İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü’nde 29 Haziran günü hazırlanan “Şüpheli İfade Tutanağı”nda İsveçli gazeteciye “29 Haziran günü “Beyoğlu İlçesi Taksim Meydanı ve civarında meydana gelen (Gezi parkı protestosu olayları) 2911 SKM.. Görevli Memura Mukavemet ve Devlet Büyüklerine Hakaret suçlarının süphelisi olarak” yakalandığı söyleniyor ve savunma yapması isteniyor.

Suçlamaları reddeden Olsson ifadesinde kendisinin protestocu olmadığını ve merak ettiği için Taksim’de bulunduğunu, tatil amacıyla Türkiye’ye geldiğini, eğer yakalanmamış olsaydı 30 Haziran günü Fethiye’ye gideceğini söylüyor.

Polise karşı birşey söylemediğini ve mukavemet etmediğini, devlet büyüklerine küfretmediğini belirten Olsson kendisinin Türkçe bilmediğine de dikkat çekiyor.

Olsson’un Avukatı Sezin Şerbetci yakalanma tutanağında müvekkiline isnat edilen suçların ferdileştirilmediğini belirterek Sarah Olsson’un serbest bırakılmasını talep ediyor.  İfade tutanağında Olsson’un ne şekilde mukavamet ettiği ve devleti yönetenlere neleri söyleyerek hakaret ettiğine dair somut bir bilgi bulunmuyor.

Stockholm’de Gazetecilik Yüksek Okulunda öğrenim gören ve serbest gazetecilik yapan Olsson’un gözaltına alınması İsveç basınında geniş yer buldu. Bugün İsveç Haber Ajansı TT’nin geçtiği haber İsveç’teki tüm görsel ve yazılı basında yer aldı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler ve İsveç Gazeteciler Federasyonu da Olsson’un durumunu yakından takip ediyor.