Yolcu bilet paralarının indirilmesini protesto ederek İstanköy’den Bodrum'a gitmek isteyen Türk ve yabancı turistlerin feribotlara binmesini engellemeye çalışan bazı Yunan seyahat acentaları görevlileriyle gümrük polisi ve askerler arasında yaşanan arbedenin ardından çıkan kriz akşam saatlerinde sona erdi. İstanköy limanından yolcularını alarak yaklaşık 8 saattir feribotun içerisinde bekletilen çoğunluğu yabancı olmak üzere 670’e yakın turist, Turkish Sea Lines, Hızır Reis ve Yeşil Marmaris şirketlerinin feribotlarıyla akşam saatlerinde Bodrum'a döndü.

Turkish Sea Lines yetkilisi Bülent Güven, “Yaklaşık kırk yıldır Bodrum’dan İstanköy’e, Yunanlılar da oradan Bodrum’a yolcu getirir götürürüz. Şimdiye kadar hiçbir şirket fiyat kırmasına gitmediği gibi kimse, başkasının ekmeğine el uzatmadı. Ancak Yunanlı bir şirket ile anlaşan Yeşil Marmaris şirketi yolcu taşımasını İstanköy-Bodrum arasında 6-7 Euro’ya kadar indirince kriz yaşandı. Kriz Yunanlı acenteler ve gümrük yetkilileri arasındaydı. Yunanlı acenteler Bodrum'a yolcu taşımama ve taşıttırmama eylemi yapınca gerginlik yaşandı. Türk feribotlarının da çıkışına uzun süre izin verilmedi. Aynı gerginlik yarın sabah da devam edebilir” dedi.

Bu arada Yunanistan adasından gelen ve feribottan inen turistleri İlhan Berk Caddesi’nde görüntülemeye çalışan gazetecilere özel güvenlik görevlilerinin müdahale etmesi gerginliğe neden oldu.

Yunanistanlı firmayla fiyat indirimine gittikleri iddialarını yalanlayan Yeşil Marmaris Bodrum Şubesi Müdürü Erdinç Tekeli, “Yaşanan kriz ve gerginliğin bizimle bir ilgisi yok. Biz buradan 16 Euro’ya yolcu taşıyoruz. Yunanistan adasından transit yolcu almamız birçok kişiyi rahatsız etti. Ancak Çin'den gelen bir gemi bile oradan transit yolcu alabilir. Biz kanunlar dışında hareket etmiyoruz. Bugün Yunan Pasaport Müdürlüğü yetkilileri ile yaptığımız toplantıda Rodos'a başlayan vizesiz seferlerin teknik detaylarını görüştük. Pazartesi gününden itibaren Bodrum'dan vizesiz geçişlerin başlayabilmesi için hazırlıkların tamamlanacağını öğrendik” dedi. 



YA (RT)