ÇOMÜ'de 6 yıldır temizlik işçisi olarak taşeron şirketin bünyesinde çalışan, ancak Rektörlük binasında 'demirbaş kayıt, kontrol ve takip' işi yapan Sedat Yaylacı, geçen Temmuz ayında iddiaya göre Çanakkale'ye 100 kilometre mesafedeki Yenice Meslek Yüksekokulu'na temizlik işçisi olarak gönderilmek istendi. Ancak bu görevi kabul etmediği için taşeron firma tarafından işten çıkarıldı. Sosyal-İş Sendikası'nın üyesi ve yüklenici firma işçisi Sedat Yaylacı'nın yaptığı şikayet üzerine hazırlanan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İnceleme Raporu, ÇOMÜ'deki bazı uygulamaları doğru bulmadı. Yıl sonunda hizmet alımı ihalesi yapılmayınca taşeron şirket bünyesinde istihdam edilen 300 dolayında işçi işten çıkarıldı. Yeni yıl itibariyle yeni bir ihale yapılınca, işten çıkarılan işçilerin büyük bölümü işlerine döndü. Ancak işlerine dönemeyen 36 işçi ortada kaldı.

Sosyal- İş Sendikası, işsiz kalan 36 işçinin yeniden işe alınmaları için mücadele başlattı. İşe iade davası açmak üzere Çanakkale Adliyesi'ne gelen 36 işçi ve kendilerine destek veren sendika temsilcileri, bir basın açıklaması yaptı.

Sosyal-İş Sendikası Genel Sekreteri Celal Uyar, ÇOMÜ'de bir hukuksuzluk yaşandığını öne sürerek, şunları söyledi:

"36 işçi kara kışın ortasında haksız ve hukuksuz bir biçimde işten çıkarıldı. Bugün Adliye Sarayı önünde dostlarımız ile birlikte adalet arıyoruz, hakkımızı arıyoruz. ÇOMÜ'deki işçiler kağıt üzerinde taşeron şirketin işçisi olarak çalışıyordu. Ancak işçilerin hemen hemen hepsi taşeron şirketin yetkililerinin yüzünü dahi görmemişti. İşçiler, aslında Üniversitenin kadrolu işçisiymiş gibi çalışıyor. İşçilerle ilgili her türlü kararı üniversite veriyor, işçiler emir ve talimatı üniversiteden alıyordu. İşçiler, kağıt üzerinde temizlik işçisiydi ama büyük çoğunluğu büro işlerinde çalışıyordu. Eğer bu durum tespit edilir ve kesinleşirse, İş Yasası'nın 2'nci maddesi gereği işçiler asıl işveren olan ÇOMÜ'nün işçisi haline gelecekti. Yapılan itiraz üzerine yeni bir ihale yapıldı. İhaleyi aynı taşeron şirket kazanmış olmasına rağmen 36 işçiye işbaşı yaptırılmadı. 36 işçiye işbaşı yaptırılmadığı gibi 40'dan fazla yeni işçi işe alındı. İşten çıkarılan üyelerimiz için işe iade davası açacağız ve işe iadenin asıl ve gerçek işveren olan ÇOMÜ'ye yapılmasını talep edeceğiz."

36 kişi, mücadelelerini anlatan yazıların bulunduğu dövizler taşıdı, 'Çanakkale geçilmez işçiler yenilmez' sloganı attı. Hamile bir kadın işçi de 'Hamileyim işsiz bırakıldık' yazılı döviz taşıdı.



BG,EK(AÖ/SS)