İsviçre vatandaşı Roland Verdon, dünyayı dolaşmak için 30 yıl önce ülkesinden yola çıktı. Verdon, Fransa, İtalya, Avusturya, Hırvatistan, Slovenya, Macaristan, Romanya, Bulgaristan, Türkiye, İran, Afganistan, Pakistan, Hindistan, Ukrayna, Kırgızistan, Özbekistan, Kazakistan, Ukrayna, Rusya’yı gezdi. Daha sonra Fas giden gezgin, 1998 yılında Türkiye’ye İzmir’in Çeşme İlçesi’nden Türkiye'ye giriş yaptı. Beraberindeki keçi, kedi, köpek, tavuk, eşek ve deve bulunan Verdon, Türkiye’de Hatay dışındaki tüm şehirleri gezerek konakladığını söyledi. ‘Deveci Goran’ olarak tanınan Verdon, son olarak Kırklareli’ne gelerek bir süre burada kaldı. Bu sırada Türk vatandaşlığına geçmek için başvuruda bulundu. Ancak, sabit adres gösteremediği için başvurusu kabul edilmedi.

Bunun üzerine ülkesine dönmek için Kapıkule Sınır Kapısı’na geldi. Ancak yanında gezdirdiği hayvanların sağlık belgeleri olmadığı için Bulgaristan gümrüğü ülkeye girişine izin vermedi. Çıkış yapamadığı için Kapıkule Gümrük Kapısı yakınlarında kullanılmayan eski bir benzinlikte bekleyen Verdon, hayvanları ile birlikte Kapıkule yakınlarındaki eski akaryakıt istasyonunda kalıyor.

"HAYVAN HAKLARINA DİKKAT ÇEKMEK İÇİN GEZİYOR"

Yanında getirdiği hayvanların bakımlarını sınıra yakın bir alanda yapan Roland Veron, şunları anlattı:

"Türkiye’ye yaklaşık 14 yıl önce geldim. Son 30 yıldır dünya ülkelerini geziyorum. Amacım hayvanlara ve onların haklarına dikkat çekmek. Türkiye’de Hatay dışında tüm kentleri gezdim. Yanımda da hayvanlarım vardı. Bir süre Kırklareli’nde konakladım. Ondan sonra Türk vatandaşı olabilmek için başvurdum. Benden sabit adres istediler ama ben yörüklerin yaşam tarzını benimsediğim için belirli bir adresim yok. Başvurumu kabul etmediler. Kapıkule’den Bulgaristan’a çıkış yapmak istedim. Bu kez de Avrupa Birliği üyesi olan Bulgaristan hayvanlarımın sağlık belgesi olmadığını ve giriş yapamayacağımı söyledi. Ben de bu alanda hayvanlarımla birlikte 3 aydır çıkış yapabilmek için bekliyorum. Sağlık belgelerini tamamlamak için de param yok. Maalesef her şey ters oluyor. Türkiye'de gitiğim şehirlerde yardımseverlerin desteği ile geçindim. Edirne'de de çevredeki köylüler hayvanların için yem, benim için yemek veriyor."

Hayvanları için sağlık belgelerinin hazırlanmasını isteyen Roland Verdon, Türk vatandaşlığına kabul edilmediği için artık ülkeden ayrılmak istediğini söyledi. Keçi, kedi, köpek, tavuk, eşek ve devesinin ihtiyaçlarını çöplerden toplayarak karşılayan Verdon, geceleri de onların yanında kalıyor.



EÖ,GB(LK/İD)