YÜZDE 60 DAHA UCUZ

Zabun, EPO adlı madde içeren ilaçların kan değerini yükseltmek amacıyla kullanıldığını ve doğrudan doping etkisi göstermediğini dile getirdi. Türkiye'de bu ilacın alınması için özel reçete kullanılmadığını ve doktorların hazırladığı beyaz reçete ile eczanelerden satışın mümkün olduğunu belirten Zabun, diğer ülkelerde de aynı ilacın alınması için doktora gidilmesi gerektiğini ifade etti. Zabun, söz konusu ilaca Türkiye'de ulaşımdaki tek kolaylığın Avrupa ülkelerine göre yüzde 60 daha ucuza satılması olduğunu söyledi.

REÇETEYLE SATILIYOR

Aynı etken maddeyi içeren 5 farklı ilacın eczanelerde reçeteyle satıldığını ve ilaç fiyatlarının dozuna göre 150- 400 lira arasında olduğunu ifade eden Kerem Zabun, şöyle konuştu:

"EPO adlı etken madde içeren 5 farklı ilaç var. Bu ilaçlar böbrek yetmezliği olan hemodiyaliz tedavisi gören hastalarda ve kronik aneme hastalarında kullanılıyor. Kan dolaşımını hızlandıran bir ilaçtır. İlave bir ilaç daha kullanılırsa doping etkisi gösterir. Vücut geliştirme sporuyla uğraşan sporcular bu ilacı protein takviyesi ile kullanırsa kas üretimindeki etkiyi artırır. Doğrudan doping etkisi yok. Türkiye'den bu ilacın pahalı fiyata kolaylıkla satıldığı iddiasına katılmıyorum. İlaca ulaşım diğer ülkelerde olduğu gibi reçeteyle. Özel reçete kullanılmadan doktorun yazdığı reçetelerle hastalara satılıyor. Türkiye'de ilaç fiyatları Avrupa'ya göre daha ucuz. Ulaşım kolaylığı sadece ilaç fiyatının ucuz olmasıdır."