Uşak merkeze bağlı Kayağıl Köyü’ndeki İtecik Dağı’nın 1200 metre yüksekliğindeki zirvesinde açan İtecik Lalesi, yaklaşık 500 metrekarelik kayalık ve çalılık alanda görülebiliyor. Ülke genelinde yalnızca Uşak’ta doğal olarak yetişen koruma altındaki, 'top lalesi' de denilen İtecik Lalesi, 10- 15 gün süreyle çiçek veren ender laleler içinde yer alıyor.

KURTULUŞ SAVAŞI ŞEHİDİ EFSANESİ

İtecik Lalesi'nin Kurtuluş Savaşı’nda yaralanan ve İtecik Tepesi’nde son nefesini veren bir askerin kanının rengini aldığını anlatan Kayağıl Köyü sakinlerinden Şadi Dağgezen, söz konusu efsaneyi aktardı. Dağgezen, "Köyümüz Uşak -İzmir karayolunun Gediz yol kavşağının kuzey yamacına bakan İtecik Dağı’nın eteklerindedir. Dedelerimiz top lale de denilen İtecik Lalesi'nin Kurtuluş Savaşı yıllarına dayandığını anlatır. Buna göre, Kurtuluş Savaşı’nda yaralanan bir askerin kanını akıtarak İtecik Tepesi’ne kadar geldiği, 10- 15 günlük yaşamında yaklaşık 500 metrekarelik alanda kanının sürekli aktığı yerlerde kırmızı renkli laleler yıllardır çıkar. Bu çiçek İtecik Dağı’nın kuzey yamacından başka hiçbir bölgesinde yetişmez. İtecik Tepesi’nde yaralı askerin 10- 15 gün yaşamasından dolayı da İtecik lalesinin ömrü 10-15 gündür" dedi.

İtecik Lalesi'nin patatese benzeyen yumruları, toprağın 25- 75 santimetre altında bulunuyor. Koruma altındaki lalenin yok olmasını önlemek amacıyla yöre tel örgü ile çevrilmesine rağmen lalenin kökleri ile sökülüp tahrip edilmesi konusunda herhangi bir önlem alınmadığı belirten köylüler tepki gösteriyor. Köylüler, koruma altında olan lalenin çıkış dönemlerinde zaman zaman jandarma tarafından denetlenmesini istiyor.