerimin ortak başarısıdır. Onların büyük tepkisi sonucunda geri adım atılmıştır. Kimse çıkıp da 'Bizlerin önerisiyle oldu' masalını okumasın. Belki kendinizi kandırabilirsiniz ama İzmirliler'i asla."

Başkan Kocaoğlu, törendeki tansiyonu kendisinin yükselttiği yolundaki iddiaları ise şöyle yanıtladı:

"Sayın Kültür ve Turizm Bakanı’nın törenlere katılma kararının ardından, bir gerginlik yaşanmaması için yoğun çaba gösterdim. Bu çabama yönelik açıklamalarım, gazete ve televizyon arşivlerinde mevcuttur. Dolayısıyla, her fırsatta yaptığım sağduyu çağrılarına rağmen tahrikle suçlanmayı kabul etmem mümkün değildir. Asıl özür dilemesi gereken, 89 yıldır el ele, gönül gönüle kutladığımız 9 Eylül törenlerini tahrip ederek İzmirlilerin haklı tepkisine neden olanlardır. Törene siyaset karıştırdığımız iddialarını ortaya atanlar, yürüyüş sırasında ve Cumhuriyet Meydanı’nda, mensubu olduğum siyasi partiye ait tek bir bayrak ya da pankart açılmadığını unutmasın."

İZMİR,



İÖ(SS)