Aşırı soğuklar nedeniyle İzmir ve çevresinde seralarda yetişen yerli güllerin zarar görmesi üzerine umudunu Kolombiya’dan ithal edilen güllere bağlayan çiçekçiler, bu kez de Bulgaristan’da yaşanan kar, soğuk ve sel felaketinden olumsuz etkilendi. 10 TIR dolusu Kolombiya gülünün Bulgaristan’da sınır kapısında beklediği belirtildi. İzmir Çiçekçiler Odası Başkanı Mesut Tutar, sorunun 3- 4 gün içinde çözüleceğini umduklarını, birçok meslektaşının bu konuyla ilgili olarak İstanbul’da girişimlerde bulunduğunu söyledi. Tutar, "İzmir çevresinde soğuk nedeniyle seralarda yetişen yerli güller büyük zarar gördü. Talebi karşılamak için gül ithalatına yöneldik. Eğer sorun çözülmezse vay halimize. Yerli gül elimizde az olduğu için 14 Şubat Sevgililer Günü’nde güllerin tanesi 25 TL’ye çıkabilir. Bundan da hem tüketici hem de biz olumsuz yönde etkileniriz. Bulgaristan’da olumsuz hava koşulları nedeniyle bekleyen 10 TIR’ın 4’ü İzmir’e gelecek, diğerleri ise İstanbul ve Ankara’ya gidecek" dedi.

Tutar, dünyaca meşhur olan Kolombiya güllerini, bu ülkede üretenin de dünyaya pazarlayanın da Hollandalı şirketler olduğunu belirtti. Tutar, "Güller uçaklarla Kolombiya’dan Hollanda’ya getirilip buradan TIR’larla diğer ülkelere dağıtılıyor. Beklediğimiz güller de Hollanda’dan yola çıktı, ancak Bulgaristan’da takıldı" diye konuştu.

14 Şubat’ın salı gününe denk gelmesi nedeniyle eğlence yerlerinin tamamına yakını kutlamayı hafta sonuna alırken, ithal güllerin yetişmemesi çiçekçileri kara kara düşündürüyor.