Bu sabah, yaklaşık 900 yolcuyla Bodrum’dan hareket eden 'Fahri Kaptan 3', 'Asım Kaptan', 'Akçakoca' ve 'Hızır Reis' feribotlarının İstanköy Limanı’na girişlerine izin verilmedi. Yunan feribot şirketleri de bu sabah Bodrum'a turist getirmedi. Türk feribotların da İstanköy Adası’ndan kalkışlarına izin verilmedi. Kriz yaşanacağı duyumunu alan ve dün akşam saatlerinde İstanköy'e giden Türk feribot işletmecilerinin Yunan makamlarıyla yaptığı görüşmeler sonunda Türk turistler adaya gecikmeli olarak indi. Türk feribotları da İstanköy Limanı gümrük alanından çıkarılarak iç limana demirlettirildi. Bu sabah İstanköy’den Bodrum'a yolcu getirecek Yeşil Marmaris Turizm ve Seyahat Şirketi'ne ait 'Akçakoca' feribotunun da kalkışına izin verilmedi.

Şirket yöneticisi Erdinç Tekeli, "Bir Yunan şirketi ile Bodrum'a yolcu taşıyan diğer Yunan şirketleri arasında yolcu bilet fiyatlarının indirilmesi konusunda sıkıntı yaşanmış. O nedenle beş Yunan feribot şirketi bugün Bodrum'a yolcu getirmeyip durumu protesto etti. Krizin aşılması için İstanköy'de Yunan makamları ile görüşmeleri sürdürüyoruz" dedi.

Rodos Adası’na vizesiz gidişin başladığı gün yaşanan krizin şanssızlık olduğunu belirten Turkish Sea Lines Feribot İşletmesi Genel Müdürü Bülent Güven de "Vizesiz geçişlerin başlamasıyla artacak yolcu yoğunluğu nedeniyle bir Türk seyahat acentasının anlaşmalı olduğu Yunan şirketinin, kişi başı 18 Euro olan yolcu bilet fiyatlarını 6 Euro'ya indirmesi krize neden oldu. Yunan şirketleri bugün Bodrum'a yolcu taşımama kararı alırken, Yunan makamları da Türk feribotlarının limana girişini geciktirdi. Pasaport kontrollerini yavaşlattı. Krizin aşılması için Atina'dan gelen Yunan yetkilileriyle toplantı yaptık. Feribotlardaki yolcuların adaya girişlerine gecikmeli olarak izin verildi. Krizin tamamen çözülmesine çalışıyoruz" diye konuştu.

ARBEDE ÇIKTI

Yolcu bilet paralarının indirilmesini protesto ederek İstanköy’den Bodrum'a gitmek isteyen Türk ve yabancı turistlerin feribotlara binmesini engellemeye çalışan bazı Yunan seyahat acentaları görevlileriyle gümrük polisi ve askerler arasında arbede yaşandı. Arbede sırasında 4 kişinin yaralandığı 6 kişinin de gözaltına alındığı belirtildi. İstanköy’de sıkıntının giderilmesi için Yunan makamlarla konuşan Türk turizmcilerle Türk turistlerin olaylara karışmadığı belirtildi.



YA(İÖ/SS)