Erzurum Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi müzik bilimleri bölümünden 2007 yılında mezun olan ve halen aynı üniversitede yüksek lisans eğitimini sürdüren Emre Kuzulugil, AB projeleri ile İtalya'nın Floransa kentinde 3 ay müzik eğitim aldı. Emre Kuzulugil, 2010 yılında öğretim üyesi yerleştirme programı (ÖYP) ile dilden muaf olarak ALES puanıyla Mardin Artuklu Üniversitesi Devlet Konservatuarı Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar Anasanat Dalı'nda araştırma görevlisi olarak işe başladı. 24 Ağustos 2010'da işe başlayan Kuzulugil'in 14 Ocak 2012'de Yüksek Öğretim Kurumu'nun (YÖK) kararıyla işine son verildi. Erzurum Bölge İdare Mahkemesi aracılığıyla Danıştay'da yürütmeyi durdurma ve iptalini isteyen dava açan Emre Kuzulugil şöyle konuştu:
"ÖYP kapsamında Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde yeni açılan 41 yeni üniversitede istihdam ettirilmek üzere 2 bin araştırma görevlisi alınacağı ilan edildi. Bu ilanlarda aranan özellikler, ALES'ten (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) 70 ve üzeri puan almış olmak, lisans mezunu olmaktı. Yabancı dil şartı yoktu. Kadrolara, lisans ortalamasının yüzde 35'i, ALES puanının yüzde 50'si ve varsa yabancı dil puanının yüzde 15'i alınarak ÖYP puanı oluşturuldu. Puanlar sıralamaya girdi, kadroya hak kazananlar yerleştirildi. Bu kapsamda ben de Mardin Artuklu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'na yerleştirildim. Göreve başladıktan sonra program ÖYP kapsamında Yıldız Teknik Üniversitesi'nde 6 ay dil eğitimine gönderildik. Eğitimden sonra dil sınavına girdim iki sınavdan 41 ve 25 puan aldım. YÖK yürütme 20 Ekim 2010'da yeni bir karar alıyor. '25 Ekim 2010 tarihinde başlayacak olan yurt içi yabancı dil eğitimlerine katılacaklar atandıkları üniversitede görevlerine devam etmek şartıyla, en geç 2011 sonbahar dönemindeki ÜDS (Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı) ve KPDS'den 50 puan alamamaları halinde kadrolarıyla ilişkileri kesilir' maddesi, bizim sonumuz oldu. Oysa göreve başladığımızda 26 Mart 2010 tarihli öğretim üyesi yetiştirme programına ilişkin esas ve usullerin 3'üncü bölümünde 'Yabancı dil eğitim programlarının başlama tarihinden en geç 1 yıl sonra, yapılacak ilk yabancı dil sınavından 65 ve üzeri puan alamayan ÖYP araştırma görevlileri ÖYP programı kapsamında yapılan desteklerden faydalanamazlar' diyordu. Ülke genelinde birçok araştırma görevlisi arkadaşlarımız alınan bu karar ile işlerinden çıkardı. YÖK'ün baskısı ile 2012 yılı Ocak ayı görevden ayrıldık. Bu hukuksuzluk karşısında mağdur olanlar Danıştay'a bireysel dava açtı."

Emre Kuzugul, kararın kanuna aykırı olarak geriye dönük kendilerine uygulandığını, işe alındıkları günün şartlarının korunmadığını anlatırken, "33/a kadrosunda 3 yıllık sözleşmemiz varken hukuk ihlal edilmiştir. Aynı durumda olan 100'e yakın işten çıkarılan araştırma görevlisinin isteği, hukuksuzluğun son bulması ve kazanılan hakkın iade edilmesini istiyorum" dedi.



HP(KS/İD)