Kurulduğu 2009 yılından itibaren güzel çalışmalara imza atan birçok konuda farkındalık oluşturup İzmir’e katkıda bulunan, yaptıkları projelerle de İzmir ve Türkiye’ye örnek olan İzmir Kent Federasyonu’nun (İZKEF) Olağan Genel Kurulu geçtiğimiz Cuma günü Güzelyalı Kültür Merkezi’nde üyelerin ve davetlilerin katılımıyla gerçekleştirildi. Mevcut Başkan Turgay Yokuş oy birliğiyle yeniden seçilerek güven tazeledi.

Divan başkanlığını Bülent Korkmaz’ın sekreterliklerini Osman Cengil ile Duygu Çırak’ın yaptığı genel kurulda başkanlık seçiminin ardından yönetim ve denetleme kurulu üyelikleri için seçim yapıldı. Seçimler sonucunda Turgay Yokuş’un tekrar başkanlığını yapacağı ‘Yönetim Kurulu’ şu isimlerden oluştu; Yıldız Sağtürk, Kadir Karagül, Edibe Dinçel, Sibel Önbaş, Belmin Savaşkan, Kaner Altan, Osman Gencer, Hakan Uygun, Şaziye Gökmen, Hakan Beytaş, Duygu Çırak, Recep Çöpten, Fulya Omaç, Gürol Şık, Arzu Yolcu, Kıvanç Dinçsalman, Neslihan Yıldırım, Harun Cici, Mert Ögüçlü ve Erdem Hotan.

İzmir Kent Federasyonu’nun Olağan Genel Kurulu'nda, bir önceki dönemin faaliyet ve denetim kurulu raporlarıyla gelir-gider tablosu ibra edildi. Genel kurul delegeleri, faaliyet ve denetim kurulu raporları ile gelir-gider tablosunun okunmasının ardından, raporları oy çokluğu ile kabul etti. Daha sonra davetli Sivil Toplum Örgütü (STK) başkanlarından bazıları kürsüye gelerek STK’ların toplum üzerindeki öneminden, kendi derneklerinin günümüze kadar yaptıkları ve önümüzdeki zaman diliminde yapmayı düşündükleri çalışmalardan bahsettiler. İZKEF’in bugüne dek gerçekleştirdiği projeleri takdir ettiklerini belirterek, başkan ve yeni yönetime başarılar dilediler.

Divan başkanı Bülent Korkmaz ve sekreter Osman Cengil ile Duygu Çırak 

BAŞKANLAR GEÇİDİ GİBİ GENEL KURUL

İzmir Kent Federasyonu’na bağlı dernekler; Karşıyaka İzmirliler Derneği ve Yetiştirme Yurtları Derneği Başkanı Edibe Dinçel, Aliağa İzmirliler Derneği Başkanı Duygu Çırak, İzmirliler Derneği Başkanı Turgay Yokuş, Karşıyaka Hürriyet Halk Dansları Spor Kulübü Derneği Başkanı Osman Cengil, Yoncaköy Derneği Başkanı Yıldız Sağtürk, Sahne ve Görüntü Sanatları Derneği Başkanı Şaziye Gökmen, Balçova İzmirliler Derneği Başkanı Kaner Altan, Gaziemir İzmirliler Derneği Başkanı Hulusi Karabil, Konak İzmirliler Derneği Başkanı Kıvanç Dinçsalman, Türk Mısır Dostluk Derneği Başkan Yardımcısı Fulya Omaç, İzmir Mutfak Kültürü Derneği Başkanı Sibel Önbaş, Hür Doğa Dağcılık Spor Kulübü Dernek Başkanı Nihan Sevgin, Ekolojik Kalkınma ve Geri Dönüşüm Derneği Başkanı Ahmet Gözlükaya, İzmir Birliği Derneği Başkanı Hüseyin Erten, Sosyal İnovasyon ve Strateji Dernek Başkanı Belmin Savaşkan, Aikido Organizasyon Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Esra Koparan, Pastacılar ve Fırıncılar Derneği ile Meslek Edindirme ve İstihdamı Geliştirme Derneği Başkanı Latif Aslan, Ekolojik Kalkınma Derneği Başkanı Nadire Albayrak ve Uluslararası Kardeş Şehirler Dernek Başkanı Aysun Karasu ile İZKEF üyelerinin hazır bulunduğu genel kurulda, bazı STK başkanları Karadeniz Dernekleri Federasyonu Başkanı Bülent Korkmaz, Konya Dernekler Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Aydoğan, Anadolu Federasyonu Onursal Başkanı Koçali Al, Ege Şanlı Urfa Federasyon Başkanı Abdülkadir Alkan, Uluslararası Giritliler ve Mübadiller Federasyonu Başkanı Zafer Yusuf Güzelkasap, İzmir Birliği Federasyonu Başkanı Serdar Gükrer, Anadolu Birliği Federasyonu Başkanı Erhan Kahraman, Uluslararası Balkan ve Türk iş dünyası Dernek Başkanı Akın Kazançoğlu, Tüm Engelliler Federsayon Başkanı Ahmet Gültekin ve Kahramanmaraş Derneği Başkanı Murat Özbilir ile Mülkiye Baş Müfettişi Candan Eren, Siemens Eski Bölge Müdürü Aykut Güsar, Azerbaycan Federasyon Başkanı İsa Ambarcı ve Çakabey Üniversitesi Vakıf Başkanı yazar Ahmet Gündüz, çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve üyeler yer aldı.

YOKUŞ: İLÇE ÇALIŞTAYLARI DEVAM EDECEK

İZKEF Başkanı Turgay Yokuş, yaptığı konuşmada İzmir Kent Federasyonu’nun 2009 yılında, kentlilik bilincini oluşturup geliştirme, kent kimliğini koruma ve yaşatma adına tüm il ve ilçe sınırları içerisinde ve yurtiçi-yurtdışında faaliyet gösteren ortak ilke ve hedefleri benimseyen kuruluş amaçları aynı doğrultuda olan derneklerin ortak sesi olarak çalışmalar yapmak kentimizin, ülkemizin sosyal ve kültürel kalkınmasına katkıda bulunmak üzere kurulduğunu söyledi. Başkan Yokuş, 13 yıl önce kurulan İZKEF’in oluşum sürecinden de kısaca bahsederek, “28 yıl önce İzmir’in kurtuluş günü 9 Eylül ‘de kurulan ve tüzüğünde ‘İzmir’de doğan, İzmir’de doyan, kendini İzmirli hisseden herkes üye olabilir’ diye yazan İzmirliler Derneği (İZDER), İzmir’in kent kimliğini korumak adına kurulan bir dernek. Hemşehri mantığında kurulan bir dernek değil. Üyelerimiz arasında doğulu, batılı, Karadenizli, güneyli, Roman, Levanten, Musevi her kesimden kişi yer alıyor. Esnaf, sanayici, iş insanlarının yanı sıra akademisyenler, emekli askerler bütün bu alanlarda üyelerimiz var. 1994’ten bu yana çizgimizden ayrılmayarak 2004-2009 yılları arasında İzmir çevresinde 12-13 ilçede dernekler kurduk ve bu derneklerimizi tek çatı altına toplayıp ‘İzmir Kent Federasyonu İZKEF’i kurduk. Bünyemizde şuan 25 dernek bulunuyor. Hepimiz İzmir için elimizi taşın altına koyuyoruz. İzmir’e sosyal, kültürel, ekonomik anlamda katkı vermeye, sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. Yeni yönetimimizle birlikte önümüzdeki süreçte kuruluş misyonumuzda olduğu gibi İzmir'in tarihi, kültürü, turizmi, ekonomisi, sağlığı, eğitimi, trafiği gibi alanlarda çalışmalar yapmaya devam edeceğiz. İlçe çalıştaylarımız sürecek. STK Akademisi projemizde 8 aylık bir eğitim programıyla 100’er kişilik gruplar halinde 600 STK başkanı eğitim alacak, maddi durumu iyi olmayan memur ve öğretmen adaylarına (her yıl bin kişiye) 10 tam günlük ücretsiz KPSS eğitimi verilecek, Uluslararası Kardeşşehirler Fuarı (kurum ve kuruluşlar arası uyum sağlandığı ve onay gördüğü takdirde) yapılacak.” diye konuştu.

KADIN VE GENÇLERE YÖNELİK KOSGEB GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ VERİLDİ

Başkan Yokuş, İZKEF’in bugüne dek gerçekleştirdiği projelere değinerek şunları söyledi:

“Bugüne dek yaşadığımız şehir İzmir, bulunduğumuz bölge Ege ve ülkemiz adına birçok çalışma gerçekleştirdik, gerçekleştirmeye de devam ediyoruz. Bünyemizde kendi alanında sağlık, eğitim, ekonomi, trafik, siyaset gibi komisyonlar var. Bu komisyonlar çalışmalarını yapıp, proje üretiyorlar. Kısa, orta ve uzun vadede de bunları hayata geçirmeye çalışıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda dernek, federasyon ve konfederasyon yöneticilerinin kapasitelerinin geliştirilmesi amacıyla akademisyenlerin eğitim verdiği 4 aylık sürede haftada 2 gün 3'er saat toplam 33 dersten oluşan Sivil Toplum Kuruluşları Akademisi projesi, İzmir’in kentsel dönüşüm yapılacak ilçelerinde halkın bilgilendirilmesi adına iktidar ve yerel yönetimler den ilgili kurum temsilcilerin konuşmacı olarak katıldığı "Kentsel Dönüşüm Konferansları" projesi, Kadın ve gençlere yönelik KOSGEB girişimcilik eğitimleri (175 kişi kurs bitirme belgesi aldı), 9 Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencilerine "Lider öğretmenlik" konferansı, ilçelerde çalıştaylar, markalaşma ve markalaşmanın önemi konulu çeşitli bölgelerde paneller ile Türk Sanat ve Türk Halk müziği korolarımızın birçok konserinin düzenlenmesine katkı sağladık.”

TÜM STK BAŞKANLARINA ÇAĞRI

İZKEF Başkanı Turgay Yokuş sözlerini şöyle tamamladı:

“Kısa bir süre sonra ülkemizin bir seçim sürecine gireceği göz önünde bulundurulduğunda İzmir’in önde gelen güçlü sivil toplum kuruluşlarının birlikte hareket etmeleri kentimizin ve ülkemizin ortak ilkeleri ve menfaatlerini en iyi şekilde ortaya koyacak konuları tespit etmesi, çözüm önerilerini belirlemesi tüm zamanlardan çok daha fazla önem ve anlam arz ediyor. Tüm STK başkanlarına birlikte hareket etmelerini ortak akıl oluşturulması yönünde buradan bir çağrıda bulunuyorum.”

Fitch, Türkiye’nin kredi notunu yükseltti Fitch, Türkiye’nin kredi notunu yükseltti

Fulya OMAÇ / İZMİR