İzmir'in Aliağa İlçesi'nde İzdemir Enerji Elektrik Üretim AŞ tarafından yapımına başlanan ve Aliağa Belediyesi'nin 2011 yılının son iş günü inşaat ruhsatı vermesiyle gündeme gelen termik santral hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya İzdemir Enerji Elektrik Üretim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Halil Şahin, İZDEMİR Enerji Elektrik Üretim AŞ Genel Koordinatörü Olcay Oymak, Proje Müdürü Bülent Barut ve Mühendislik Müdürü Yusuf Göğebakan katıldı. Kömüre dayalı elektrik üretiminin dünyadaki tüm gelişmiş ülkeler tarafından kabul edildiğini, gelişmiş ülkelerde elektrik üretiminin yüzde 40'ının kömür, yüzde 20'sinin de doğalgazdan sağlandığını dile getiren İZDEMİR Enerji Elektrik Üretim AŞ Genel Koordinatörü Olcay Oymak, Türkiye'de bu durumun ters olduğunu, 52 bin megawattlık kurulu gücün yüzde 44.7'sinin doğalgazdan sağlandığını, bu durumun tersine çevrilmesi gerektiğini söyledi.

"İKON OLACAK"

Temiz kömür teknolojileri ile kömürden elektrik üretiminin tüm gelişmiş ülkeler tarafından kullanıldığına dikkati çeken Oymak, Avrupa'daki toz emisyonlarının 1 metreküp gazın içinde 30 mg olarak öngörüldüğünü, bu limitin Almanya'da 20 mg olarak uygulandığını, kendi kuracakları santralde ise 10 mg toz emisyonu olacağını ifade etti. Oymak, şöyle devam etti:

"Biz Avrupa'nın gelecekte uygulayacağı teknolojiyi uyguluyoruz. Avrupa'da henüz hayal aşamasındaki bir teknolojiyi kullanacağız. Bunun için Japonya'dan özel elektrostatik filtre satın almaktayız. Biz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın koyduğu normları uymayı taahhüt ettik. Bu santral ikon bir santral oluyor. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir santral yok. Bizim için yeni bir teknoloji üretilmedi ancak son teknolojileri takip ettiğimiz için cevabımızı bulduk. Elektrostatik filtrede sıradışı bir teknolojiyi kullanıyoruz."

Yaptıkları santralin arkasında olduklarını ve hiçbir çekinceleri olmadığını belirten Oymak, santralin toz emisyonunun 10 mg'nin de altında metreküpte 7-8 mg civarında olacağını iddia ederek Aliağa Belediyesi'nin kendilerine göstereceği bir yere monitör kurarak emisyon miktarlarını Aliağa halkına sürekli açıklamak istediklerini söyledi.

"HERŞEY BİLGİ KİRLİLİĞİ"

Termik santrallerin dünyadaki kullanılırlığından deniz suyunun sıcaklığının artmasına bölgede kül dağlarının oluşacağı konusunda kamuoyunda söylenenleri 'Bilgi kirliliği' olarak nitelendiren İzdemir Enerji Elektrik Üretim AŞ Genel Koordinatörü Olcay Oymak, santralden çıkacak baca gazlarının İzmir kent merkezini etkileyeceği yönündeki söylemlerin ise 'Mesnetsiz' olduğunu dile getirdi.

Oymak, termik santrallerin Almanya ve ABD'de halen kullanıldığını, Almanya'nın yeni santraller kurmak için çalışma yaptığını belirterek, "Gelişmiş ülkelerde kullanılıyorsa biz niye kullanmayalım?" diye konuştu. Deniz suyu konusunda birtakım kurallar olduğunu anlatan Oymak, ÇED aşamasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın koyduğu kurallara uyulduğunu, tüm modellemelerin yapıldığını, deniz suyunun yazın 1 kışın ise 2 derece ısınacağını söyledi.

Yarının santralini yaptıklarını, hiç kimse endişe duymaması gerektiğini temiz ve çevreci bir santral yapacaklarını anlatan Oymak, şöyle devam etti:

"Kül dağları oluşmayacak çünkü termik santralden çıkan kül yan ürün olarak değerlendirilir. Çimento sektörünün en önde gelen hammaddesidir. Termik santralden çıkan baca gazlarının Narlıdere ve Karşıyaka'yı etkileyeceği iddiası ise son derece inanılmaz mesnetsiz bir iddiadır. Emisyon değerleri etkilenebilecek en yakın çevre için konulmuştur. Bırakın Menemen'i, Narlıdere'yi, Karşıyaka'yı 2 kilometre ötedeki Yeni Foça bile hiçbir şekilde etkilenmeyecektir."

2014'TE DEVREYE GİRECEK

Maliyetin 350 milyon dolar olması planlanan termik santralin kritik bölümleri dışındaki bütün imalatının Aliağa çevresinden yapılacağını, bunun da yaklaşık 150 milyon dolarlık bölüme tekabül ettiğini belirten Oymak, inşa süresince bin, faaliyete geçtikten sonra da 250 kişinin doğrudan 750 kişinin de dolaylı olarak istihdam edileceğini söyledi. Oymak ekipman siparişinin yüzde 90'ının siparişinin verildiğini, ruhsatların alınmaya devam edildiğini, ruhsatı alınan bölümün inşaatına başlandığını, baca kısmının yapılmaya başlandığını, santrali 2014'te devreye sokmayı planladıklarını da ekledi.

İzdemir'in inşaatına başladığı, bazı şirketlerin de izin aşamasında olduğu Aliağa-Foça bölgesindeki santraller için çevreciler, belediyeler yürütmeyi durdurma ve ruhsat iptal davaları açmıştı.



TG(İÖ/İD)